avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNEA- se mai aplica?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNEA- se mai aplica?

Am niste rude care folosesc un teren al primariei de peste 30 de ani. Folosintza a fost neintrerupta si netulburata in aceasta perioada. Acum 15 ani tatal lor a impartit acest teren in 3 parti cate una pentru fiecare copil. Acestia folosesc in continuare terenul in cauza. Exista o posibilitate sa introduca o actiune in constatarea dreptului de propietate sau un alt tip de actiune pentru a deveni propietari pe acest teren. Mentionez ca in momentul de fatza nimeni nu ar putea sa foloseasca acest teren deoarece singura cale de acces este prin curtea celor in cauza, propietar este primaria localitatii respective si nu sunt alte persoane care sa fie interesate de acest teren. deocamdata.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:03, 11 Iunie 2008
Pai, eu inteleg ca acest teren este bun public si prin urmare este imprescriptibil extinctiv si achizitiv, deci nu poate fi uzucapat.
Daca bunul face parte din domeniul public al statului nu aveti nicio sansa la uzucapiune.

Nu sunt convins ca terenul este al primariei.
Daca au trecut 30 de ani de posesie utila se poate deschide proces pt dobandire drept de proprietate prin prescriptie achizitiva.

avocat Claudiu Lascoschi
Mai depimnde si de alte lucruri, cum ar fi in ce zona a tarii e situat terenul si in ce baza il foloseau...
De exemplu, folosirea locuintei de catre chirias timp de 30 sau 100 de ani nu va duce niciodata la uzucapiune.

Apoi, asa cum bine s-a spus, depinde si de situatia juridica a imobilului, proprietate publica sau privata a localitatii. Primaria nu are patrimoniu, deci nu poate fi al primariei, doar al localitatii. Daca e in proprietatea privata a localitatii, se poate uzucapa.

Una dintre conditii este insa ca posesia sa fie sub nume de proprietar si trebuie sa aratati in ce baza v-ati crezut proprietar (nu dv. ci acele rude).
Cel mai bine e sa mearga sa consulte un avocat, nu cresc pe marginea drumului ca ciupercile actiunile in uzucapiune. E dificil de gasit proprietarii vechi, e important de stabilit situatia juridica a terenului ca sa nu cheltuiti niste bani degeaba...
AVLIL a scris:

Una dintre conditii este insa ca posesia sa fie sub nume de proprietar si trebuie sa aratati in ce baza v-ati crezut proprietar (nu dv. ci acele rude).

Dar din ce stiam, uzucapiunea de lunga durata - de 30 de ani - implica posesia "ca un proprietar", dar nu si un just titlu si, de asemenea, nu conteaza daca posesia a fost de buna sau reacredinta. Asadar de ce mai trebuie dovedit in ce baza s-a crezut proprietar? Nu este suficienta dovada posesiei continue, neviciate etc. timp de 30 de ani, fara alte dovezi? Evident, asta in situatia in care respectivul teren nu se afla in domeniul public.
Repet: depinde de zona, de baza in care il foloseau.

Daca implica posesia sub nume de proprietar, nu credeti ca trebuie demonstrat asta? Nu are nicio legatura cu just titlu, nu e necesar, asa cum ati spus. Daca legea spune ca pe langa faptul ca trebuie sa fie continua, posesia mai trebuie sa fie si sub nume de proprietar, atunci nu, nu ajunge posesia oricum o fi ea.

Posesia neviciata inseamna posesia utila, asta include si chestiunea cu sub nume de proprietar...
In concluzie ajunge posesia neviciata, insa asta inseamna, include si ce v-am spus eu mai sus.

Alte discuții în legătură

Uzucapa ioanavasileteodora ioanavasileteodora Buna ziua! As vrea sa cunosc mai multe lucruri despre termenul de \"uzucapa\" si legile cere se aplica in acest caz. Mama mea foloseste si ingrijeste un teren ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune lilicrin lilicrin Situatia este cam incurcata primaria a amenintat vecini nostri care detin un teren in spatele casei ca le ia terenul daca nu isi fac actele pe el. Oamenii ... (vezi toată discuția)
Grãdinã fãrã acte plãtitã impozit de 42 de ani melinda67 melinda67 Bună ziua! Părinţii mei cu unchiul au cumpărat în 1967 o casă cu patru apartamente două curţi şi patru bucăţi de grădină în centrul oraşului. ... (vezi toată discuția)