Bună ziua!
Părinţii mei cu unchiul au cumpărat în 1967 o casă cu patru apartamente două curţi şi patru bucăţi de grădină în centrul oraşului. Cîndva toate acestea aveau un singur proprietar care a lăsat la copii lor părinţii mei şi unchiul cumpărînd de la moştenitori. Anul trecut s-a făcut partajul locuinţei şi curţii la oficiul de cadastru unde s-a aflat că grădina are alt nr. de cf decît curtea şi casa şi pe actul respectiv încă sunt proprietari moştenitorii. Grădina este încercuit cu clădiri nu se poate intra numai prin curtea noastră şi plătim impozit pe teren de 42 de ani.
Moştenitorii respectivi sunt născuţi între anii 1883 - 1895, deci probabili morţi, vănzarea a fost făcut prin avocat în timpul respectiv, nu ştim cum putem trece pe numele părinţilor grădina.
În actul de vînzare - cumpărare nu a fost menţionat separat grădina, aşa am înţeles de la părinţi că în timpul respectiv nu se trecea pămînt pe numele lor nu ştiu cum erau legile, dar la primărie figurează şi se impozitează.
Ce pot să fac?
Uzucapiunea presupune dobandirea proprietatii sau a altui drept real prin posedarea neintrerupta a bunului in timpul stabilit de lege. Prin uzucapiune se poate dobandi orice bun imobil aflat in circuitul civil.
Conditia de baza a uzucapiunii este posesia neviciata, utila: continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar..
Uzucapiunea poate fi:
--de 30 de ani
--de 10 pana la 20 ani
Pentru a opera uzucapiunea de 30 de ani trebuie sa existe o posesie de 30 de ani, utila (neviciata).
Pentru a opera uzucapiunea de la 10 la 20 de ani trebuie sa existe o posesie utila asupra lucrului, posesia sa se intemeieza pe just titlu, sa dureze de la 10 la 20 de ani si sa fie de buna credinta.
Daca opereaza uzucapiunea, efectul principal este acela ca posesorul dobandeste dreptul de proprietate sau alt drept real asupra lucrului. B-)
Pentru uzucapiune unde trebuie să încep şi cu ce dovadă, acte?
Pe unde am întrabat am primit răspuns că trabuie să aduc dovadă de moartea respectivii moştenitori, care nici nu ştiu unde să caut.
Uzucapiune
shoru
se mai poate intenta un proces de uzucapiune ? cineva mi-a spus ca de vreo 2 ani nu se mai poate decat proces de intabulare ...
Pe scurt : am un teren ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea!
mishumishu
Uzucapiunea!
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati sa lamuresc urmatorul aspect:
Daca un teren/curte cu o casa, plus o gradina sunt administrate de o persoana ... (vezi toată discuția)