avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpararea unui imobil fara detinerea Certificatului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpararea unui imobil fara detinerea Certificatului de Performanta Energetica a Cladirii dupa 1 inauaria 2011

Buna ziua!

Am cumparat in urma cu aproximativ o saptamana un apartament, iar in momentul in care am recitit contractul de vanzare-cumparare (dupa semnare) am constatat ca in acesta exista o clauza despre care desi se mentiona a ne fi fost adusa la cunostinta, nu ne-a fost prezentata. Este vorba despre legea 372/2005 cu privire la performanta energetica a cladirii. Am citit contractul, si la prima vedere, am ramas cu impresia ca este vorba despre tot ce tine de situatia facturilor la energie si celelalte utilitati. La o recitire a contractului insa, mi-a sarit in ochi clauza despre care tocmai am mentionat si am facut cateva cercetari. Mentionez ca notarul la care am facut autentificarea actului nu ne-a adus la cunostinta niciuneia dintre parti despre existenta acestei legi, cu atat mai mult despre continutul sau, iar ca urmare contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat fara prezenta acestui act. Informandu-ma am aflat ca exista riscul ca, dat fiind ca actul s-a incheiat in aceste conditii dupa intrarea legii in vigoare, exista riscul ca o completare adusa de MDRT legii in cauza, sa duca la anularea dreptului de proprietate dobandit prin semnarea actului. As dori sa stiu care ar fi consecintele in acest caz, si daca s-ar putea evita intr-un fel. De asemenea, as dori sa aflu daca obtinerea unui astfel de certificat de perfomanta de catre mine, in calitate de cumparator, acum, dupa intocmirea contractului de vanzare-cumparare, ar avea vreo relevanta, daca s-ar putea anexa la contract si astfel s-ar putea anula riscul unor consecinte neplacute.
As dori sa mai intreb daca in cazul in care dreptul de cumparatori ai imobilului a fost exercitat de 2 persoane necasatorite, cu nume si domiciliu diferit, ar trebui ca fiecare dintre acestea sa primeasca cate un exemplar al contractului, sau este de ajuns un singur exemplar pentru ambele parti (este cazul meu si al coproprietarului imobilului cumparat).

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2011
Tabita Gafitescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Tabita Gafitescu , utilizator 09:54, 22 Martie 2011
In nici un caz nu se poate anula contractul de vanzare cumparare.
Aceast certificat trebuia sa intre in vigoare de la 01.01.2010, dar prin O.U.G. nr. 114/23.12.2009, art. XV, aplicarea legislatiei a fost amanata cu un an.-din lipsa de auditori energetici( ca la noi, intai se da legea si pe urma se vede ca nu poti sa o pui in aplicare).
Prin Hotararea nr. 335/17.12.2010, art. 2, alin(2) a Uniunii Notarilor din Romania, se recomanda autentificarea contractului de tranzactionare imobiliara fara solicitarea Certificatului de performanta energetica a imobilului care constituie obiectul tranzactiei, daca: “Cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele rezultate prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii”, am incheiat citatul.
Cat priveste contractul de vanzare cumparare, solicitati de la notarul respectiv cate copii autentificate doriti-asa veti avea "ambii 2" coproprietarii contract si aveti si in plus.
Nu va faceti griji pt.certificat de performanta-e ceva ......
liamic43 a scris:
In nici un caz nu se poate anula contractul de vanzare cumparare.

Pe ce va bazati cand sustineti asta?
In data de 05.01.2011 a fost dat un comunicat de presa a UNNPR in legatura cu punerea in aplicare la 1 ianuarie 2011 a dispozitiilor L.372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.Printre altele scrie acolo:
1. Legea reprezintă actul de punere în aplicare în România a prevederilor Directivei CE 2002/91/CE privind performanta energetica a clădirilor care are ca obiectiv: „a promova îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor,ţinând cont de condiţiile climatice din exterior şi de specificităţile locale, cât şi de cerinţele legate de climatul interior şi de raportul cost-eficienţă”. Aceleaşi obiective sunt urmărite şi de legiuitorul român. Este vorba prin urmare despre intenţia de stimulare a proprietarilor de clădiri de îşi adapta proprietatea la anumite condiţii de performanţă energetică, de a fi transparenţi asupra criteriilor energetice pe care imobilul deţinut le îndeplineşte sau nu, atunci când doresc să îl vândă sau să îl închirieze şi, nu în ultimul rând, să propună un preţ corect. Nu este vorba nicidecum, în noua lege, despre o condiţionare a transferului proprietăţii asupra clădirilor. De altfel proprietatea este un drept protejat prin constituţie, iar actele de dispoziţie asupra acesteia nu pot fi îngrădite
5. Mai mult, există situaţii particulare în practică, cunoscute de notarii publici şi cărora încercăm să le acordăm un
răspuns în conformitate cu legea şi „specificităţile locale”. Exemple: cumpărarea unei case în paragină pentru terenul
aferent, cumpărarea unor case în zone rurale (de paiantă sau pamânt, de pildă, deci total ineficiente energetic), la valori
care depăşesc cu puţin valoarea înmulţită de câteva ori a unui certificat energetic, etc. ªi acestea sunt situaţii în care nimeni nu poate refuza transferul proprietăţii dacă părţile au consimţit să procedeze astfel.
6. Există apoi şi o serioasă problemă practică: deficitul de auditori energetici şi concentrarea lor în municipiile reşedinţă de judeţ

Cred ca din nou am trece la nerespectarea "dreptului de proprietate , absolut si exclusiv" in limitele legii.Acest certificat este pt. a se mai imbogatii niste institutii care vor aproba respectivii auditori iar proprietarii vor plati in plus sa aiba acest certificat.Nu cred ca exista cineva care sa nu doreasca sa-si faca respectiva casa mai calduroasa, sa cheltuiasca mai putin la intretinere, etc
liamic43 a scris:
Printre altele scrie acolo:
1. [...]De altfel proprietatea este un drept protejat prin constituţie, iar actele de dispoziţie asupra acesteia nu pot fi îngrădite

Aceasta fraza este un exemplu clar al erorii in care s-au aflat cei care au redactat documentul respectiv. Legea poate impune conditii la operarea transferului de proprietate, lucru care de altfel este deja reglementat: lipsa adeverintei eliberate de asociatia de proprietari este un caz de nulitate absoluta a contractului de vanzare cumparare! (art. 20 alin. 2 din legea 230/2007).

Exemple: cumpărarea unei case în paragină pentru terenul
aferent, cumpărarea unor case în zone rurale (de paiantă sau pamânt, de pildă, deci total ineficiente energetic), la valori care depăşesc cu puţin valoarea înmulţită de câteva ori a unui certificat energetic, etc. ªi acestea sunt situaţii în care nimeni nu poate refuza transferul proprietăţii dacă părţile au consimţit să procedeze astfel.

Alta eroare. Legea nu impune nu anumit nivel, ci doar existenta certificatului respectiv.

6. Există apoi şi o serioasă problemă practică: deficitul de auditori energetici şi concentrarea lor în municipiile reşedinţă de judeţ

Asta e cu totul altceva, si in niciun caz nu inlatura o cerinta legala.

Cred ca din nou am trece la nerespectarea "dreptului de proprietate , absolut si exclusiv" in limitele legii.

Niciun drept nu este cu adevarat "absolut". Impunerea unor conditii nu inseamna "nerespectarea" unui drept.

Nu cred ca exista cineva care sa nu doreasca sa-si faca respectiva casa mai calduroasa, sa cheltuiasca mai putin la intretinere, etc

Ce legatura are asta? Certificatul acela este un act de informare, tot asa cum e si adeverinta de la asociatia de proprietari.

In tot cazul, intrebarea initiala era daca se poate anula contractul de vanzare cumparare pentru lipsa certificatului. Asta nu tine de opinia Uniunii Notarilor, tine de prevederile legii, de asta am si intrebat pe ce anume va bazati. Singurul mod de a argumenta de ce nu intervine nulitatea este acela ca legea nu prevede sanctiunea nulitatii, iar posibila vatamare se produce exclusiv cumparatorului. Prin urmare nu poate fi vorba de nulitate absoluta, ci doar de una relativa, iar singurul indreptati sa o invoce ar fi cumparatorul. Cum cumparatorul nu are interes, inseamna ca nu exista riscuri.
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2011
ContSters20980, utilizator
Multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra!
Totusi am cautat diverse informatii pe internet si printre numeroase articole, am gasit si o propunere de modificare a legii 372/2005 inaintata MDRT de catre Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri. In aceasta propunere se solicita ministerului instituirea sanctiunii nulitatii absolute pentru toate actele incheiate fata acest certificat dupa intrarea legii in vigoare, astfel:
Ca urmare a confuziei generale generate de ping-pongul fara sfarsit jucat in mass-media pe subiectul
obligativitatii/ne-obligativitatii solicitarii certificatului de performanta energetica in cazul tranzactiilor, dar si
al receptiei lucrarilor la cladirile noi, solicitam Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului
modificarea Legii nr. 372/2005 si a normelor sale de aplicare, precum si sprijinul Ministerului Justitiei
in acest demers, astfel incat ele sa includa si sanctiuni pentru neaplicare si sa instituie sanctiunea nulitatii
absolute a actelor de vanzare-cumparare/inchiriere imobiliara sau de receptie a lucrarilor, realizate fara
obtinerea certificatului de performanta energetica.


In cazul in care MDRT si Ministerul Justitiei vor da curs acestei propuneri si vor realiza un act normativ care sa raspunda cerintelor AAEC, consecinta va fi anularea dreptului de proprietate?In caz afirmativ, ce presupune acest lucru si ce s-ar putea face pentru a se evita asa ceva?
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Certificatul energetic AdrianaR AdrianaR Buna ziua! Imi poate spune cineva, va rog, care sunt riscurile mele ca si cumparator daca semnez un contract de vanzare-cumparare cu urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Certificatul de performanta energetica marinica71 marinica71 am achizitionat o casa la tara iar printre actele de care e nevoie apare si certificatul de performanta energetica.pot conveni cu cel care vinde sa incheiem ... (vezi toată discuția)
Este nevoie sau nu de certificat energetic? ricaramurica10 ricaramurica10 E NEVOIE SAU NU DE CERTIFICAT ENERGETIC. Mentionez ca detin la tara o cladire care in actele de la cadastru figureaza ca si casa de locuit, o cladire care a ... (vezi toată discuția)