Drept de moștenire într-o situație particulară de fraternitate:
Defunctul este frate și după mamă și după tată, cu sora X.
Tatăl acestora, în timpul căsătoriei, avea închiriat pe numele său un apartament primit de la ICRAL în care locuiau cu toții. Tatăl avea dreptul să cumpere acel apartament de la stat. După ce sora a plecat din acea locuinta, fratele (actual defunct) a dorit atunci să cumpere el acel apartament de la stat. Iar pentru acest lucru, a fost nevoia ca, alaturi de tatal, si sora X să vină să semneze ca cedeaza dreptul de a-l cumpara. La acel moment, acesti 2 frati mai aveau alti 2 frati doar din partea mamei, (dintr-o relatie anterioara), insa ei nu au fost chemati la acest proces de cumparare a apartamentului.
Intrebarea este:
Acum, in prezent, cine are drept la mostenirea acestui apartament detinut de fratele defunct si dobandit de acesta in felul mentionat anterior?
Doar sora X, sau si ceilalti 2 frati doar dupa mama?
Astept cu interes raspunsul dvs.
Va multumesc!
romascanu
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu. Drepturile lor nu sunt egale.
Sora X are o cotă mai mare. Dar dintr-un alt motiv decât acela pe care îl căutați/la care vă gândiți.
În primul rând, uitați orice poveste de dinainte de clipa morții. Nu are nicio importanță cum și în ce împrejurare dobândise defunctul ceea ce avea.
Avea sau nu avea, aceasta e întrebarea. (pentru că moștenire înseamnă transmiterea patrimoniului defunctului...) Dacă defunctul avea ap. în proprietatea sa exclusivă, în clipa morții sale, atunci (impropriu, dar sugestiv exprimat) putea să fi fost cumpărat și cu încuviințarea vreunui extraterestru aterizat în bătătură. Nu are relevanță cine a mai semnat, în ce împrejurare și din te miri ce pricină. (A! Dacă alături de defunct mai este proprietar și Icsulescu, atunci avem grijă să nu includem în moștenire și averea neîngropaților de prin jur, ci doar partea din bun care era a aceluia despre a cărui moștenire vorbim).
În al doilea rând, trebuie ținut cont de faptul că, în speță, aveam o moștenire la care au vocație colaterali privilegiați care sunt rude cu defunctul pe linii colaterale diferite (iar împărțirea se face potrivit art. 981 Cod civil)
Mai pe românește:
X este soră cu defunctul atât după mamă cât și după tată.
Ceilalți doi (să le zicem Y și Z) sunt frați cu defunctul numai după mamă.
Într-un asemenea caz, moștenirea defunctului se imparte în două jumătăți, corespunzătoare celor două linii, maternă și paternă.
Jumătatea aferentă liniei paterne o culege X (ea este singura care are tatăl în comun cu defunctul)
Jumătatea aferentă liniei materne se imparte în mod egal între X, Y și Z. (autor comun mama)
Observăm că X culege pe ambele linii.