Rosse a scris:
Mă refeream ca si cheltuieli de judecată, pt ca am observat tarziu exprimarea mea anterioară puțin ambigua - graba :D
Eu cred ca poate mari sau micsora.
In tratatul scris de Prof.Ion Neagu,ed.2010 la pagina 689 la nota de subsol numarul 2 citeaza o decizie a TS nr.1186/1976 din Repertoriu alfabetic de practica judiciara in materie penala pe anii 1976-1980, ed.Stiintifica si Enciclopedica,1982 de la pagina 45-in cazul cheltuielilor judciare exagerate sau facute din sicana, instanta va putea reduce suma la plata careia va fi obligat cel condamnat
In lucrarea Mircea Damaschin , Drept procesual penal ,2013 la pagina 441 la nota de subsol citeaza o decizie a ICCJ nr.1437 din 17 aprilie 2008 care poate fi consultata pe pagina de web
[ link extern ]
Extras din ea -Intimatul, în temeiul art. 193 alin. (6) C. proc. pen., a solicitat obligarea petentei la plata sumei de 20.247,95 RON, reprezentând contravaloarea cheltuielilor judiciare efectuate cu prilejul soluţionării prezentului recurs, respectiv 124,95 RON reprezentând onorariile plătite executorilor judecătoreşti pentru transmiterea notificărilor; 123 RON reprezentând taxe plătite la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Prahova pentru furnizarea de informaţii şi 20.000 RON reprezentând onorariile apărătorilor.
Potrivit art. 193 alin. (6) C. proc. pen., instanţa stabileşte obligaţia de restituire a cheltuielilor judiciare făcute de părţi în cursul procesului penal potrivit legii civile (cu excepţia situaţiilor referitoare la condamnarea inculpatului, achitarea acestuia, la renunţarea la acţiunea civilă, cazuri reglementate în art. 193 alin. 1 - 5 C. proc. pen.).
Conform art. 274 C. proc. civ., partea care cade în pretenţiuni va fi obligată, la cerere, să plătească cheltuieli de judecată. Se mai arată, în acelaşi text de lege, că instanţa nu poate micşora unele dintre cheltuielile de judecată pe care partea care a câştigat va dovedi că le-a făcut, dar ea poate mări sau micşora onorariile avocaţilor ori de câte ori va constata să sunt prea mici sau prea mari faţă de valoarea pricinii sau munca îndeplinită.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la cheltuielile judiciare referitoare la onorariile plătite executorilor judecătoreşti şi la taxele plătite la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Prahova, constată că, pe de o parte, acestea nu au legătură cu obiectul prezentei cauze (recurs formulat împotriva hotărârii de respingere a plângerii formulate împotriva rezoluţiei procurorului de netrimitere în judecată), iar, pe de altă parte, nici nu au fost dovedite, astfel cum cere art. 274 alin. (2) C. proc. civ., motive pentru care nu pot fi reţinute în cuantumul cheltuielilor judiciare la care să fie obligată petenta către intimat.
Cu privire la cheltuielile judiciare reprezentând onorariile celor doi avocaţi angajaţi de intimat, în cuantum de 20.000 RON, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constată, în concordanţă cu dispoziţiile art. 193 alin. (6) C. proc. pen. cu referire la art. 274 alin. (3) C. proc. civ., că sunt exagerat de mari în raport cu obiectul cauzei şi cu munca îndeplinită.