avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Activitate dara76

Activitate dara76

Speram sa fi fost reglementata vreo procedura pe undeva deja, dar daca tari mai 'cu mot' nu aveau, ce sa ma mir la noi.
Eu pricep ca daca esti declarat nevinovat si ti se pastreaza amprentele ti se incalca drepturi.
Imi pare rau, nu inteleg de unde reiese ca este vorba numai despre perioada de pastrare, eu inteleg ca daca se pastreaza dupa stabilirea nevinovatiei, incalca un drept, insa oricum exact la persoane necondamnate ma refeream.
Eu zic ca e important cum esti tratat de politie, indiferent ca dumnealor in mod legal nu au voie sa te trateze diferit, in realitate lucrurile se mai petrec si altfel. Si pana ii dai in judecata ca nu s-au purtat legal...
Poti sa ai o conduita corecta si sa ti se insceneze ceva.
Chiar daca se decide NUP? In concluzie, tre' sa nu ai ghinion sa te acuze cineva aiurea, ca dupa aia "nu te mai curata" nimeni.
La instanta de judecata nu imi pare o problema, mai mult m-ar interesa bazele de date ale politiei pentru a nu influenta un potential comportament viitor (o atitudine viitoare potentiala) a(l) politiei fata de respectiva persoana, daca va mai fi vreodata cazul (sper ca nu).
Credeti ca ar fi aplicabil ceva din domeniul legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal si al operatorilor pentru astfel de date? Sau politia nu se incadreaza?
Eu nu am spus in niciun loc ca nu trebuiau prelevate amprente, am intrebat cum pot fi eliminate ulterior, la cerere, din baza de date cu amprente (AFIS?) si baza de date cu fotografii (ale infractorilor, etc.) a politiei daca se decide NUP, persoana e declarata nevinovata, etc.
Nici nu am spus ca nu trebuie luate amprente, am intrebat cat trebuie pastrate in baza de date (nu am vorbit despre dosar), daca persoana in final nu este vinovata.

La linkul mentionat de mine erau mai multe articole pe aceeasi tema, insa hotararea se poate gasi si aici: [ link extern ]

redau un fragment:

"the Court finds that the blanket and indiscriminate nature of the powers of retention of the fingerprints, cellular samples and DNA profiles of persons suspected but not convicted of offences, as applied in the case of the present applicants, fails to strike a fair balance between the competing public and private interests and that the respondent State has overstepped any acceptable margin of appreciation in this regard. Accordingly, the retention at issue constitutes a disproportionate interference with the applicants' right to respect for private life and cannot be regarded as necessary in a democratic society. "
Multumesc pentru raspunsuri, am inteles, nu exista nicio procedura. Un prieten care a terminat si dreptul si studiaza masiv in domeniu imi daduse o hotarare CEDO [ link extern ]
si speram sa existe si la noi ceva aplicabil.
Multumesc pentru raspuns. Adica daca un vecin ma acuza ca l-am batut ca e suparat pe mine (dar eu nici nu l-am atins) si mi se fac poze la politie, mi se iau amprente, ulterior apar in registrul cu fotografii unde alte persoane cauta sa identifice infractori?