avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Activitate wonderface

Activitate wonderface

Buna ziua.
Va rog frumos daca se poate ...sunt interesat de o informatie legata de compensarea unui teren intravilan cu o pasune izolata , fara drum asfaltat, la distanta de localitate si situata pe o coasta dar si orizontal la baza unui deal. As vrea sa stiu in cazul asta cati metri patrati de pasune ar compensa un metru patrat de teren intravilan situat la strada intre case? Multumesc!
Răspuns la discuția Despre actiunea in revendicare
Va multumesc foarte mult!

E ciudat ca ...daca avocatul meu a gresit vrand sa ma scuteasca de taxe si mai ales ca sunt proprietar s-a gandit ca evacuarea este solutia.....iata textul de la recurs care e destul de bun iar judecatorul ar trebui sa judece continutul si nu titlul....

"Apreciez hotararea data de Instanta ca netemeinica si nelegala, avand in vedere urmatoarele:

MOTIVE

I. Hotararea atacata a fost pronuntata cu incalcarea principiilor rolului activ al judecatorului si principiului aflarii adevarului, ca principii generale ale procedurii civile.
Astfel, potrivit principiului rolului activ al judecatorului in procesul civil, judecatorul, ca suveran apreciator al faptelor este dator, inainte de toate, sa le cunoasca, astfel ca daca probele administrate de parti sunt insuficiente ori neconcludente, este dator sa solicite administrarea altor probe , sa faca verificari directe, sa ordone probe din oficiu, ale caror rezultate raman opozabile si obligatorii partilor.
In acest sens , dispozitiile art.129 alin.5 c. pr. civ. prevad ca:
"Judecatorii au indatorirea sa staruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greseala privind aflarea adevarului in cauza, pe baza stabilirii faptelor si prin aplicarea corecta a legii in scopul pronuntarii unei hotarari temeinice si legale. Ei vor putea ordona administrarea probelor pe care le considera necesare, chiar daca partile se impotrivesc.".
Aceste dispozitii legale consacra un prim aspect al acestui principiu si anume dreptul si obligatia instantei de judecata de a ordona dovezile pe care le socoteste utile pentru aflarea adevarului in afara probelor propuse de parti si uneori chiar impotriva sustinerilor comune ale partilor, nerespectarea rolului activ al judecatorului fiind sanctionata cu desfiintarea hotararii pentru nelegalitate si netemeinicie.

Or, in cauza Instanta a invocat, din oficiu, exceptia inadmisibilitatii actiunii subsemnatei pe motiv ca temeiul de drept al acesteia face referire la un contract de locatiune intre parti si nu la evacuarea paratilor. Este total gresita abordarea in acest mod a Instantei intrucat Instanta era datoare sa puna in discutia partilor exceptia invocata, temeiul de drept in sedinta publica fapt ce nu s-a intamplat .
Instanta nu este tinuta de temeiul de drept invocat de parti de a nu intra in dezbaterile fondului, ea trebuie, in virtutea rolului activ, sa stabileasca temeiul de drept aplicabil in speta pentru edificarea situatiei.
Daca s-ar fi solicitat de catre instanta, in sedinta publica, stabilirea temeiului de drept chiar daca ar fi fost o catalogare gresita a acestuia sau o corectie ..., subsemnata as fi fost in masura sa fac o corectie, modificare , completare, precizare a acestui temei de drept in sustinerea cererii de evacuare.
Instanta trebuia sa tina cont ca actiunea in avacuare formulata de proprietarul imobilului impotriva persoanelor care-l folosesc fara titlu este admisibila chiar daca intre parti nu exista raporturi juridice derivate din locatiune.
Actiunea in evacuare, prin care proprietarul tinde la redobandirea atributului folosintei bunului, element al dreptului de proprietate prevazut de art 480 cod civil nu poate fi conditionata de omisiunea unui articol din codul civil.
A conditiona actiunea in evacuare de existenta sau inexistenta unui articol si a respinge actiunea in evacuare ca inadmisibila cu aceasta motivare reprezinta o incalcare a principiului disponibilitatii si a liberului acces la justitie .

Consider ca Instanta a dat hotararea cu incalcarea si aplicarea gresita a legii-art. 304 indice 1 pct.9 c.p.civ. si a interpretat totodata gresit actul juridic dedus judecatii, a schimbat natura intelesului lamurit si vadit neindoielnic al acestuia- art 304 pct 8 c. pr. civ..

Ce parere aveti de fragmentul acesta? Multumesc
Răspuns la discuția Despre actiunea in revendicare
Va multumesc tuturor! Este absurd totusi sa deturnezi o actiune de genul asta doar pentru un cuvant daca directia e clara si se vede ce vrea reclamantul .
Acum nu-mi ramane decat sa merg la proces si sa vad ce decide curtea.

Valoarea imobilului este cea de impozitare sau cea de la o agentie imobiliara?:">
Va rog frumos...daca este cineva amabil sa-mi dea niste lamuriri legate de "actiunea in revendicare".
Am un proces pe rol cu aceasta tema insa noi am pus in loc de revendicare , gresind, evacuare iar procesul a fost respins ...am facut recurs pentru a ramane procesul pe rol si pe 10 martie este termenul. Citind pe net am vazut o speta identica in care se arata ca atunci cand vrei sa evacuezi pe cineva care sta abuziv pe un teren se foloseste numai actiunea in revendicare.
As vrea sa stiu daca se poate schimba cererea in timpul procesului adica din evacuare in revendicare precum si ce implica actiunea acèasta in revendicare caci am inteles ca trebuie timbrata si nu stiu cum ma afecteaza timbrarea in sensul ca nu stiu daca reprezinta suma pe care o cer eu ca daune sau e ceva fix si nu are legatura cu valoarea posibila a imobilului , teren in speta .Mentionez ca suntem proprietari si detinem titlu de proprietate iar cei ce stau abuziv pe acest teren stau demult ...dinainte sa ne reintregim proprietatea luata abuziv de stat si deja au pierdut un proces definitiv prin care atacau titlul nostru de proprietate.
Multumesc