Forta probanta a unei declaratii de martor in instanta civila care marturiseste in fata instantei civile altele decat cele scrise si consemnate intr-un act, Registrul agricol anii 1985-1989 si impotriva unor articole de legii si decrete din perioada 1983-1989. Ce se poate intampla cand un martor sustine in declaratia sa ceva care nu este adevarat si se poate poroba cu articole din legi si decrete ca nu este adevarat.
Multumesc
Buna ziua,
Daca acea declaratie este vadit mincinoasa atunci fie, la cuvantul pe fond, atrageti atentia instantei asupra acestei situatii si aceasta va cenzura martuia fie formulati plangere penala pentru marturie mincinoasa si se suspenda dosarul civil pana la judecarea dosarului penal.
Cea ce inseamna ca o declaratie de martor data in fata judecatorului poate infrange un articol de lege ori cele scrise intr-un registru agricol ?
Si ma refer ex: Intru-un Regsistrul agricol anii 1985-1989 scrie clar : Curti si Gradini de 250 mp. teren aferent, casei lot in folosinta in vatra satului de 15,5 ha. = 1550 mp.= toatal intravilan 18 Ari = 1800 mp. dintr-un total arabil de 32,5
.
Mai mult decat atat perioada anilor 1970- 1991 erau in vigore : DECRET nr. 346 din 28 septembrie 1977 privind aprobarea statutelor organizatiilor cooperatiste din agricultura ART. 4 si ART.5 .
LEGE Nr. 58 din 29 octombrie 1974 privind sistematizarea teritoriului si localitatilor urbane si rural Art. 17 ,, Suprafata terenurilor aflate in proprietatea personala a membrilor cooperativelor agricole de productie care depaseste 250 mp stabiliti in conditiile prezentului articol, se include in calculul lotului atribuit in folosinta, potrivit statutului cooperativelor agricole de productie.,,
DECRET nr. 93 din 28 martie 1983 privind aprobarea statutelor organizatiilor socialiste din agricultura. ART. 4 lit. e) este specialist agricol, lucreazã în cooperativa agricolã şi domiciliazã în localitatea în care îşi are sediul cooperativa.
Mãrimea lotului poate fi în suprafata echivalenta cu pînã la 15 ari teren arabil, în raport cu categoria de folosinta terenului şi de clasa de fertilitate naturala a solului.
ART. 5 ,,Constituie proprietate personalã a taranilor cooperatori: - casa de locuit şi construcţiile gospodãreşti anexe, terenul pe care se afla acestea şi curtea, a cãror suprafata totalã nu poate depãşi 250 m.p. Cînd aceasta suprafata depãşeşte 250 m.p., diferenţa se include în lotul atribuit în folosinta;
Toate aceste decrete si legi au fost in vigoare pana in anul 1991.An in care au fost abrogate odata cu :Legea nr.36/1991.
Poate fii mai presus de legi si decrete o declaratie de martor care sustine ca persoana, DD avea lot in folosinta de 5000 mp cand din acte legi si decrete reiese alceva ?
Multumesc