Multumesc, voi revenii dupa caz.
Am fost sfatuit sa cumpar depturile litigioase dintr-un proces intentat intre B.A. si fii supravetuitori ai lui S.I., in care sa fie revendicat dreptul de uzucapiune, iar prin hotararea judecatoreasca care s-ar pronunta, a-si putea sa castig eu in mod direct dreptul de proprietare. Ce parere aveti, puteti sa-mi comentati putin aceasta ipoteza ?
Recunosc ca este greu sa te pronunti intr-o speta in care nu ai prea multe detalii, dar am sperat ca cel putin orientativ i-mi ve-ti furniza unele date legat de costuri (onorar si alte taxe), altele decat valoarea imobilului pe care vanzatorul B.A. mi l-a lasat la ultimul pret de 40.000 EURO. Este o casa veche, cu anexe gospodaresti si o gradina de 3.000 mp situata intr-n sat care se afla la o distanta de 18 km.de cel mai apropiat oras. Atat casa cat si gradina sunt imprejmuite, terenul este delimitat, avand de toate partile vecini si este acelasi gard de prin anii 1970. In acest caz mai trebuie expertiza ?
Pana la urma va rog sa ma ajutati sa ies din usoara confuzie in care cred ca am intrat, luand in calcul si varianta propusa de stefanna si comentata mai sus. Intr-o astfel de situatie sunt conditionat de vreun termen sau de mentiuni exprese in contractul sub semnatuara privata ?
Sa inteleg ca in aceasta situatie expertiza este obligatorie ? Nu poate fi luata in calcul valoarea taxai de impunere a imobilului, pe care B.A.a achitat-o anual pana in prezent in numele sau la primarie ? In rest a-si dorii sa-mi raspundeti cel putin informativ la cele 4 intrebari pe care le-am mentionat anterior. Cu deosebita consideratie.
Multumesc pentru raspuns. Bineinteles ca-mi voi angaja un avocat , insa am hotarat sa fac acest lucru numai daca ma voi decide sa inchei aceasta tranzactie, asa ca prin acest dialog umaresc sa stabilesc oportunitatea acestei afaceri. Vanzatorul este in asteptarea deciziei mele. Lucru care ma tine pe loc si-mi da mai putina incredere, este faptul ca vanzatorul B.A.este in varsta de cca 80 ani si ne mai fiind in putere, i-mi conditioneaza vanzarea, de perfectarea tuturor actelor pe cheltuiala mea, pana la inscrierea imobilului pe numele meu. Aflandu-ma in aceasta situatie cred ca in mod firesc, i-mi pun si caut raspuns la urmatoarle intrebari:
1.- Daca este o procedura greoie si cat de costisitoare ?
2.- Daca ar putea fi simplificata aceasta procedura, respectiv dr. de proprietate sa mi se transmita direct mie de pe proprietarul de drept S.V. care apare in CF, excluzand pe S.I. si B.A.(proprietari de fapt) ?
3.- Cat dureaza un astfel de proces si ce implicatii mai pot sa apara ?
4.- Pe ce actiune ar trebuii sa merg in instanta, tinand seama ca este indeplinit si termenul 30 ani pentru a produce efecte prin uzucapiune ?
Astept cu mult respect eventualele pareri pe care mi le puteti impartasi.
Solicit spijinul dvs.pentru a ma sfatuii in urmatoarea problema:
In prezent ma aflu in tratative foarte avansate de a cumpara o casa cu gradina la tara si doresc sa stiu de la inceput , calea cea mai simpla pe care trebuie sa o urmez pentru a simplifica obtinerea dreptului de proprietate a acestui imobil pe numele meu, tinand seama de urmatoarea situatie:
In fapt imobilul in cauza a fost cumparat in anul 1970 de actualul vanzator B.A. de la S.I. in prezent decedat, in baza unui inscris sub semnaruara privata neautentificat. B.A. l-a avut in posesie si l-a folosit neantrerupt pana in momentul de fata, avand pozitie deschisa in registrul agricol si platind impozitul in numele sau la zi. De precizat ca S.I. a mostenit in fapt acest imobil, iar in extrasul CF ca proprietar al imobilului este inscris S.C. tatal lui S.I. si acesta fiind decedat. In momentul de fata mai sunt in viata 2 fii a lui S.I.,mostenitori de drept care nu au revendicat sub nici o forma pana in prezent acest imobil :)
In speranta obtinerii unor sfaturi bune, va multumesc anticipat.