avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Activitate sadycool

Activitate sadycool

Buna ziua,

Intr-un alt topic am citit acest raspuns al doamnei Gabriela Pintea

"mpetrea2000 a scris:

exact.in acelasi loc si inainte si dupa 1.04.2001.Numai ca am avut doar grupa I cu 75%.Ulterior am conditii speciale.
Multumesc.

Am inteles, inainte de 1 aprilie 2001 ati lucrat in grupa I de munca, dupa aceasta data ati lucrat in conditii speciale.

Pentru ca perioada lucrata in grupa I de munca sa fie echivalata cu conditiile speciale, angajatorul dvs. trebuia sa parcurga procedura prevazuta in Legea nr. 226/2006. Daca parcurgea aceasta procedura, dvs. aveati acum o adeverinta in care scria ca ati lucrat in conditii speciale. Daca nu aveti o asemenea adeverinta, inseamna ca perioada lucrata in grupa I de munca nu a fost echivalata cu conditiile speciale de munca.

Nu este suficient sa fi lucrat in acelasi loc de munca, trebuia parcursa si procedura prevazuta de Legea nr. 226/2006."

As dori sa stiu daca se mai poate obtine adeverinta respectiva.
In conditiile in care legea curenta abroga Legea nr. 226/2006, inteleg ca tot pe baza ei (Legea nr. 263/2010) se face si incadrarea perioadelor din grupa I de pana in 2001. Ar fi art. 158 in care se specifica acest lucru si situatia mentionata mai sus este cuprinsa la exceptiile mentionate de articol rezultand o incadrare in conditii speciale.
De ce mai cer cei de la casa de pensii aceasta adeverinta daca legea este totusi destul de clara in acest sens?
Daca legea 226 a fost abrogata, pe baza carei legi ar trebui sa se completeze o astfel de adeverinta de catre angajatori?
Mama mea a obtinut anul trecut de la agajator (dupa ce s-a judecat cu acesta) adeverinta prin care i se incadreaza perioada dinainte de 2001 in grupa I si perioada de dupa in conditii speciale.
Sa inteleg ca greseala angajatilor este faptul ca s-au judecat pentru grupa I si nu pentru conditii speciale, in conditiile in care exista (sau existã) legislatie prin care se poate emite adeverinta de conditii speciale si pentru perioada anterioara 2001?
Daca s-a emis anul trecut adeverinta pentru grupa I, in baza unei legi anterioare, presupun ca se poate emite si una pentru incadrare in conditii speciale a perioadei, tot in baza unei legi anterioare - probabil 226/2006.