avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Despre un decret dat de Ceausescu privind stabilirea ...
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Despre un decret dat de Ceausescu privind stabilirea proprietatii

Buna ziua.Va rog daca poate cineva sa ma ajute sa aflu care este numarul decretului si anul (decret din regimul Ceausescu) cand sa stabilit proprietatea numai pe suprafata de 250 mp.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: crip , utilizator 19:56, 4 Octombrie 2012
Înainte de abrogarea legii nr.58/1974, terenurile aferente casei de locuit, şi anexelor gospodăreşti, precum şi a curţii şi grădinii din jurul casei erau supuse regimului juridic reglementat de Constituţia R.S.R. din anul 1965, legile nr.58 şi 59/1974 si Statutul C.A.P.aprobat prin Decretul nr. 59/1993. Astfel potrivit acestor reglemantări, membri cooperatori nu puteau deţine în proprietate decât o suprafaţă de 250 mp, restul suprafeţei constituind proprietatea cooperativei. Iniţial statutul cooperativei agricole de producţie din anul 1966 prevedea că constituie proprietate personală a membrilor cooperatori: casa de locuit şiconstrucţiile gospodăreşti anexe precum şi terenuri pe care se aflau acestea care nu puteau depăşi 800 mp.Următorul statul al C.A.P. adoptat în 1972 nu a adus modificări dreptului de proprietate personală a membrilor cooperatori.Adoptarea unui nou statut al C.A.P. în anul 1977 a pus de acord prevederile statutuluiC.A.P. cu reglementările din legile nr.58 şi 59/1974.Articulul 5 din statut prevedea că proprietatea personală a membrilor cooperatori era constituită din casa de locuit şi construcţiile gospodăreşti anexe, precum şi terenul pe care se aflau acestea şi curtea, a căror suprafaţă totală nu putea depăşi 250 mp.În anul 1990 s-a adoptat Decretul lege nr. 42 care prin articolul 8 prevedea că „terenul aferent casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, în zonele cooperativizate constituie proprietatea particulară a deţinătorilor; acestea pot fi înstrăinate şi lăsate moştenire”. Lege fondului funciar nr. 18/1991 a abrogat Decretul lege menţionat cu excepţia articolului 8. Noul statut aprobat în anul 1993 nu a mai adus modifcări în privinţa întinderii suprafeţei.
Sursa:
[ link extern ]
Multumesc foarte mult,legally_aid

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul 22 al prefectului onicutza onicutza buna ziua! am si eu o itrebare? cum poate cineve sa obtina acest ordin daca un teren intrat in proprietatea statului comform legii 58/1974 eu fiind proprietar ... (vezi toată discuția)
probe in procesul civil: declaratie martor contra inscris oficial ori contra unor articole din legii si decrete din anii 1985-1991e cornaca cornaca Forta probanta a unei declaratii de martor in instanta civila care marturiseste in fata instantei civile altele decat cele scrise si consemnate intr-un act, ... (vezi toată discuția)
Lot in folosinta mai mare de 15 ari in anii 1970 -1989 era posibil ? nu am gasit nimic cornaca cornaca 1). Care este Articolul, Articolele din LEGEA - DECRET din perioada anilor 1970 -1989 care permitea Membrilor Cooperatori ai Cooperativei Agricole de ... (vezi toată discuția)