avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Activitate vio3fan

Activitate vio3fan

Răspuns la discuția Directionare 2%
Cand a aparut pentru prima data posibilitatea redirectionarii celor 2% din impozitul pe venit era vorba de OG 26/2000 care stipula clar destinatia posibila: ONG-uri si asociatii infiintate in virtutea acestei ordonante.
Intre timp a aparut legea 571/2003 care este a CODULUI FISCAL si care nu mai vorbeste despre ONG-uri si asociatii infiintate conform legii ci de “entitati nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii” ceea ce are o sfera mult mai larga.
Art 84 (2):
“Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume, reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, câştigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise, câştigul net anual din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, şi orice alte operaţiuni de acest gen, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.”
Si atunci de ce ne mai cramponam de asociatii si ONG-uri? De ce o institutie scolara care este “entitate nonprofit”(sau poate nu este) nu poate beneficia de prevederea codului fiscal si trebuie sa infiintez o asociatie a parintilor, etc, etc? Cumva scoala nu s-a infiintat si nu functioneaza in conditiile legii? Care este smecheria sau care este interpretarea legala? Am vazut pe un site “soparla” cu “entitatea nonprofit infiintata conform OG 26/2000”? Unde scrie in codul fiscal asa ceva?
(Cu scuzele de rigoare!)

Discuție Directionare 2%
Buna ziua! Vreau sa intreb daca părinţii pot directiona cei 2% catre institutia de invatamant la care invata copilul lor. Este scoala "o entitate nonprofit care este infiintata si functioneaza conform legii" asa cum scrie in legea 571/2003 art.84 (2)?
Acum trei ani am facut contract pentru tel mobil si am luat un numar pe care l-a mai avut cineva pana atunci. Am tot primit mesaje de la o banca pentru a achita rate scadente, dar cum nu erau ale mele nu le-am bagat in seama. De doua saptamani insa ma tot suna o firma de recuperare credite care il cauta pe vechiul posesor al numarului. Desi le-am explicat situatia de mai multe ori firma respectiva imi tot trimite somatii prin sms si zilnic ma suna fara a vorbi nimic in schimb. Agasant!
I-as lasa sa se zbata in continuare ca pestele pe uscat daca nu ar fi stresant si pentru mine si as vrea sa stiu ce cale legala trebuie sa apuc pentru ca nu vreau sa-mi schimb numarul de telefon.