avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare si intabulare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare si intabulare imobil

Solicit spijinul dvs.pentru a ma sfatuii in urmatoarea problema:
In prezent ma aflu in tratative foarte avansate de a cumpara o casa cu gradina la tara si doresc sa stiu de la inceput , calea cea mai simpla pe care trebuie sa o urmez pentru a simplifica obtinerea dreptului de proprietate a acestui imobil pe numele meu, tinand seama de urmatoarea situatie:
In fapt imobilul in cauza a fost cumparat in anul 1970 de actualul vanzator B.A. de la S.I. in prezent decedat, in baza unui inscris sub semnaruara privata neautentificat. B.A. l-a avut in posesie si l-a folosit neantrerupt pana in momentul de fata, avand pozitie deschisa in registrul agricol si platind impozitul in numele sau la zi. De precizat ca S.I. a mostenit in fapt acest imobil, iar in extrasul CF ca proprietar al imobilului este inscris S.C. tatal lui S.I. si acesta fiind decedat. In momentul de fata mai sunt in viata 2 fii a lui S.I.,mostenitori de drept care nu au revendicat sub nici o forma pana in prezent acest imobil :)
In speranta obtinerii unor sfaturi bune, va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: voicubiris , utilizator 18:45, 4 Martie 2008
Ar cam fi nul de drept acel contract sub semnatura privata, insa avand in vedere durata f mare de folosinta neintrerupta a casei, s-ar putea merge pe invocarea uzucapiunii de lunga durata 30 de ani.
Personal consider ca nu veti putea achizitiona aceasta casa si gradina pana cand situatia juridica a imibilului nu se va remedia. Unul dintre motive ar fi faptul ca notarul va va cere un extras CF unde acel care va vinde dumneavoastra nu apare inscris.
Sfatul meu este sa consultati un avocat.
B.A. trebuie sa introduca actiune fie in constatarea dreptului de proprietate, fie pt uzucapiunea de 30 de ani - recomandata (va trebui consultat un avocat, caruia sa-i aratati actele de care dispune si care va va da cel mai bun sfat functie de situatia concreta).
Pana la finalizarea procesului, dvs. nu veti putea dobandi valabil acest imobil. Pt a va asigura totusi ca B.A. nu va instraina totusi imobilul altcuiva, ati putea face un contract de vanzare-cumpararesub conditia suspensiva ca procesul sa se finalizeze in favoarea lui B.A. sau o promisiune de vanzare din partea lui B.A. (in oricare varianta, actul e bine sa fie notarial sau cel putin intocmit de un avocat care sa-i dea data certa).
Multumesc pentru raspuns. Bineinteles ca-mi voi angaja un avocat , insa am hotarat sa fac acest lucru numai daca ma voi decide sa inchei aceasta tranzactie, asa ca prin acest dialog umaresc sa stabilesc oportunitatea acestei afaceri. Vanzatorul este in asteptarea deciziei mele. Lucru care ma tine pe loc si-mi da mai putina incredere, este faptul ca vanzatorul B.A.este in varsta de cca 80 ani si ne mai fiind in putere, i-mi conditioneaza vanzarea, de perfectarea tuturor actelor pe cheltuiala mea, pana la inscrierea imobilului pe numele meu. Aflandu-ma in aceasta situatie cred ca in mod firesc, i-mi pun si caut raspuns la urmatoarle intrebari:
1.- Daca este o procedura greoie si cat de costisitoare ?
2.- Daca ar putea fi simplificata aceasta procedura, respectiv dr. de proprietate sa mi se transmita direct mie de pe proprietarul de drept S.V. care apare in CF, excluzand pe S.I. si B.A.(proprietari de fapt) ?
3.- Cat dureaza un astfel de proces si ce implicatii mai pot sa apara ?
4.- Pe ce actiune ar trebuii sa merg in instanta, tinand seama ca este indeplinit si termenul 30 ani pentru a produce efecte prin uzucapiune ?
Astept cu mult respect eventualele pareri pe care mi le puteti impartasi.
O promisiune de vanzare, in niciun caz cumparare. Mi se pare ok asa.
Omul acela nu poate vinde nici macar sub conditie, nu are CF pe numele sau...

Lorena, as vrea sa te intreb, ce inseamna in acceptiunea ta actiune in constatare, ca nu inteleg... ce s-ar putea cere in acest caz in afara de constatarea uzucapiunii, recte a dreptului de proprietate? Adica o actiune in realizarea dreptului, actiune care elimina expres admisibilitatea unei actiuni in constatare?

Mergeti pe uzucapiune, adica vamzatorul sa mearga, cu 2 martori... Mai trebuie un certificat de mostenitor sau acte de stare civila care sa ateste ca fiii lui SI sunt mostenitorii lui SC. Depune, vanzatorul, la actiune, toate actele din care sa reiasa ce ne-ati spus. Mai e expertiza in dosar, in rest nu dureaza. Daca poate, sa vorbeasca el cu un expert topograf judiicar, sa-i faca si expertiza si proiectul pentru cadastru, poate ii face o reducere de pret. :D
Sa inteleg ca in aceasta situatie expertiza este obligatorie ? Nu poate fi luata in calcul valoarea taxai de impunere a imobilului, pe care B.A.a achitat-o anual pana in prezent in numele sau la primarie ? In rest a-si dorii sa-mi raspundeti cel putin informativ la cele 4 intrebari pe care le-am mentionat anterior. Cu deosebita consideratie.

Alte discuții în legătură

Acte uzucapiune - inainte sau dupa vanzare cocoon cocoon Vanzatorul A vrea sa vanda 4 suprafete de teren, mostenite in cota parte, a caror suprafata reala este mai mare (cu peste 50%) decat suprafetele care reies ... (vezi toată discuția)
Grãdinã fãrã acte plãtitã impozit de 42 de ani melinda67 melinda67 Bună ziua! Părinţii mei cu unchiul au cumpărat în 1967 o casă cu patru apartamente două curţi şi patru bucăţi de grădină în centrul oraşului. ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa-mi intabulez terenul cumparat odata cu casa ? spiridus spiridus Buna ziua, Acum 7 ani, am cumparat impreuna cu sotul meu o casa, care avea un teren de 15-20 mp, insa cand am mers la notar sa intabulam casa, din CF au ... (vezi toată discuția)