Proprietar teren moare in 1973.Mosteneste terenul sotia. care moare in 1981.Se face succesiunea si se imparte la 3 mostenitori.Primul,vinde partea lui,si mai tarziu si ceilalti.Terenul 1 vandut cu contract cv.in 1991.S-a vandut cu limite fizice ,metrii.(este intre drum,munte,vecini)In anul 2005 la intabulare s-a masurat si a reiesit o suprafata mai mare.Aceasta suprafata se poate uzucapua,fiind stapanita,ingradita,folosita din 1991?(10-sau 20 ani)Pe cine chem in judecata ?
Multumesc.
Parerea mea este ca ca nu este incidenta uzucapiunea de 10-20 de ani ci , eventual , cea de 30 de ani. Pentru uzucapiunea de 10-20 de ani este necesara existenta unui just titlu, adica, un itlu translativ de proprietate , vanzare-cumparare, donatie, schimb etc, care, desi nu indeplineste conditiile de valabilitate, (de exemplu, actul de vanzare incheiat intr-o alta forma decat era prevazuta de lege ori de vanzatorul care nu este proprietar) care sa dea dreptul posesorului de buna credinta de a culege fructele ori chiar de a dobandi proprietatea prin prescriptie.achizitiva.
Buna ziua !
Art.1890 Cod civil, prevede ca regula speciala, dobandirea dreptului de proprietate prin simpla exercitare a posesiei utile timp de 30 ani, fara ca persoana care poseda sa fie tinuta a produce vreun titlu si fara sa i se poata opune reaua credinta. Singurele conditii necesare si suficiente pentru a uzucapa sunt exercitarea unei posesii utile timp de 30 ani, fie aceasta chiar si de rea credinta, si fara vreun titlu . Uzucapiunea de 10-20 de ani se aplica atunci cand posesorul poseda bunul in temeiul unui just titlu si este de buna-credinta. Termenul este de 10 ani atunci cand adevaratul proprietar are domiciliul in circumscriptia tribunalului judetean in care se afla imobilul si de 20 de ani, in cazul in care nu este indeplinita aceasta conditie. Daca adevaratul proprietar( cel din acte) are domiciliul "in circumscriptia tribunalului judetean in care se afla imobilul" puteti invoca uzucapiunea de 10 ani, daca nu pana la cea de 20 de ani mai aveti de asteptat pana in 2011.
La intrebarea pe cine chem in instanta, va pot spune ca trebuie sa chemati pe proprietarul din acte.
Cu stima !
Fie-mi cu iertare,nu prea inteleg-care proprietar trebuie sa aiba domiciliul in circumscriptia respectiva-proprietarul care a vandut terenul sau cel care l-a cumparat{cu contract cv.)si care il are din 1991?Care proprietar din acte?
Scuze pentru slaba intelegere a termenilor avocatesti si multumesc .
Adevaratului proprietar , cel care ar fi trebuit sa isi revendice terenul , insa a ramas in pasivitate , i se poate opune uzucapiunea de catre posesorul de buna credinta si care a exercitat posesia utila, netulburata, publica si sub nume de proprietar, timp de 10 ani( in caz ca proprietarul adevarat locuieste in circumscriptia instantei unde se afla imobilul) sau 20 de ani, daca adevaratul proprietar locuieste in afara circumscriptiei instantei de domiciliu. Deci adevaratul proprietar ( cine o fi el, posibil cel care a vandut in 1991) , fiindca nu sunteti foarte clar nici dvs. in cele ce ati expus aici si nu precizati nici daca dvs. sunteti uzucapantul .
Am cumparat terenul in 1991,cu contract,de la X,care era in acea circumscriptie.In 2003,X moare.Acum in 2009 pot cere uzucapiune pe terenul ramas excedentar in urma masurarii,fata de terenul vandut.(cumparare 1991)?Cu cine ma judec?