Este prima mea AIC si nu am gasit o monografie completa.( banuiesc ca este pentru incepatori -de aceea, imi cer scuze)
Rugamintea mea este daca ati putea sa ma ajutaticu un exemplu simplu( presupunand ipotetic ca nu exista diferente intre data platii,receptiei si facturii -valoare 100 lei) de monografie pentru achizitie intarcomunitara si apoi iesire din achizitia facuta.
Altfel spus ,va rog ,sa-mi deschideti ochii babeste(comert en-detail si cu ridicata).
Va spun, in mare ,unde am probleme(platitor tva-roi inregistrat):
Data achizitiei(comert cu ridicata) :
371=401 100 lei(echivalent)
4426=4427 24 lei
Vanzare :
411 =707 120
4427 4.8 lei
607=371 100
Va intreb ,prin aceasta taxare inversa eu platesc efectiv numai TVA-ul adaosului? sau mai colectez inca o data 100x24%=24(prin transformare neexigibil, de exemplu in cazul en-detai-uluil).
Si platesc numerar(de exemplu): 24+4.8=28.8 sau numai 4.8 lei in luna vanzarii?
In cazul comertului en-detail mai exista tva neexigibil care se transforma la vanzare sau doar inregistarea 4426=4427(la momentul achizitiei).
Este inchiriat un stand intr-un en-gros.Factura aferenta contractului de inchiriere are evidentiata suma pe TVA.
Inchirierea acestui stand , in mod normal,este scutita de TVA?
Ce documente trebuie sa ne prezinte proprietarul standului pentrua putea deduce acel TVA,in situatia in care este corect intocmita factura.