avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Activitate Tabita Gafitescu

Activitate Tabita Gafitescu

Ni s-a dat o "Documentatie pentru obtinerea numarului cadastral provizoriu necesar inscrierii cu caracter nedefinitiv in CF", act al caror beneficiari erau vechii proprietari. In cazul in care ar mai trebui sa primim si altceva, banuiesc ca se va intampla peste 2 saptamani cand ar trebui sa ne prezentam la notariat pentru ridicarea actelor de intabulare. Cat despre adeverinta de la asociatia de proprietari, ea nu este mentionata specific in contract, dupa cum este cazul celorlalte documente al caror numar si data la care au fost emise apar in act. In contracul nostru scrie:
Noi (cumparatorii), stim ca vanzatorii au achitat la zi sumele de bani datorate asociatiei de proprietari pentru intretinerea apartamentului, au achitat la zi si consumurile de energie electrica si celelalte utilitati publice si ne obligam sa preluam si sa achitam orice eventuale diferente, daca vor aparea ulterior.


Ar mai fi trebuit specificat altceva in afara de ceea ce tocmai v-am citat?
Va multumesc!
Am cerut informatii si mi s-a zis ca dupa semnarea actului de vanzare-cumparare, actele care au apartinut celorlalti proprietari s-au anulat si au ramas in original la biroul notarial, urmand ca odata realizata intabularea,noi sa figuram cu toate datele ca noi proprietari ai imobilului. Va multumesc!
Am intrebat pentru ca in momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare, eu si celalalt coproprietar am primit doar un exemplar al actului si nimic mai mult, iar in contract aceste acte despre care va spuneam si mai sus sunt mentionate: adeverinta de achitare integrala a apartamentului, contractul de construire etc. Mi s-a zis sa ma prezint in trei saptamani la biroul notarial sa ridic actul de intabulare.Este nevoie de aceste acte in demersurile facute de notariat in vederea intabularii dreptului de proprietate, urmand sa le primesc in acel moment, ori se pune problema ca in cel mai scurt timp sa iau legatura cu biroul notarial care a facut autentificarea si sa le solicit?
Pentru ca tot ati mentionat exemplul cu adeverinta de la asociatia de proprietari,a carei lipsa constituie cauza de nulitate absoluta, notarul public poate autentifica actul de vanzare-cumparare in cazul in care vanzatorul nu prezinta acest document sau celelalte dovezi care atesta lichidarea oricaror datorii la utilitati?. V-as mai ruga sa imi precizati, in baza caror acte se face intabularea dreptului de proprietate si de ce nu, daca dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare, noul proprietar mai primeste alte documente in afara contractului mentionat mai sus ( ca de exemplu, adeverinta de achitare integrala a apartamentului de catre vanzatori, contractul de construire etc).
Multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra!
Totusi am cautat diverse informatii pe internet si printre numeroase articole, am gasit si o propunere de modificare a legii 372/2005 inaintata MDRT de catre Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri. In aceasta propunere se solicita ministerului instituirea sanctiunii nulitatii absolute pentru toate actele incheiate fata acest certificat dupa intrarea legii in vigoare, astfel:
Ca urmare a confuziei generale generate de ping-pongul fara sfarsit jucat in mass-media pe subiectul
obligativitatii/ne-obligativitatii solicitarii certificatului de performanta energetica in cazul tranzactiilor, dar si
al receptiei lucrarilor la cladirile noi, solicitam Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului
modificarea Legii nr. 372/2005 si a normelor sale de aplicare, precum si sprijinul Ministerului Justitiei
in acest demers, astfel incat ele sa includa si sanctiuni pentru neaplicare si sa instituie sanctiunea nulitatii
absolute a actelor de vanzare-cumparare/inchiriere imobiliara sau de receptie a lucrarilor, realizate fara
obtinerea certificatului de performanta energetica.


In cazul in care MDRT si Ministerul Justitiei vor da curs acestei propuneri si vor realiza un act normativ care sa raspunda cerintelor AAEC, consecinta va fi anularea dreptului de proprietate?In caz afirmativ, ce presupune acest lucru si ce s-ar putea face pentru a se evita asa ceva?
Va multumesc!
Buna ziua!

Am cumparat in urma cu aproximativ o saptamana un apartament, iar in momentul in care am recitit contractul de vanzare-cumparare (dupa semnare) am constatat ca in acesta exista o clauza despre care desi se mentiona a ne fi fost adusa la cunostinta, nu ne-a fost prezentata. Este vorba despre legea 372/2005 cu privire la performanta energetica a cladirii. Am citit contractul, si la prima vedere, am ramas cu impresia ca este vorba despre tot ce tine de situatia facturilor la energie si celelalte utilitati. La o recitire a contractului insa, mi-a sarit in ochi clauza despre care tocmai am mentionat si am facut cateva cercetari. Mentionez ca notarul la care am facut autentificarea actului nu ne-a adus la cunostinta niciuneia dintre parti despre existenta acestei legi, cu atat mai mult despre continutul sau, iar ca urmare contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat fara prezenta acestui act. Informandu-ma am aflat ca exista riscul ca, dat fiind ca actul s-a incheiat in aceste conditii dupa intrarea legii in vigoare, exista riscul ca o completare adusa de MDRT legii in cauza, sa duca la anularea dreptului de proprietate dobandit prin semnarea actului. As dori sa stiu care ar fi consecintele in acest caz, si daca s-ar putea evita intr-un fel. De asemenea, as dori sa aflu daca obtinerea unui astfel de certificat de perfomanta de catre mine, in calitate de cumparator, acum, dupa intocmirea contractului de vanzare-cumparare, ar avea vreo relevanta, daca s-ar putea anexa la contract si astfel s-ar putea anula riscul unor consecinte neplacute.
As dori sa mai intreb daca in cazul in care dreptul de cumparatori ai imobilului a fost exercitat de 2 persoane necasatorite, cu nume si domiciliu diferit, ar trebui ca fiecare dintre acestea sa primeasca cate un exemplar al contractului, sau este de ajuns un singur exemplar pentru ambele parti (este cazul meu si al coproprietarului imobilului cumparat).

Va multumesc!