avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Activitate Miruna.P

Activitate Miruna.P

Da este legala conform art. 41 CM, cu conditia incheierii unui act aditional la CIM semnat de ambele parti.
Răspuns la discuția reintegrare salariat
Consecinta anularii deciziei de concediere consta in reintegrarea efectiva in munca a salariatului de catre angajator daca contestatorul a solicitat acest lucru conform art. 78 alin. (2) din potrivit Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit caruia, „la solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere”.
Prin urmare, angajatorul are obligatia reintegrarii salariatului, in sens contrar putand fi tras la raspundere penala conform dispozitiilor art. 278 din acelasi cod, care prevede ca executarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
Unul dintre elementele fundamentale ale suprematiei dreptului este principiul securitatii raporturilor juridice, care presupune intre altele respectarea autoritatii de lucru judecat, adica al caracterului definitiv al hotararilor judecatoresti (vezi Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului din 29 iulie 2008 in Cauza Teodorescu impotriva Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 386 din 9 iunie 2009).
Imprejurarea ca angajatorul a desfiintat locul de munca al salariatului concediat nu poate fi retinut ca impediment pentru reintegrarea salariatului concediat, in temeiul hotararii judecatoresti definitive si executorii angajatorul avand obligatia sa dispuna reintegrarea salariatului pe functia detinuta anterior emiterii deciziei a carei nelegalitate s-a constatat, chiar daca acest lucru inseamna repunerea in fiinta a vechii structuri organizatorice a societatii prin reinfiintarea postului.
In acest sens, Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, prin incheierea pronuntata in camera de consiliu la data de 28.02.2008, publicata in Culegerea de practica judiciara in materie de conflicte de munca si asigurari sociale 2006-2008, a statuat urmatoarele:
”(…) nici un angajator nu se poate prevala de faptul ca in noua sa structura organizatorica nu mai exista postul pe care trebuie sa se faca reincadrarea in munca, situatie pe care o gasim in cazul tuturor concedierilor pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Invocarea unei asemenea imprejurari ar insemna incalcarea principiului protectiei salariatilor (art. 6 din Codul muncii), dar si paralizarea caracterului executoriu al hotararilor judecatoresti in materia litigiilor de munca (…)”

Răspuns la discuția plata sume cu titlu executoriu
Nu va sunt aplicabile prevederile OUG 71/2009 deaorece in cazul dvs. este vorba de despagubiri salariale si nu de drepturi salariale care au fost aprobate prin legi speciale si nu au fost acordate. Ganditi-va la urmatoare situatie. In cazul in care angajatorul emite o noua decizie de concediere in baza art. 65 CM, ca urmare a desfiintarii postului si dvs doriti sa beneficiati de ajutor de somaj, conform Legii 76/2002. In conformitate cu prevederile art.18 din Norma metodologica de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, in vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia, odata cu inmanarea carnetului de munca, de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul, pentru fiecare luna, din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia le-au retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege.
In situatia in care veti dori sa beneficiati de servicii medicale, cum veti face dovada calitatii de asigurat?
Avand in vedere cele de mai sus, daca v-ar fi aplicabile prevederile OUG 71/2009, cum poate face dovada angajatorul ca a platit aceste contributii? Ar insemna un nou abuz din partea lui pt ca v-ar priva de anumite drepturi prevazute de lege (somaj, acces gratuit la serviciile de sanatate).