Buna ziua,
Ne confruntam cu urmatoarea situatie:
Bunicii mei au cumparat 1000 mp teren intravilan in 1965 cu ctr. vanzare/cumparare. Apoi au construit o casa pe acest teren (in 1966). In 1983 moare bunicul. Se dezbate succesiunea . Iata ce scrie in cert. mostenitor din 1983: “Bunuri imobile: Cota indiviza de ½ din imobilul situat in.... compus dintr-o casa de locuit cu 2 camere, sala si dependinte, teren in suprafata de 250 mp. cf. Art. 5 din Statutul CAP si Legea 58/1974, bun comun dobandit cu actul de vanzare autentificat sub nr....../1965, la Notariatul.... Cealalta cota de ½ apartine sotiei supravietuitoare.
MOSTENITORI:
1. ..... (bunica) in calitate de sotie ii revine cota de ¼
2. ..... cu acelasi domiciliu, in calitate de fiu ii revine cota de ¾.
Sunt straini de succesiune prin renuntare sau cf. Art. 700 Cod Civil:
....................
.................... (fratii).
Acum o luna a murit tatal meu (fiul mostenitor a ¾ din imobil). Vrem sa facem succesiunea. Va rog sa-mi spuneti daca in prezent ¾ partea tatalui meu reprezinta ¾ si din cei 1000 mp. cf. act vanzare cumparare din 1965? De ce in 1983 nu s-a facut succesiunea si pe 1000 mp. Ce putem face in continuare? Multumesc
Din certificatul de mostenitor reiese ca cei 1.000 m.p. de teren erau detinutiti in folosinta de catre bunicii dvs. Prin urmare acestia nu detineau un drept de proprietate asupra terenului. Dupa 1990 bunica si tatal dvs. ar fi trebuit sa faca cerere de constituire/reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului, in temeiul Legii 18/1991.
Certificatul de mostenitor arata asa intrucat DL 58/1974 dreptul de proprietate asupra terenurilor trecea la stat, proprietarul locuintei primind doar 250 mp in folosinta... Daca in baza legii 18/1991 nu ati obtinut dreptul de proprietate pentru intreaga suprafata de curte (sa fie inscris intr-un TP), mergeti frumos la primarie si solicitati emiterea Ordinului Prefectului in baza art. 23 si 36 din legea 18/1991 pentru intreaga suprafata a curtii.
Va trebui sa intocmiti un dosar care sa contina:
- cerere;
- istoric de rol fiscal pentru imobilul in cauza (de la administratia financiara);
- extras registru agricol 1986-1990 pentru fila de rol aferenta imobilului;( de la primarie);
- extras registrul cadastral 1990 pentru imobilul in cauza (de la primarie);
- copie certificat mostenitor de pe urma bunicului;
- copie act vanzare-cumparare din 1965;
- copie acte stare civila ale bunicii (inteleg ca traieste);
- copie certificat de calitate de mostenitor de pe urma tatalui dvs.;
- schita cadastrala a imobilului, executata de un inginer autorizat;
- declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, in cazul in care suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din evidentele primariei si din actul de v-c;
Acest Ordin al Prefectului reprezinta actul dvs. se proprietate si in baza lui veti putea dezbate succesiunea si intabula dreptul de proprietate pentru suprafata reala detinuta de dvs. Fara sa ma insel prea tare, la cum ati prezentat dvs. situatia, cred ca acest OP va fi emis pe numele bunicii si al tatalui dvs.
Multumesc foarte mult pentru raspuns, am fost la un avocat care mi-a zis ca intrucat avem actul de vanzare cumparare pentru 1000 m va fi luat in considerare acesta la succesiune. Va rog sa-mi spuneti care modalitate de intrare in legalitate pentru cei 1000 mp. este mai scurta ca perioada de timp - ordinul prefectului sau uzucapiune cum am citit in forum (sau nu e cazul). Am vrea sa dezbatem succesiunea si mi-e teama sa nu treaca cele 6 luni.
Mostenire
niculaen
In anul 1987 a fost dezbatuta succesiunea dupa bunici, bunurile o casa 3 camre si terenul aferent casei de 250mp, ffind cedate prin renuntare de catre frati ... (vezi toată discuția)