avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune,jonctiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune,jonctiune

Speta:
G.moare in 1973.Lasa mostenire sotiei G.E. un teren .G.E moare in 1981.Lasa mostenire terenul respectiv catre 3 mostenitori care au facut succesiunea.Mostenitorul A vinde partea lui, catre X,cu contract vc.in 1991. ,A moare in 2003.
X masoara terenul cumparat in 1991 si constata ca are o suprafata mai mare,constatare facuta in 2009.Este cunoscut ca proprietar ca si antecesorii lui,pe suprafata respectiva de teren (,Inclusiv de catre primarie)intrebare: uzucapiunea se poate face pentru 30 ani?Actiunea impotriva cui se poate face?
Cel mai recent răspuns: ContSters58959 , utilizator 11:13, 1 Decembrie 2009
Buna ziua !
Nu poate fi vorba de uzucapiunea de 30 ani, pentru ca de la data cand X devine proprietar de drept, este anul 1991. Ori 2009- 1991 rezulta 18 ani. Puteti invoca uzucapiunea de 10- 20 de ani. Uzucapiunea de 10-20 de ani se aplica atunci cand posesorul poseda bunul in temeiul unui just titlu si este de buna-credinta. Termenul este de 10 ani atunci cand adevaratul proprietar are domiciliul in circumscriptia tribunalului judetean in care se afla imobilul si de 20 de ani, in cazul in care nu este indeplinita aceasta conditie.
Codul Civil roman, in articolele 1846-1847, prevede anumite conditii pentru a putea opera dobandirea proprietatii prin uzucapiune, si anume:
- posesia sa fie continua – posesorul sa o exercite in mod regulat, fara intermintente anormale;
- posesia sa fie neintrerupta;
- posesia sa fie netulburata – sa nu fie fondata sau conservata prin acte de violenta in contra sau din partea adversarului;
- posesia trebuie sa fie publica – posesia nu trebuie exercitata in ascuns de adversarul sau, incat acesta sa nu fie in stare de a putea sa o cunoasca;
- posesia trebuie exercitata sub nume de proprietar.
Cu stima !


~ Conținut șters la cerere ~
Actiunea in uzucapiune se promoveaza impotriva proprietarului.trebuie sa-l gasiti( pe el sau succesorii lui), sa-i gasiti si actul de proprietate...altfel actiunea va fi respinsa
buna ziua ,
da , gasiti la unul din toti acesti mostenitori pe care ii aratati un titlu de proprietate astfel practica instantei mai ales in Bucuresti este de respingere ...
bafta ,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune buna buna Detin din 1990 teren + casa - limitele de hotar specificate in act corespund cu realitatea de pe teren. In acte 363 mp, pe teren 549 mp, eroare calcul ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate al unui teren hangiunel hangiunel multumesc anticipat pentru raspuns. tatal meu are in stapanire un teren de circa 150 mp de peste 30 de ani dar nu are act pe el cum poate sa dobandeasca un ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune mark1212 mark1212 Intretin un imobil care a apartinut unei persoane decedate in urma cu 20 ani fara mostenitori. Cum pot trece imobilul pe numele meu, tinand cont ca acesta a ... (vezi toată discuția)