avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reintegrare salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reintegrare salariat

Buna ziua.Va prezint urmatorul caz la care va rog sa ma ajutati:Am avut o concediere individuala in anul 2009 si in urma unui recurs datorita unor vicii de procedura minore, salariatul a castigat.Recent am facut reintegrarea,cu respectarea tuturor drepturilor din hotarare.Conducerea a dispus din nou concedierea pentru-ca postul respectiv nu mai exista,in fapt,acesta fiind desfintat din organigrama unitatii si statul de functii inca din 2009.prin Hotararea Consiliuli de Administratie.Ii dau respectivului din nou preavizul,cu respectarea tuturor etapelor.La ultimul art. din preaviz s-a specificat programul de desfasurare a activitatii, dar fara sarcini,acesta fiind la dispozitia angajatorului.
Intrebare:Pe durata preavizului pot modifica salariul de incadrare si sa il platesc numai 75%pentru-ca acesta nu are nici o atributie?Stiu ca modificarea elementelor din CIM se face acu acordul salariatului .Cum procedez daca acesta refuza sa semneze actul aditional?
Va mulumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: bugetar , utilizator 08:13, 28 Februarie 2011
Orice modificare a c.i.m. impune incheierea unui act aditional la c.i.m. ... refuzul salariatului de a semna acel act aditional nu cred ca poate fi sanctionat.
bun...nu poate fi sanctionat....dar cum il platesti daca nu a semnat un CIM, sau un act aditional? ce se poate face legal cu un angajat care refuza sa semneze actul aditional dupa reintegrare?
bugetar a scris:

bun...nu poate fi sanctionat....dar cum il platesti daca nu a semnat un CIM, sau un act aditional? ce se poate face legal cu un angajat care refuza sa semneze actul aditional dupa reintegrare?


Multi angajatori trec la desfiintarea postului in asemenea cazuri ... c.i.m. nu are cum sa mai semneze intrucat prin anularea deciziei de concediere , acesta este in vigoare potrivit principiului restitutio in integrum.
Consecinta anularii deciziei de concediere consta in reintegrarea efectiva in munca a salariatului de catre angajator daca contestatorul a solicitat acest lucru conform art. 78 alin. (2) din potrivit Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit caruia, „la solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere”.
Prin urmare, angajatorul are obligatia reintegrarii salariatului, in sens contrar putand fi tras la raspundere penala conform dispozitiilor art. 278 din acelasi cod, care prevede ca executarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
Unul dintre elementele fundamentale ale suprematiei dreptului este principiul securitatii raporturilor juridice, care presupune intre altele respectarea autoritatii de lucru judecat, adica al caracterului definitiv al hotararilor judecatoresti (vezi Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului din 29 iulie 2008 in Cauza Teodorescu impotriva Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 386 din 9 iunie 2009).
Imprejurarea ca angajatorul a desfiintat locul de munca al salariatului concediat nu poate fi retinut ca impediment pentru reintegrarea salariatului concediat, in temeiul hotararii judecatoresti definitive si executorii angajatorul avand obligatia sa dispuna reintegrarea salariatului pe functia detinuta anterior emiterii deciziei a carei nelegalitate s-a constatat, chiar daca acest lucru inseamna repunerea in fiinta a vechii structuri organizatorice a societatii prin reinfiintarea postului.
In acest sens, Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, prin incheierea pronuntata in camera de consiliu la data de 28.02.2008, publicata in Culegerea de practica judiciara in materie de conflicte de munca si asigurari sociale 2006-2008, a statuat urmatoarele:
”(…) nici un angajator nu se poate prevala de faptul ca in noua sa structura organizatorica nu mai exista postul pe care trebuie sa se faca reincadrarea in munca, situatie pe care o gasim in cazul tuturor concedierilor pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Invocarea unei asemenea imprejurari ar insemna incalcarea principiului protectiei salariatilor (art. 6 din Codul muncii), dar si paralizarea caracterului executoriu al hotararilor judecatoresti in materia litigiilor de munca (…)”

Multumesc frumos pentru raspuns! Sa aveti o primavara cu mult soare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Document litigiu de munca petrica_pascal petrica_pascal Incheierea pronuntata in camera de consiliu la data de 28.02.2008 de catre Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de ... (vezi toată discuția)
Repunerea unui fost salariat pe post, in situatia in care postul este desfintat cristina69 cristina69 Buna seara Am o speta foarte incurcata si tare as vrea sa stiu cum as putea-o solutiona legal pentru a nu mai fi actionati in judecata Pe scurt societatea X ... (vezi toată discuția)
Hotãrâre judecatoreasca dumi32 dumi32 Buna seara, as dori sa va prezint următoarea speta si poate mă puteți ajuta cu niște răspunsuri, o salariata a fost data afara in urma ... (vezi toată discuția)