avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea pe cale de exceptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea pe cale de exceptie

Am introdus o actiune in revendicare, si paratul locuieste de peste 30 de ani pe terenul meu.
Exista posibilitatea sa invoce in aparare uzucapiunea pe cale de exceptie ?
Mai exista o problema: cel care a locuit acolo de peste 30 de ani, a donat anul trecut terenul si casa catre altcineva pastrand doar un drept de uzufruct.
poate solicita printr-o cerere reconventionala, constatarea dreptului sau de proprietate prin uzucapiune.
Cine poate solicita asta, actualul "proprietar" ?
Cand ar putea sa introduca aceasta cerere reconventionala? Mentionez ca eu sunt acum in situatia de a plati taxa de timbru si vreau sa cunosc metodele prin care s-ar putea apara.
guest1001 a scris:

... paratul locuieste de peste 30 de ani pe terenul meu.
Exista posibilitatea sa invoce in aparare uzucapiunea pe cale de exceptie ?


Ce inseamna ca "locuieste" pe terenul dvs? Si-a facut casa pe proprietatea dvs? Locuieste intr-o casa proprietatea dvs? Si-a extins proprietatea sa asupra unei parti din terenul dvs?
Pentru a putea invoca uzucapiunea posesia trebuie sa fie utila, adica continua, publica, netulburata si sub titlu de proprietar (adica sa se comporte ca si cum ar fi adevaratul proprietar al bunului, iar nu un simplu detentor precar). Daca omul a luat in stapanire un teren care apartinea altuia si l-a posedat sub titlu de proprietar 30 de ani, fara sa fie intrerupt in posesia sa si nici tulburat, atunci poate sa invoce dobandirea proprietatii prin prescriptie achizitiva (uzucapiune).
Locuieste si are casa pe proprietatea mea de mai bine de 30 de ani.
Din pacate nu inteleg termenul "continua" in sensul ca cel care a locuit perioada asta deja a vandut catre o alta persoana.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Ce reprezinta just titlu teodosie113 teodosie113 Sub definitia termrnului de just titlu ce fel de acte se inteleg si care sunt acestea nu sunt jurust de aceea doresc o definitie mai elaborata Si daca nu ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune liamic43 liamic43 Proprietar teren moare in 1973.Mosteneste terenul sotia. care moare in 1981.Se face succesiunea si se imparte la 3 mostenitori.Primul,vinde partea lui,si mai ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea scurta ContSters126925 ContSters126925 pot fi reclamant in uzucapiunea scurta tinand cont de data legilor proprietatii, mai putin fond funciar? (vezi toată discuția)