avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Activitate EUGEN TUGUI EXPERT CONTABIL

Activitate EUGEN TUGUI EXPERT CONTABIL

Răspuns la discuția ASOCIATII DE PROPRIETARI
1. Aveti dreptate! Activitatea financiar contabila a Asociatiilor de Proprietari este reglementata de: Legea 230/2007 impreuna cu Normele de aplicare, Legea Contabilitatii 82/1991(r), Codul Fiscal - Legea 571/2003, Ordinul Ministrului Economiei si Finantelor 3512/2008, Legea 54/1994care modifica Legea 22/1969, Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti 40/2002 si 41/2002.
Conform prevederilor legale aflate in vigoare, compartimentul contabilitate al Asociatiilor de Proprietari trebuie sa intocmeasca obligatoriu: Registrul Jurnal, Registrul Inventar, Registrul pentru evidenta Fondului de Reparatii, Registrul pentru evidenta Fondului de Rulment, Registrul pentru evidenta Fondului de Penalizari, Registrul pentru evidenta Fondurilor Speciale, precum si alte formulare specifice activitatii de contabilitate conform OMEF 3512/2008. Aceste registre si documente financiar contabile pot fi intocmite si electronic cu ajutorul soft-urilor informatice cu conditia respectarii prevederilor Cap. G, H art. 58-67 din OMEF 3512/2008. Nerespectarea prevederilor legale cu privire la obligativitatea intocmirii registrelor de contabilitate si a celorlalte documente financiar-contabile, odata constatata de catre autoritatile competente va expune sanctiunilor prevazute de lege. Invocarea necunoasterii legislatiei in domeniu nu va scuteste de sanctiunile legale prevazute. Este recomandat ca Administratorul/Contabilul Asociatiei dumneavoastre sa nu faca rabat de la respectarea legilor in vigoare, si sa intocmeasca corect absolut toate registrele de contabilitate, si celelalte documente financiar-contabile prevazute de legislatia in vigoare, deoarece mai devreme sau mai tarziu, la un control al organelor abilitate, sa poata evita amenzi usturatoare, si nu numai. Dealtfel, un rol esential in cadrul functionarii in deplina legalitate a Asociatiilor de Proprietari il are Comisia de Cenzori. Va sfatuim, ca in cadrul Comisiei de Cenzori sa fie angajat un Expert Contabil, un profesionist independent si neutru, care lunar sa verifice activitatea financiar-contabila, legalitatea si corectitudinea intocmirii ei, si sa semnaleze eventualele nereguli intr-un raport de cenzorat. Fara un cenzor expert contabil, angajat de asociatie exista riscul ca sa va expuneti unor amenzi usturatoare in cazul unui control la nivelul compartimentului financiar-contabil, sau sa pierdeti procese in instanta daca unul dintre proprietari, nemultumit da in judecata Asociatia pentru nerespectarea prevederilor legale. Costul angajarii unui CENZOR expert contabil membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - C.E.C.C.A.R. este cu mult mai mic decat costul foarte mare cu amenzile si problemele/tensiunile dintre locatari generate in cadrul Asociatiei datorita lipsei acestuia, ca un garant al legalitatii. Afirmatia anterioara a fost expusa ca rezultat al experientei cabinetului nostru (www.eugentugui.ro) cu Asociatiile de Proprietari in care tensiunile dintre proprietari/locatari atinsesera cote maxime tocmai datorita lipsei unui garant profesionist, neutru si independent la nivelul compartimentului financiar contabil al Asociatiei.
2. In ceea ce priveste folosirea sumelor incasate intr-un fond al asociatiei intr-o alta directie decat cea pentru care au fost incasate, este ilegal sa se procedeze altfel decat cum prevede Art.24 din Normele de aplicare a legii 230/2007. Cat priveste incadrarea acestor fapte la infractiunea de deturnare de fonduri, aceasta este un atribut exclusiv al instantelor de judecata competente care administreaza probele si circumstantele faptelor.