avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificatul de performanta energetica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificatul de performanta energetica

am achizitionat o casa la tara iar printre actele de care e nevoie apare si certificatul de performanta energetica.pot conveni cu cel care vinde sa incheiem tranzactia in lipsa acestuia?multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:26, 27 Iulie 2014
Noua reglementare impune notarului public obligaţia să solicite vânzătorului, respectiv proprietarului imobilului, prezentarea certificatului de performanţă energetică şi să facă menţiune despre existenţa lui în conţinutul contractelor; totodată, proprietarul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe acest certificat, iar la încheierea contractului de vânzare – cumpărare proprietarul are obligaţia să încredinţeze noului proprietar, certificatul în original. Dacă în forma iniţială a Legii nr.372/2005 nu se prevedea vreo sancţiune în caz de nerespectare a dispoziţiilor referitoare la existenţa certificatului, în prezent alin.4 al art. 131 dispune că se sancţionează cu nulitatea relativă contractul de vânzare-cumpărare încheiat fără prezentarea certificatului de performanţă energetică a clădirii.

Dacă părţile insistă totuşi şi cer notarului public care le-a pus în vedere prevederile legale la care ne-am referit mai sus, ca actul să se autentifice în lipsa acestui certificat, notarul îi va pune în vedere cumpărătorului că obligaţia de a obţine certificatul îi revine lui şi trebuie îndeplinită într-un termen de cel mult 30 de zile din momentul autentificării, termen în care are obligaţia să schimbe rolul fiscal pe numele său. În acest interval, va obţine certificatul şi îl va prezenta la momentul depunerii actului la organul fiscal. În această situaţie, copia certificatului energetic se va depune împreună cu copia actului în conformitate cu alin.3 art.131.
Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusa prin Legea 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.
Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei cladiri sau unitati de cladire= apartament va fi obligat sa puna la dispoziia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului de vanzare sau locatiune, o copie a certificatului energetic, astfel încat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii.
Legea obliga inclusiv in anunturile de vanzare sau inchiriere, proprietarul ori administratorul cladirii sau apartamentului va prezenta certificatul energetic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este nevoie sau nu de certificat energetic? ricaramurica10 ricaramurica10 E NEVOIE SAU NU DE CERTIFICAT ENERGETIC. Mentionez ca detin la tara o cladire care in actele de la cadastru figureaza ca si casa de locuit, o cladire care a ... (vezi toată discuția)
vanzare - cumparare imobill- este necesar certificatul energetic ? FlorinKPM FlorinKPM Buna ziua, Doresc sa vand o casa la țara, pentru acest lucru trebuie sa obtin un Certificat Energetic? (vezi toată discuția)
Certificatul energetic pincag pincag In cazul emiterii unei autorizatii de construire la ce categorii de cladiri este necesar elaborarea certificatului energetic? (vezi toată discuția)