avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de moștenire într-o situație particulară de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de moștenire într-o situație particulară de fraternitate: ...

Drept de moștenire într-o situație particulară de fraternitate:

Defunctul este frate și după mamă și după tată, cu sora X.
Tatăl acestora, în timpul căsătoriei, avea închiriat pe numele său un apartament primit de la ICRAL în care locuiau cu toții. Tatăl avea dreptul să cumpere acel apartament de la stat. După ce sora a plecat din acea locuinta, fratele (actual defunct) a dorit atunci să cumpere el acel apartament de la stat. Iar pentru acest lucru, a fost nevoia ca, alaturi de tatal, si sora X să vină să semneze ca cedeaza dreptul de a-l cumpara. La acel moment, acesti 2 frati mai aveau alti 2 frati doar din partea mamei, (dintr-o relatie anterioara), insa ei nu au fost chemati la acest proces de cumparare a apartamentului.
Intrebarea este:
Acum, in prezent, cine are drept la mostenirea acestui apartament detinut de fratele defunct si dobandit de acesta in felul mentionat anterior?
Doar sora X, sau si ceilalti 2 frati doar dupa mama?
Astept cu interes raspunsul dvs.
Va multumesc!
Nu e nimic particular.
Toți fratii au drept egal la moștenire, fiind din aceeași clasa de moștenitori și de același grad cu defunctul.
Situația este particulară, pentru că bunul fratelui defunct nu este dobândit oricum, ci prin cedarea dreptului de cumpărare de către tatal comun cu sora X.
Prin urmare, răspunsul dvs. este neconvingător din moment ce din start invalidați aceasta particularitate.
Nu neg faptul că răspunsul dvs. ar putea fi corect însă pentru a putea fi convins de acest lucru era nevoie de a aduce explicații mai multe, întemeiate legal, care sa clarifice situația.
sunsray a scris:

Situația este particulară, pentru că bunul fratelui defunct nu este dobândit oricum, ci prin cedarea dreptului de cumpărare de către tatal comun cu sora X.

Asta nu inseamna nimic, tatal avea un fel de drept de preemțiune, ca ex la un teren de trebuie sa il intrebi pe vecin sau pe arendas daca vrea sa il cumpere. Daca moare noul proprietar, nu inseamna ca are vreun drept vecinul.

Modul in care se imparte mostenirea in cazul in care colaterali privileagiati sunt rude cu defuntul pe linii colaterale diferite este reglementat de art 981 NCC"
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2022
gi-jane2, moderator
Cum adică să întreb un vecin dacă vrea sa cumpere un teren ? Nu vad aici nicio implicație juridică, De ce ar trebui întrebat un vecin?

Exemplul nu este unul sugestiv și nici clar.

Eu aștept un răspuns care sa fie elucidant încât să fiu motivat sa angajez in acest proces avocatul care va răspunde convingător și elocvent.

gi-jane2 a scris:

sunsray a scris:

Asta nu inseamna nimic, tatal avea un fel de drept de preemțiune, ca ex la un teren de trebuie sa il intrebi pe vecin sau pe arendas daca vrea sa il cumpere. Daca moare noul proprietar, nu inseamna ca are vreun drept vecinul.

Modul in care se imparte mostenirea in cazul in care colaterali privileagiati sunt rude cu defuntul pe linii colaterale diferite este reglementat de art 981 NCC"

Acum, in prezent, cine are drept la mostenirea acestui apartament detinut de fratele defunct si dobandit de acesta in felul mentionat anterior?
Doar sora X, sau si ceilalti 2 frati doar dupa mama?

Asta a fost întrebarea dvs.
Nu ce fel de bunuri sunt: proprii sau comune
Ați primit răspunsul la întrebare.

Alte discuții în legătură

Succesiune - parti mostenire: un frate bun si doi vitregi gabiraco gabiraco Buna ziua, Sora mea a decedat de curand. Singurele rude care mai sunt in viata, pentru mostenire, sunt eu(fratele ei) si 2 frati vitregi ( dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune frati cosangvini alinared alinared Buna ziua! am nevoie de un sfat, ma aflu in urmatoarea situatie. Am o sora doar dupa tata, dintr-o alta casatorie a tatalui meu. Aceasta sora despre care am ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa un frate necasatorit maria21_maria maria21_maria buna ziua, fratele mamei mele a decedat si nu a fost casatorit si nu a avut copii . ei au fost doi frati dupa mama . bunicii au divortat cand cei doi ... (vezi toată discuția)