1977-teren aferent casei: 420 sau 250 mp...? Vanzare cu chitanta de mana valabila pana la facerea actului in notariat, rudele vanzatorului spun ca in '77 casele se vindeau cu teren aferent in suprafata de 250mp, va rog lamuriti-ma: 420 sau 250...?
In 1977 tatal meu a cumparat o casa cu teren aferent de la un cetatean care a plecat in alta tara, dupa 36 de ani niste rude de gradul 1 ale vanzatorului spun ca de fapt ne-a vandut casa cu teren aferent in suprafata de 250 mp, daca in documentatia casei scrie 420 mp iar in chitanta de mana facuta cu vanzatorul se precizeaza doar teren aferent neindicandu-se suprafata inseamna ca sunt doar 250 cum spun acele rude...?
Am inteles ca a fost o perioada cand s-a vandut si cu 420 mp, imi puteti spune cam in ce perioada de ani s-a intamplat asta sau daca anul 1977 este cuprins in acea perioada....?
Va multumesc!
dacă imobilul avea 420 mp, atunci atâta e. rudele își aduc ele aminte ceva (sau au auzit de pe undeva) de cei 250 mp, dar ăștia se referă la suprafața acordată de stat pentru construirea unei case noi.
dar... din câte îmi amintesc eu, la vremea aia nu se mai puteau vinde terenuri aferente imobilelor. la întocmirea unui contract de vânzare-cumpărare imobiliar, terenul trecea automat în proprietatea statului, fără despăgubire, noului proprietar fiindu-i acordat dreptul de uzufruct. s-ar putea să mă înșel asupra anului, dar nu cred.
Era bine sa fi facut o uzucapiune... terenul aferent inseamna tot terenul care era in jurul casei folosit odata cu casa. Daca mai era vreo bucata separat ingradita etc. au dreptate rudele. Daca nu, nu.
Daca chitanta este cu 2 martori , cereti ordin prefect pentru teren. Din 1974 pana in 1989 a functionat legea 58 prin care terenurile nu se puteau instraina, se puteau mosteni legal dar la vanzare (si la testament), trecea in proprietatea cumparatorului numai imobilul casa , terenul trecea automat in proprietatea statului, asa ca suprafata aferenta este 420 mp, suprafata de 250 mp functiona in zonele cooperativizare unde CAP-ul dadea in folosinta (era o lege in acest sens) 250 mp aferenti locuintei. Daca nu aveti martori, rudele vanzatorului au dreptul la teren daca au avut cerere la una din legile proprietatii. O seara buna.