avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ABUZ din partea prefecturii in baza legii 18/1991
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ABUZ din partea prefecturii in baza legii 18/1991

Buna ziua
Tatal meu a mostenit de la parintii sai un teren intravilan de 1000 de metri patrati in 1973, terenul nu a fost niciodata in propietatea statului.El a vandut 300 mp si o constructie aferenta in 1980, restul de 700 mp trecand in propietatea statului conform articolului 30 din legea 58/1974. Actualul propietar a primit titlu de propietate pe intreaga suprafata de 1000 mp in baza legii 18/1991. Mai pot revendica cei 700 de metri care au trecut in propietatea statului conform legii 58/1974 ? Va multumesc si astept un sfat , nestiind unde sa ma adresez.
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 18:36, 5 Martie 2009
Nu, deoarece el a cumparat imboilul cu tot terenul afernt, insa potrivit legii fondului funciar din 1974 suprafata de teren a trecut in proprietatea statului sin folosinta cumparatorului care in baza legilor de constityuire si reconstituire a proprietatii are dreptul la cei 1000 m.p.
top dan a scris:

Nu, deoarece el a cumparat imboilul cu tot terenul afernt, insa potrivit legii fondului funciar din 1974 suprafata de teren a trecut in proprietatea statului sin folosinta cumparatorului care in baza legilor de constityuire si reconstituire a proprietatii are dreptul la cei 1000 m.p.

Pai tocamai asta este problema nu i-am vandut si terenul aferent imobilului ci doar 300 din cei 1000 , restul de 700 trecand in proietatea statului conform articolului 30 din legea 58/1974, lege care a fost abrogata in 90 , deci eu ar trebui sa cer anularea partiala in instanta a titlului de propietate al noului propietar pus in posesie si cu cei 700 de metrii conform art 35 din legea 18/1991, si punerea mea in posesie conform abrogarii legii 58/1974 ?
Daca tatal dvs.nu a avut un titlu de proprietate nu puteti revendica suprafata de teren in discutie.
Este important de stiut daca sup. ramasa a fost posedata tot de catre actualul proprietar, daca tatal dvs. a facut o cerere in termen de reconstituire a dreptului de proprietate....in caz contrar parerea mea ca nu aveti sanse.
av_musat a scris:

Daca tatal dvs.nu a avut un titlu de proprietate nu puteti revendica suprafata de teren in discutie.
Este important de stiut daca sup. ramasa a fost posedata tot de catre actualul proprietar, daca tatal dvs. a facut o cerere in termen de reconstituire a dreptului de proprietate....in caz contrar parerea mea ca nu aveti sanse.

Da a avut titlu de propietate pe acel teren ,acesta apartinad familiei mele de dinainte de razboi, suprafata a fost folosita de actualul propietar impreuna cu cei 300 de metrii pe care i-a cumparat in 1980 pe contract de vanz-cump pana in momentul cand a facut cerere de punere in posesie in baza careia i s-a eliberat un titlu de propietate pe intreaga suprafata in baza legii 18/1991 , si din cate imi aduc aminte ar fi facut o cerere de reconstituire a dreptului de propietate prin anii 90....dar nu stiu sigur daca imediat dupa abrogarea legii 58/1974....dar chiar si asa daca nu a depus la termen cererea....cu ce drept primaria l-a pus in posesie pe actualul propietar cu restul de 700m? Nu ar fi trebuit sa fiu despagubit cu un alt teren sau baneste? Sau restul de 700 mp intravilan fara constructii, in fapt gradina constructiei, trebuie privita ca teren agricol, impunându-se asadar, a fi restituita fostilor proprietari, adica eu, in temeiul art. 37 din aceeasi Lege nr. 18/ 1991. De altfel, daca am avea in vedere in mod exclusiv prevederile art. 24 din Legea 18/ 1991, solutia este foarte simpla, terenurile atribuite ca loturi in folosinta, in gradinile din intravilan ale fostilor proprietari, revin, de drept, „in proprietatea detinatorilor initiali” (adica, in speta, mostenitorilor vânzatorilor) plus ca dreptul la propietate din cate cunosc este garantat de Constitutie, am dreptate, as avea sanse de castig ?
Ultima modificare: Joi, 5 Martie 2009
G_Constantin, utilizator
...ART. 30
Dobindirea terenurilor cuprinse in perimetrul construibil al localitatilor urbane si rurale se poate face numai prin mostenire legala, fiind interzisa instrainarea sau dobindirea prin acte juridice a acestor terenuri.
In caz de instrainare a constructiilor, terenul aferent acestor constructii trece in proprietatea statului cu plata unei despagubiri stabilita potrivit prevederilor art. 56 alin. 2 din Legea nr. 4/1973.
Dobinditorul constructiei va primi din partea statului in folosinta terenul necesar in limitele prevazute de art. 8 si 17 din prezenta lege. Atribuirea se face pe durata existentei constructiei, cu plata unei taxe anuale, potrivit Legii nr. 4/1973.
...ART. 17
Cladirile de locuit se vor amplasa cu precadere, incepind din centrul civic catre zonele marginale, in vederea realizarii unei structuri compacte a localitatilor, prin utilizarea intensiva a terenurilor din perimetrul construibil, creindu-se astfel posibilitatea pentru introducerea in conditii eficiente a alimentarii cu apa, a energiei electrice si a canalizarii. Se vor lua masuri ca membrilor cooperativelor agricole de productie sa li se atribuie lot in folosinta, conform statutului, in afara perimetrului construibil al localitatilor.
Loturile necesare pentru construirea de locuinte si anexe gospodaresti vor fi in suprafata de 200-250 mp, avind de regula un front la strada de maximum 12 m.
In vederea construirii de locuinte si anexe pentru gospodariile taranesti, comitetele executive ale consiliilor populare comunale vor putea atribui in folosinta cetatenilor loturi din terenurile proprietate de stat aflate in administrarea comunelor.
Suprafata de teren de 200-250 mp poate fi atribuita si cetatenilor ce isi construiesc locuinte in cladiri cu mai multe niveluri.
Pentru a veni in sprijinul cadrelor de specialisti si a celorlalte persoane incadrate in unitati socialiste, comitetele executive ale consiliilor populare comunale vor putea sa atribuie acestora, in scopul construirii de locuinte si organizarii de gospodarii, teren in suprafata de 200-250 mp.
Suprafata din terenul atribuit ramasa dupa construirea locuintei este la dispozitia cetatenilor si va fi folosita pentru nevoile gospodaresti si pentru amenajarea de gradini.
Suprafata terenurilor aflate in proprietatea personala a membrilor cooperativelor agricole de productie, care depaseste 250 mp stabiliti in conditiile prezentului articol, se include in calculul lotului atribuit in folosinta, potrivit statutului cooperativelor agricole de productie.
Dreptul de folosinta a terenurilor atribuite se acorda pe durata existentei constructiei, cu plata taxei de folosinta stabilita pentru terenurile destinate constructiei de locuinte potrivit Legii nr. 4/1973.
...sa ne intelegem...cei 700 mp nu trebuiau sa treaca in proprietatea statului decait daca imobilul era in mediul rural si atunci tatalui trebuia sa i se dea titlu de proprietate pe ei...daca imobilul e in mediul urban ca sa poata vinde doar 300 mp cu constructie trebuiau formate 2 loturi...prin schita de dezlipire...unul de 700 mp si unul de 300 mp cu constructii...constructile se vindeau cei 300 mp intrau in propr de stat urmand sa se atribuie in folosinta propr constructiilor iar cel de 700 mp ramanea in propr familiei...chiar daca si cei 700 mp au intrat in propr de stat cel care are constructiile avea dreptul pe legea 18 doar la terenul atribuit anterior lui in folosinta ..." Dobinditorul constructiei va primi din partea statului in folosinta terenul necesar in limitele prevazute de art. 8 si 17 din prezenta lege"...deci nu mai mult de 250 mp...restul de teren ar fi trebuit sa va revina...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate teren Lorenzo21 Lorenzo21 Buna ziua Am nevoie de ajutorul vostru. Părinți au cumpărat o casa și teren în 1985 cu 2500 metri pătrați.In momentul de fata au acte de ... (vezi toată discuția)
Urgent legea 18/1991 G_Constantin G_Constantin Buna ziua Tatal meu a mostenit de la parintii sai un teren intravilan de 1000 de metri patrati in 1973, terenul [b]nu a fost niciodata [/b]in propietatea ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare 1985 care nu are nici o valoare pentru titlu forin_04 forin_04 Buna ziua. Doresc sa fac succesiunea dupa decedarea parintilor. Exista un contract de vanzare cumparare in anul 1985 prin care parintii mei cumpara de la ... (vezi toată discuția)