avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Activitate rakan

Activitate rakan

freeelis a scris:

Se pot recupera drepturile banesti restante cu cel mult 3 ani de zile in urma ...in speta, din 2008 si pana in prezent.

e arhisuficient ca angajarile masive au inceput post 2008 deci vom fi foarte multi. Doar sa nu poata ei sa ne dea in cap cu paragraful acela din contract, nu am idee daca doar lipsa din fluturas al sporului de noapte si faptul ca e oarecum imposibil sa fie sporul inlcus intr-un salar fix deoarece numarul de ore difera in functie de luna (weekenduri nr de zile ale lunii etc.)

va trebui sa ma intalnesc cu un avocat sa ii arat contractul, mailul si niste fluturasi de salar sa vedem cum putem actiona.
Sa inteleg ca nu se poate recupera retroactiv nimic in cazul in care putem dovedi ca nu s-a acordat sporul de noapte?

Eu sunt angajat de 17 luni (firma are si angajati vechi chiar din 2007) si abia cand am primit acest email am sesizat ca ceva e putred.

daca deschidem un proces bineinteles ca toti angajatii (mai noi si mai vechi) vor sa isi recupereze sporul de noapte neacordat pe o perioada cat mai lunga.
e imposibil datorita volumului de lucru

si am vorbit cu colegii: din 2007 pana acum pe fluturas nu apare nici un fel de spor de noapte mentionat

pot obtine zeci, pote sute de fluturasi pt a dovedi asta
Si atentie ca ni se pregateste ceva: "Acest aspect va fi modificat, astfel incat indemnizatia de noapte sa fie trecuta separat pe contractele de munca si documentele de salariu, iar orice modificare ulterioara a acestei indemnizatii sa fie aplicata la numarul exact de ore lucrate in regim de noapte (22:00 – 6:00)" (citat din mailul de la angajator pe tema asta)

vor sa se protejeze acuma

ce e de facut?
totusi... ce se poate face in cele doua variante:
1. sa zicem ipotetic ca in ciuda contractului apare pe fluturas 15% spor de noapte (desi ma indoiesc) si ei continua sa refuze sa mareasca conform noului cod

2. nu apare nimic
x 200 angajati pe ani de zile.....
nu sunt deloc rabdator cu situatii in care nu mi se respecta drepturile si sunt luat de prost.

doar ca abia acuma mi-am dat seama ca s-ar putea sa fie ceva urat mirositor aici.

ce se poate face? sunt dispus sa merg pana in panzele albe cu treaba asta dar vreau sa o fac cu cap nu prosteste cu capul inainte.
"H. Durata Muncii:
1. Firma desfasoara un program normal de lucru, cu un total de 40 de ore pe saptamana/ per angajat, opt ore pe zi, cinci zile consecutive pe saptamana. Saptamana lucratoare incepe cu ziua de Luni ora 6:30 PM si se incheie cu ziua de Sambata, ora 3:00 AM. Programul de lucru mentionat include 5 ore de activitate pe timp de noapte, 25 de ore pe saptamana, care vor fi remunerate potrivit legii in vigoare. Toate beneficiile prevazute de Lege, inclusiv indemnizatia pentru orele de noapte, sunt incluse in salariul de baza. Orele suplimentare sunt remunerate conform legii in vigoare."

salariile de incadrare difera de la departament la departament, eu am 1200 lei brut in contract dar exista act aditional de marire inregistrat la ITM, nu cred ca exista in firma salar sub 1200lei brut lunar (de incadrare).
este posibil de asemenea sa contactez si fosti angajati ai firmei care au lucrat ani de zile sub acest tip de contract individual care s-ar bucura sa se alature unei eventuale actiuni in instanta

@lucian e nevoie de un fluturas pentru a vedea asta? (pot sa fac rost si sa revin cu o poza)
suntem in situatia asta de la semnarea contractului, unii de ani de zile (pe baza vechiului cod al muncii) si e vorba de multi angajati deci posibil sa fie vorba de FOARTE multi bani de recuperat aici in caz ca e ilegal conform vechiului cod al muncii.

daca nu e ok doar din punct de vedere al noului cod atunci putem sa tacem o perioada si apoi sa incercam sa recuperam retroactiv.

sunt dispus la orice sugestie/colaborare

in Timisoara ne desfasuram activitatea, e un srl romanesc dar e al unor americani