avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Activitate Ovi_B

Activitate Ovi_B

Scriu aceasta postare pentru ca "deconspira" abureala cu "proprietarii de coloana".

Scriu postarea aceasta in speranta ca totusi cineva (in afara de mine) o sa si actioneze.
Cititi cu atentie, nu se stie cind va intereseaza, indiferent daca sinteti bransati sau "aspiranti" la bransare. :)

In primul rind citeva link-uri utile:

legea gazului (351/2004):
[ link extern ]

regulamentul de acces la sistemele de distributie:
[ link extern ]

termeni, definitii si raporturi juridice:
www.avocatnet.ro/content/art...

proiect pentru despagubirea proprietarilor de retele de catre distribuitori:
[ link extern ]
si
[ link extern ]

In momentul in care vrei sa faci un bransament de gaz (la bloc) ti se pune in fata o foaie in care, intre altele, se cere
acordul "proprietarului de coloana". Acest "acord" genereaza extrem de multe tensiuni intre cel (cei) care au platit coloana (si care cred ca sint proprietari) si cei care solicita acordul de acces.
In primul rind sumele care se cer sint "dupa ureche" nu se prezinta acte justificative, cel care solicita acordul este la prima vedere la mina "proprietarului".

Aici incepe insa problema: distribuitorii de gaze inseala persoanele care cer accesul la sistemul de distributie prin urmatoarele metode:
- sustin ca teava de pe casa scarii e "instalatie de utilizare" (art. 3 alineatul 30 din legea gazului). Aceasta e una din principalele minciuni (care se vehiculeaza atit de distribuitorii de gaz cit si de ANRE) din urmatoarele motive:
- instalatia de utilizare e situata dupa contorul de gaz, are in compunere arzator, sistem de evacuare gaze arse (ati vazut asa ceva pe casa scarii?)
- coloana de pe casa scarii este cedata distribuitorului (in baza art. 85 lit. d din legea gazului). Chiar daca pare halucinant (a se vedea tara in care traim) cei care au extins reteaua au facut cerere la distribuitor si au cedat-o pentru ca altfel distribuitorul nu ar fi pompat gaze in reteaua nou construita (pe banii beneficiarilor). Asa ca cei care ati platit pina acum retele de gaz sa nu isi faca iluzii ca sint proprietari pe respectivele retele
- al treilea motiv (si cel mai important) este ca nesimtitii cer pentru acces la reteaua de distributie acordul proprietarului dar rezultatul acestei cereri este accesul in sistemul de distruibutie (HG 1043/2004 anexa 3). In aceasta tara cind ceri accesul in sistemul de distributie (HG 1043/2004 anexa 1a) (!) ti se spune ca teava de pe casa scarii e "instalatie de utilizare" (!) iar in urma aprobarii cererii respective obtii accesul la sistemul de distributie (HG 1043/2004 anexa3).
- toti consumatorii de gaz dintr-o scara de bloc au contracte individuale, bransamente (Ordinul ANRDE nr. 74/2009 art 2 paragraful 2), robinete de bransament (Ordinul ANRDE nr. 74/2009 art 2 paragraful 2) (de unde iti taie gazul daca nu platesti) si locuri de consum individuale (Ordinul ANRDE nr. 74/2009 art 2 paragraful 2) la sistemul de distributie (coloana de pe casa scarii).
Furnizarea gazelor naturale se face numai in baza contractului de furnizare (Ordinul ANRDE nr. 74/2009 art. 3 paragraful 1) decit daca esti legat
la sistemul de distributie, dupa cum se precizeaza cit se poate de clar in contractul cadru, incheiat intre beneficiar si operator, titularul licentei de distributie (HG 1043/2004 anexa 4).
- solicitantii de acces la sistemul de distributie sint in situatia art 2 lit. a) si art 7 din HG 1043/2004. Daca te conectezi la o retea de utilizare existenta (de examplu daca se extinde o retea de utilizare a unei case catre un vecin) nu faci contract cu distribuitorul, puctul de consum ramine acelasi iar impartirea cuantumului de plata a facturii ramne la latitudinea celor doi utilizatori. In jurul acestei extinderi (care nu este bransare) se creeaza foarte multa confuzie si "perdele de fum".

Cei care au probleme se pot adresa si la [ link extern ] ).