liamic43 a scris:
Printre altele scrie acolo:
1. [...]De altfel proprietatea este un drept protejat prin constituţie, iar actele de dispoziţie asupra acesteia nu pot fi îngrădite
Aceasta fraza este un exemplu clar al erorii in care s-au aflat cei care au redactat documentul respectiv. Legea poate impune conditii la operarea transferului de proprietate, lucru care de altfel este deja reglementat: lipsa adeverintei eliberate de asociatia de proprietari este un caz de nulitate absoluta a contractului de vanzare cumparare! (art. 20 alin. 2 din legea 230/2007).
Exemple: cumpărarea unei case în paragină pentru terenul
aferent, cumpărarea unor case în zone rurale (de paiantă sau pamânt, de pildă, deci total ineficiente energetic), la valori care depăşesc cu puţin valoarea înmulţită de câteva ori a unui certificat energetic, etc. ªi acestea sunt situaţii în care nimeni nu poate refuza transferul proprietăţii dacă părţile au consimţit să procedeze astfel.
Alta eroare. Legea nu impune nu anumit nivel, ci doar existenta certificatului respectiv.
6. Există apoi şi o serioasă problemă practică: deficitul de auditori energetici şi concentrarea lor în municipiile reşedinţă de judeţ
Asta e cu totul altceva, si in niciun caz nu inlatura o cerinta legala.
Cred ca din nou am trece la nerespectarea "dreptului de proprietate , absolut si exclusiv" in limitele legii.
Niciun drept nu este cu adevarat "absolut". Impunerea unor conditii nu inseamna "nerespectarea" unui drept.
Nu cred ca exista cineva care sa nu doreasca sa-si faca respectiva casa mai calduroasa, sa cheltuiasca mai putin la intretinere, etc
Ce legatura are asta? Certificatul acela este un act de informare, tot asa cum e si adeverinta de la asociatia de proprietari.
In tot cazul, intrebarea initiala era
daca se poate anula contractul de vanzare cumparare pentru lipsa certificatului. Asta nu tine de opinia Uniunii Notarilor, tine de prevederile legii, de asta am si intrebat pe ce anume va bazati. Singurul mod de a argumenta de ce nu intervine nulitatea este acela ca legea nu prevede sanctiunea nulitatii, iar posibila vatamare se produce exclusiv cumparatorului. Prin urmare nu poate fi vorba de nulitate absoluta, ci doar de una relativa, iar singurul indreptati sa o invoce ar fi cumparatorul. Cum cumparatorul nu are interes, inseamna ca nu exista riscuri.