Doresc sa fac succesiunea dupa decedarea parintilor.
Exista un contract de vanzare cumparare in anul 1985 prin care parintii mei cumpara de la bunici suprafata de 250 mp cu constructie pe ea.
Exista si un titlu de proprietate in 1995, in care aceasta suprafata de 250 mp ii revine bunicului meu (decedat in 1992) si nu parintilor, chiar daca au act de vanzare cumparare
Primaria imi spune ca actul de vanzare cumparare inregistrart de Republica Socialista Romania - Notariatul de Stat nu este valabil pentru ca titlu de propietate este mai nou , si ultimul act se ia in considerare.
Cum procedez ca sa pot sa fac succesiunea pe cei 250 mp ? Trebuie iar succesiune dupa bunici si apoi eu cu fatii ?
Se poate modifica titlul de proprietate astfel incat sa fie conform contractului de vanzare cumparare si sa fie pe numele parintilor mei ?
Unde ma indrumati sa merg pentru a rezolva situatia?
Explicatia primariei e idioata. Actul mai vechi daca este valabil incheiat face ca oricare act mai nou care incalca cele stabilite prin actul precedent sa fie nul. Daca terenul a fost vandut in 1985 titlul ar trebui sa fie lovit de nulitate conform art. III din Legea nr. 169/1997. Insa e o alta problema aici. In 1985 nu se mai putea vinde/cumpara legal teren cu constructii, ci doar constructia iar terenul trecea in proprietatea statului conform art. 30 alin 2 al Legii nr. 58/1974. Asa ca ramane titlul de proprietate. Trebuie sa dezbateti succesiunea dupa bunici si apoi dupa parinti.
Pentru a fi mai clar in intrebarea mea va scriu copy-paste ce scrie in contractul de vanzare cumparare:
"Vindem fiului notstru X casatorit cu Y domiciliat in ___ , una casa construita din caramida acoperita cu tabla, formata din 3 camere si pivnita, un grajd din caramida acoperit cu tigla, conform schitei de plan , situata pe terenul aferent in suprafata de 250 mp. din perimetrul construibil al comunei Z, vecini ___, teren aferent - care trece in proprietatea statului urmand sa i se atribuie dobanditorului terenul necesar."
Din acest paragraf, nu rezulta ca si terenul de 250mp este tot al cumparatorului? "teren aferent - care trece in proprietatea statului urmand sa i se atribuie dobanditorului terenul necesar."?
Deci tot mai este necesar sa fac succesiunea dupa bunici ?
Kyandra
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Conform legii în vigoare în acel moment (legea 56/1974) se puteau vinde doar construcțiile, terenul aferent intra în proprietatea Statului, cumpărătorul construcției dobândind un drept de folosință. Primăria a greșit la emiterea titlului de proprietate, acel teren trebuia atribuit prin Ordin al Prefectului dobânditorului construcției, la cerere (art. 36 din Legea 18/1991).
Acum, aveți două variante:
1. fie obțineți calitatea de moștenitor de pe urma părinților și ulterior solicitați judecătoriei competente teritoriale constatarea nulității absolute parțiale a acelui titlu de proprietate al bunicilor pentru suprafața de 250 mp, în baza art. III lit a din Legea 169/1997 și a contractului de vânzare din 1985, iar în final solicitați atribuirea acelui teren dvs, prin Ordin al Prefectului, ca moștenitori ai cumpărătorilor din 1985.
2. dezbateți succesiunea de pe urma bunicilor în baza titlului, ulterior după părinți și asta este.
Dacă nu sunt și alți moștenitori ai bunicilor care să complice lucrurile, vă recomand călduros a doua variantă, întrucât prima poate dura ani de zile.
Multumesc pentru raspunsul Dvs.
Cred ca ma las pagubas, pentru a face succesiunea dupa bunici este foarte greu, au avut 8 copii, care la randul lor unii au decedat si trebuie sa ajung la nepoti... pe majoritatea nici nu ii cunosc si nu stiu in ce zona a tarii au ajuns; dupa care, pe urma parintilor suntem 4 frati .... Asa ca multumesc.
Vorba aceea veche : "nu face daraua cât ocaua”.
Ma voi interesa despre solutia nr 1 propusa de Dvs
Mostenire
niculaen
In anul 1987 a fost dezbatuta succesiunea dupa bunici, bunurile o casa 3 camre si terenul aferent casei de 250mp, ffind cedate prin renuntare de catre frati ... (vezi toată discuția)