Buna ziua,
Am si eu o problema cu dobandirea terenului de sub propria casa.
Datele sunt urmatoarele.
Casa a fost cumparata de parintii mei in 1980.
A fost si este in proprietatea parintilor din 1980 continuu pana in prezent.
Au avut domiciliu la acea adresa din 1980 pana in 2008.
Anul acesta vrand sa faca niste modificari la constructie au constata ca au nevoie de titlu de proprietate pe teren asa ca au intentat proces impotriva statului si primariei reprezentata prin primar pentru dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune.
Bla, bla, instatata decide in favoarea statului. Va povestesc pe scurt ce scrie in sentinta instantei:
instanta constata ca:
- parintii mei sunt beneficiarii unui drept de folosinta
- ca localitatea este situata in zona de aplicare DL 115 1938, act normativ, art 69 legea 7 1996.
apoi amintestede decizia nr 86 10-12-2007, ICCJ
se mai mentioneaza ca pentru dobandirea dreptului de uzucapiune sunt necesare conditiile:
-titularul sa fie decedat
-uzucapatul sa aiba terenul in posestie de cel putin 20 de ani
Apoi solutioneaza astfel:
instanta decide ca nu sunt indeplinite conditiile de a dobandi drept de proprietate prin uzucapiune deoarece:
- asupra terenului din litigiu reclamantul are un drept de folosinta (posesie echivoca)
- uzucapantul nu a posedat terenul timp de 20 de ani de la moartea proprietarului tabular.
Deci sunt in ceata totala.
Am cititi decizia nr 86 10-12-2007 a ICCJ care spune asa:
Stabilesc ca, in situatia prescriptiilor achizitive incepute sub imperiul Decretului-lege nr. 115/1938 si implinite dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 7/1996, actiunile in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune in regim de carte funciara sunt guvernate de dispozitiile legii vechi, respectiv ale Decretului-lege nr. 115/1938.
Avand in vedere datele expuse e clar ca parintii mei aveau drept de uzucapiune asupra terenului de sub casa inainte de a intra in vigoare legea 7 din 1996.
Deci de ce a decis instanta astfel ?
Uzucapiunea de scurta durata nu poate fi invocata?
PS. sentinta mi-a fost comunicata verbal, prin telefon; imi cer scuze daca e incompleta sau reformulata inpropriu.
Multumesc.