Orice act reprezinta cel putin un "inceput de dovada scrisa" care are si el o putere probanta in cauza, mai ales daca este sutinut de alte probe: martori, interogatoriu, inscrisuri....Daca este vorba de o vanzare-cumparare a unui bun imobil (casa ori teren), atunci vanzarea trebuia facuta printr-un inscris authentic notarial....
parintii mei au cumparat casa +gradina in 1973.atunci au facut act de vanzare cumparare de mana cu martori inclusiv. ulterior a facut si intabulare +titlu de proprietate.Peste vreo 30 de ani se trezeste un nene sa ii dea in judecata pe printii mei, si tribunalul sa hotarasca dupa proces sa i se desfaca titlul de proprietate a parintilor mei. de atunci sunt vreo 10 ani de cand se tot judeca pt o gradina. nenea respectivul care i-a dat in judecata pe parintii mei avand si el 2 titluri de proprietate pe ACEEASI gradina.o bucata de gradina ca fiind mostenitor de pe urma nu stiu cui si cealalta bucata de gradina ca fiind mostenitor de pe urma nu stiu cui...daca a fost un titlu de proprietate pt pamantul respectiv si un act de vanzare cumparare de mana din 1973 cum se poate face ca tribunalul sa nu accepte ca dovada in caz de proces actul facut de mana??
casa a fost cumparata si facut acte prin notar dar cand sa cumparat casa terenul casei era trecut in proprietatea statului in timpul colectivului.dupa revolutie terenul aferent casei(fiind cumparat cu act de vanzare cumparare pe baza d martori si serie de buletin) nu devine proprietatea casei adica a celui ce a cumparat casa.mostenitorii de la care sa cumparat casa+gradina au decedat iar actualii lor mostenitori refuza sa faca acte.cum se procedeaza in acest caz caci de 10 ani nu se reuseste nimica.
Consultati un avocet cu prezentarea actelor avute, intrucat mentionati ca aveti si intabulare facuta, caz in care ati avea castig de cauza daca este facuta inaintea actelor detinute de "nenea ala". S-ar putea invoca si uzucapiunea, daca sunt incidente conditiile acesteia, asupra carora nu ma pot pronunta din lipsa de informatii...
Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).
Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).
Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).
Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.
Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica imobiliara .
Succes.