Situatia este cam incurcata primaria a amenintat vecini nostri care detin un teren in spatele casei ca le ia terenul daca nu isi fac actele pe el. Oamenii detin acest teren de peste 15 ani insa au doar act de mana dar au platiti la timp toate impozitele . Cei care le-au vandut terenul au murit demul si nici nu au urmasi. Ce pot face acesti oameni sa mearga la notar cu actul sau ce pot face?
Va multumesc.
Trebuie sa mearga la avocat.
Sa aiba si bani de consultanta la ei.
15 ani nu va ajung pentru uzucapiune decat in anumite conditii.
Incercati sa gasiti un avocat care sa se priceapa la astfel de procese care nu sunt simple asa cum cred multi justitiabili.
Teoretic s-ar putea incerca o actiune in instanta pentru obtinerea unui titlu de proprietate pe acel teren.
Este insa destul de dificil de exprimat o opinie fara a studia in prealabil, regimul juridic al terenului, "actul de mana", un istoric de rol fiscal, mai ales ca vecinii dvs. nu prea au cu cine sa se judece, fostii proprietari fiind decedati, neexistand mostenitori.
Vecinii dvs. trebuie sa afle cine este adevaratul proprietar al terenului...poate au sanse...nu stiu...
depinde de natura terenului respectiv, daca a apartinut primariei, si face parte din domeniul public al statului, primaria isi va recupera terenul, indiferent de actele detinute de vecinii dvs.
daca terenul nu face parte din someniul statului, ci a apartinut in fapt celor ce l au vandut situatia este alta.
pentru a obtine un titlu de proprietate se poate introduce actiune in instanta avand ca obiect constatarea dreptului de proprietate pprin implinirea termenului scurt de uzucapiune de 10-20 ani, avand in vedere ca exista just titlu: chitanta de mana.
Codul Civil roman, in articolele 1846-1847, prevede anumite conditii pentru a putea opera dobandirea proprietatii prin uzucapiune, si anume:
- posesia sa fie continua
- posesorul sa o exercite in mod regulat, fara intermintente anormale;
- posesia sa fie neintrerupta;
- posesia sa fie netulburata
- sa nu fie fondata sau conservata prin acte de violenta in contra sau din partea adversarului;
- posesia trebuie sa fie publica -posesia nu trebuie exercitata in ascuns de adversarul sau, incat acesta sa nu fie in stare de a putea sa o cunoasca;
- posesia trebuie exercitata sub nume de proprietar.
Uzucapiunea de 10-20 de ani se aplica atunci cand posesorul poseda bunul in temeiul unui just titlu si este de buna-credinta. Termenul este de 10 ani atunci cand adevaratul proprietar are domiciliul in circumscriptia tribunalului judetean in care se afla imobilul si de 20 de ani, in cazul in care nu este indeplinita
Nu cred ca o sa tina pe uzucapiunea scurta, dar doar presupun, fara sa fie vazute actele.
Ar merge mai debraba o actiune prin care sa obtina titlu de proprietate, dar ii trebuie mostenitorii daca proprietarii au decedat.Si aici pot exista multe probleme juridice...
pentru a promova o actiune avand ca obiect uzucapiunea scurta trebuie sa existe un just titlu, ori ,,chitanta de mana" nu poate fi just titlu.
eu cred ca mai degraba se impune o uzucapiune de 30 de ani, prin jonctiunea posesiilor.
adunati durata posesiei celui care v-a ,,vandut" terenul cu durata posesiei d-stra si daca insumeaza 30 de ani este indeplinita o conditie importanta, insa mai sunt si alte conditii de indeplinit, mai ales cu privire la natuta juridica a terenului, a modului cu a posedat persoana dinainte, etc.
Uzucapiune
buna
Detin din 1990 teren + casa - limitele de hotar specificate in act corespund cu realitatea de pe teren. In acte 363 mp, pe teren 549 mp, eroare calcul ... (vezi toată discuția)