avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept mostenire dupa sora vitrega
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept mostenire dupa sora vitrega

Mama mea avea 5 ani cand i-a murit mama. Tatal, se recasatoreste si in urma casatoriei se nasc o sora si un frate. Sora, nu se casatoreste niciodata si nici nu are copii,acum cateva luni moare fara sa lase niciun testament. Care este proportia legala in care se impart bunurile sorei intre cei 2 frati, mama si fratele ei doar dupa tata? Mentionez ca nu exista act de infiere a mamei mele de catre mama ei vitrega, dar au copilarit toti 3 in aceeasi familie. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ottilia2805 , utilizator 13:32, 24 Aprilie 2010
Clasa I a cuprinde pe descendenţii în linie dreaptă (copii, nepoţi, strănepoţi etc.).

Clasa a Il-a denumită clasa ascendenţilor privilegiaţi şi a colateralilor privilegiaţi, cuprinde la un loc pe părinţii, fraţii şi surorile defunctului, precum şi pe descendenţii fraţilor şi surorilor până la gradul al IV-lea inclusiv.

Clasa a III-a cuprinde pe ascendenţii ordinari, adică pe bunicii, străbunicii defunctului etc.

Clasa a IV-a cuprinde pe colateralii ordinari până la gradul al IV-lea, respectiv, unchii şi mătuşile, precum şi verii primari ai defunctului şi fraţii/surorile bunicilor defunctului.
In cazul mamei dv., avand in vedere ca sora este numai după tată cele doua sunt surori consangvine sau consângene.
Când există fraţi şi surori din categorii diferite (cei doi sunt frati buni dar frati vitregi cu mama dv.), moştenirea sorei vitrege se împarte pe linii, cota de 1/2 pentru linia paternă şi cota de 1/2 pentru linia maternă. Cota de 1/2 din linia paternă se va împărţi în mod egal între fraţii pe linie paternă iar cota de 1/2 între fraţii pe linie maternă. Fraţii buni vor lua însă câte o parte din ambele linii adică atât cea paternă cât şi cea maternă pe când mama dv. numai din linia din care face parte. ;)
Intelegem ca tatal defunctei nu mai traieste.
Atunci masa succesorala a acesteia se va imparti asa: 1/4 mama ei, 3/4 toti fratii ( indiferent daca sunt doar de tata ).

Nu conteaza ca mama dvs. nu era infiata ( chiar daca era, nu conta in speta). Sora e tot sora.
Va multumesc frumos pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori legali monalisa16 monalisa16 Pot fi mostenitori legali descendentii(copiii) unui mostenitor colateral ordinar (var primar cu defunctul,gradul patru) in conditiile in care si acesta e ... (vezi toată discuția)
Succesiune frati cosangvini alinared alinared Buna ziua! am nevoie de un sfat, ma aflu in urmatoarea situatie. Am o sora doar dupa tata, dintr-o alta casatorie a tatalui meu. Aceasta sora despre care am ... (vezi toată discuția)
Mostenire cristimunteanu cristimunteanu Buna ziua. Am 66 ani, niciodata casatorit, si un copil mic (recunoscut oficial) De asemenea eu am si o sora vitrega. Mama copilului traieste separat de mine. ... (vezi toată discuția)