avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune in baza DL 1938
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune in baza DL 1938

Buna ziua,
Am si eu o problema cu dobandirea terenului de sub propria casa.

Datele sunt urmatoarele.
Casa a fost cumparata de parintii mei in 1980.
A fost si este in proprietatea parintilor din 1980 continuu pana in prezent.
Au avut domiciliu la acea adresa din 1980 pana in 2008.

Anul acesta vrand sa faca niste modificari la constructie au constata ca au nevoie de titlu de proprietate pe teren asa ca au intentat proces impotriva statului si primariei reprezentata prin primar pentru dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune.

Bla, bla, instatata decide in favoarea statului. Va povestesc pe scurt ce scrie in sentinta instantei:

instanta constata ca:
- parintii mei sunt beneficiarii unui drept de folosinta
- ca localitatea este situata in zona de aplicare DL 115 1938, act normativ, art 69 legea 7 1996.

apoi amintestede decizia nr 86 10-12-2007, ICCJ

se mai mentioneaza ca pentru dobandirea dreptului de uzucapiune sunt necesare conditiile:
-titularul sa fie decedat
-uzucapatul sa aiba terenul in posestie de cel putin 20 de ani

Apoi solutioneaza astfel:
instanta decide ca nu sunt indeplinite conditiile de a dobandi drept de proprietate prin uzucapiune deoarece:
- asupra terenului din litigiu reclamantul are un drept de folosinta (posesie echivoca)
- uzucapantul nu a posedat terenul timp de 20 de ani de la moartea proprietarului tabular.

Deci sunt in ceata totala.
Am cititi decizia nr 86 10-12-2007 a ICCJ care spune asa:

Stabilesc ca, in situatia prescriptiilor achizitive incepute sub imperiul Decretului-lege nr. 115/1938 si implinite dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 7/1996, actiunile in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune in regim de carte funciara sunt guvernate de dispozitiile legii vechi, respectiv ale Decretului-lege nr. 115/1938.


Avand in vedere datele expuse e clar ca parintii mei aveau drept de uzucapiune asupra terenului de sub casa inainte de a intra in vigoare legea 7 din 1996.

Deci de ce a decis instanta astfel ?

Uzucapiunea de scurta durata nu poate fi invocata?



PS. sentinta mi-a fost comunicata verbal, prin telefon; imi cer scuze daca e incompleta sau reformulata inpropriu.

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
grandanat, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 18:40, 18 Iunie 2011
Da' ce va veni cu uzucapiunea?? Pe cat pare de simpla, aceasta actiune da destul de des "rateuri" din tot felul de motive (mai ales cele legate de identificarea paratului). Ia cautati dvs. in actul de cumparare a casei de catre parinti, nu se face cumva mentiune la un drept de folosinta asupra terenului in baza DL 58/1974?(cam vreo 250 mp). Daca este asa, mergeti frumos la primarie si solicitati emiterea Ordinului Prefectului pentru terenul in cauza, in baza art. 36 din legea 18/1991. Dosarul trebuie sa contina:
- cerere;
- acte stare civila parinti;
- copie act v-c imobil;
- schita cadastrala a imobilului in cauza, executata de un expert autorizat;
- istoric de rol fiscal;
- extras registru posesori 1990 si registru agricol 1986-1990 pentru pozitia aferenta imobilului (de la primarie);
- declaratiile vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din acte.
Cu acest OP veti putea intabula terenul. Succes!
O sa intreb si revin cu un raspuns.
Pana atunci, pot sa va spun ca parintii mei au cumparat casa de la o persoana care la randul ei a cumparat-o de la stat. Terenul cu pricina e de aproape 300 mp(sub casa si anexe si o mica curte)

Art 30. din legea 58/1974 spune asa.

Art. 30
Dobindirea terenurilor cuprinse in perimetrul construibil al localitatilor urbane si rurale se poate face numai prin mostenire legala, fiind interzisa instrainarea sau dobindirea prin acte juridice a acestor terenuri.
In caz de instrainare a constructiilor, terenul aferent acestor constructii trece in proprietatea statului cu plata unei despagubiri stabilita potrivit prevederilor art. 56 alin. 2 din Legea nr. 4/1973.
Dobinditorul constructiei va primi din partea statului in folosinta terenul necesar in limitele prevazute de art. 8 si 17 din prezenta lege. Atribuirea se face pe durata existentei constructiei, cu plata unei taxe anuale, potrivit Legii nr. 3.


A avut loc instrainarea, cum am zis in 1980, deci dobanditorul constructiei, conform art de mai sus, va primi din partea statului in folosinta terenul necesar...

Eu judec ca acel articol 30 din legea 1974 se aplica in cazul parintilor mei. Astfel, mai e nevoie sa se specifice in CV acea mentiune cu privire la folosinta terenului ? Cred ca acel drept de folosinta exista prin lege si nu ar mai trebuie specificat in constactul de vanzare cumparare. Asa este ?
Asa o gandim noi acum, dar notarii de pe vremea "impuscatului" erau foarte meticulosi. Cu atat mai mult, existau niste formulari standard, care se regasesc in toate contractele de v-c locuinte cu teren aferente, care zic cam asa: "terenul trece in proprietatea statului roman, conform DL 58/1974, cu drept de folosinta pentru suprafata de 250mp". Oricum, cazul dvs se inscrie, zic eu, in art. 36 la legea 18/1991, fara a mai fi nevoie de actiune in instanta.
@Kyandra
Multumesc pentru raspuns. Voi face demersurile necesare pentru obtinerea terenului prin ar 36 L 1/1991

Reveni totusi la sentinta data de judecator. Imi poate confirma si totodata explica cineva, de ce prin aparitia legii 7/1996 si abrogarea DL 115/1938 termenul de prescrptie se intrerupe ?
Pe actul de vanzare cumparare nu este mentionat nimic referitor la teren.

Imi puteti explica va rog mai in detaliu care e povestea cu acest art 36 din legea 18/1991 si care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru a putea intra in posesie in baza acestui articol.

Trebuie acordul primariei sau a consiliului judetean? pentru ca stiu sigur ca un astfel de acord nu voi primi.

Alte discuții în legătură

Contract din 1955. e necesar ordinul prefectului pentru dovada dreptului de proprietate a terenului? Av_Mihaita Av_Mihaita Exista un contract de vanzare cumparare autentic incheiat pentru casa si teren in anul 1955 (circa 1400 mp). Mostenitorii cumparatorului s-au adresat, in ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate ghel40 ghel40 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Bunicii mei au cumparat 1000 mp teren intravilan in 1965 cu ctr. vanzare/cumparare. Apoi au construit o casa ... (vezi toată discuția)
Act de mana din 1974, valabilitate dobresenciucp dobresenciucp Daca in 1974 sa incheiat un act de mana vanzare-cumparare pe baza de martori si Cod Numeric Personal ; in ziua de astazi in istantele de judecata actul ... (vezi toată discuția)