Acum 7 ani, am cumparat impreuna cu sotul meu o casa, care avea un teren de 15-20 mp, insa cand am mers la notar sa intabulam casa, din CF au rezultat numai 378 mp, CASA SI CURTE. Vechiul proprietar, a stat aici 25-30 de ani, insa terenul in continuarea casei, nu si l-a intabulat nici el ! Ce putem face noi pentru a ne intabula terenul ce revine casei cumparate, noi am platit pretul integral si pentru cele 15-20 de arii.... Timp de 25-30 de ani cat a locuit el aici si a lucrat acest teren, nu l-a tulburat nimeni, asa ca ne-a convins, ca nu o sa ni-l ia nimeni, insa noi am vrea sa mai construim, pe extras CF avem numai 378 mp CURTE SI CASA....ce putem face, au trecut 7 ani..insa ne framanta aceasta prbl ! Asteptam 10 ani si incepem UZUCAPIUNEA ???? Ori exista alta solutie, de a incepe proces ? ASTEPT UN SFAT BUN DE LA DVS....
Multumesc din suflet si va doresc MULTE SUCCESE !!!
Dacă în contractul de vânzare-cumpărare aţi cumpărat suprafaţa de teren înscrisă în cf, cum i-aţi dat banii vânzătorului pentru o suprafaţă mai mare? Este stipulată vreo clauză în acest sens?
Puteţi efectua o expertiză topo, iar dacă aţi prevăzut în contractul iniţial că terenul vândut este mai mare decât cel înscris în cf, veţi introduce o acţiune în rectificarea unei înscrieri în cartea funciară dacă suprafaţa înscrisă în cartea funciară nu corespunde cu cea existentă pe teren, conform expertizei efectuate.
Noi am vazut casa, gradina si am stabilit pretul, intr-un contract de v-c incheiat cu martori am specificat ca se vinde si cumpara casa, cu gradina aferenta si anexele....nu este specificat nicaeri ca sunt 20 de arii doar el zicea ca atata este gradina, ne-am trezit la notar cand am vayut cf-ul ca sunt intabulate numai 378 mp. ATATA APARE SI PE CF -UL NOSTRU.
DECI, A FOLOSIT SI EL GRADINA, INSA NU SI-A INTABULAT-O... nu stiu pe cine era gradina, oricum nici el nu era proprietar...
Mai apare pe Cf -ul nostru acuma, PARTEA A II-A PROPRIETATEA> STATUL ROMAN asupra terenului preluare incheiere nr.1785/1980 cf....cu Legea 58/1974,
iar pe Cf-ul vechi pe numele fostului prorietar de la care am cumparat, apare asa > STATUL ROMAN asupra terenului preluare incheiere nr.1785/1980 cf....cu Legea 58/1974.
CE SA CREDEM, CA ESTE STAUL PROPRIETAR ??? STATUL ROMAN 100 mp teren drept de folosinta pe durata existentei constructiei incheiere 1785/1980 cf. asa mai scrie intr-un CF vechi !
Vecinii nostrii toti au aceasta gradina de 15-20 mp...sunt gradini la fel, chiar nu stim cu ce sa incepem, gradina care apartine casei, insa in acte nu e intabulata pe nimeni gradina, decat 378 mp DACA APARTIENA CUIVA gradina aceasta, nu s-ar fi solicitat in atatia ani ? Nici pe fostii proprietari nu i-a deranjat nimeni si au lucrat aceasta gradina, deci cred eu ca este o probelema veche nerezolvata,sunt convinsa ca va trebui sa merg la un avocat sa le descalceasca toate ! Or fi CEVA MOSTENITORI care nu au revendiat pana aacuma ? IN 1979, cand au cumparat casa cei de la care noi am cumparat, probabil nu se putea vinde NUMAI CASA, gradina era a statului ? ...doar aveau dreptul sa o foloseasca ? CE SA MAI CRED ? Vecinul de langa noi spune ca nu sunt mostenitori, a celor care au vandut prima data casa, nu a solicitat nimeni, terenul !!! CHIAR NU MAI STIM CE SA CREDEM...
VA MULTUMESC PENTRU PROMPTITUDINE !!! SUCCESE MARI !!
spiriduş a scris: DECI, A FOLOSIT SI EL GRADINA, INSA NU SI-A INTABULAT-O... nu stiu pe cine era gradina, oricum nici el nu era proprietar...
Consultaţi un avocat prezentându-i toate actele, altfel ne dăm cu presupusul...
Cu privire la dreptul Statului român intabulat în cf, faceţi o cerere la Primărie pentru a solicita emiterea Ordinului Prefectului pentru obţinerea dreptului de proprietate asupra acestui teren.
Cu privire la invocarea uzucapiunii de 10 ani, nu cred că este posibilă pentru că, în această situaţie proprietarul terenului neintabulat trebuia să fie vânzătorul, dar aţi afirmat că acesta nu era adevăratul proprietar, ci a folosit pur şi simplu, astfel că în speţă ar fi incidentă uzucapiunea de 30 ani.
Nu va mai faceti atatea griji, daca e mentionata celebra Lege nr. 58/1974, lucrurile stau in felul urmator: unul din vechii proprietari a instrainat imobilul pe durata aplicarii acelei legi. Minunata lege prevedea ca nu se pot instraina terenurile prin acte intre vii, ele trec in proprietatea statului in caz de instrainare, revenind dobanditorului in proprietate numai constructiile, terenul de sub constructii si dreptul de folosinta pe restul de teren (cca 250 de mp - nu am legea la indemana acum sa va scriu exact). Prin Legea 18/1991 s-a abrogat aceasta lege, iar in prezent asa cum v-a scris Cora, detinatorii actuali ai terenului obtin dreptul de proprietate asupra acestuia in baza Ordinului Prefectului, emis in urma cererii dvs.
Acum, am vazut si destule situatii in care oamenii s-au intabulat numai pe baza adeverintei emisa de Primarie- extras din rolul agricol-pentru cazul in care la proprietar nu aparea Statul Roman, ci CAP-ul- la casele de la tara.
Unde este situat imobilul dvs.? procedura obtinerii Ordinului Prefectului nu este complicata si va puteti descurca si fara avocat.