avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificatul energetic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificatul energetic

Buna ziua!

Imi poate spune cineva, va rog, care sunt riscurile mele ca si cumparator daca semnez un contract de vanzare-cumparare cu urmatoarele paragrafe.

"Subsemnatele parti contractante declaram ca ni s-au pus in vedere de catre notarul public dispozitiile Legii nr. 372/2005 cu modificarile si completarile ulterioare privind performanta energetica a cladirilor si avem cunostinta de obligatia proprietarului de a pune la dispozitia cumparatorului certificatul de performanta energetica a cladirii dar insistam in autentificarea prezentului inscris, asumandu-ne personal toate consecintele legale in acest sens.---------------------------------------------------

Subsemnatii cumparatori consimtim sa dobandim proprietatea imobilului, pe riscul nostru, asumandu-ne orice raspundere cu privire la efectele produse prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii."

Din presa am tot citit ca "in urma controverselor legate de obligativitatea sau nu a prezentarii de la 1 ianuarie 2011 la incheierea contractelor de vanzare cumparare sau inchiriere de locuinte a certificatului energetic, Ministerul Dezvoltarii (MDRT) a comunicat ca are in vedere introducerea in lege a sanctiunii de nulitate a actelor juridice semnate fara acest act.".

1. Poate fi declarata nula o astfel de tranzactie incheiata deja in perioada 01.01.2011 - pana la promovarea unui act normativ amintit mai sus?
2. Care ar fi alte riscuri asumate la semnarea contractului fara certificatul de performanta energetica?

Va multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
AdrianaR, utilizator
Cel mai recent răspuns: dcgdcgdcg , utilizator 20:07, 24 Ianuarie 2011
nu se poate declara nul actul care a fost incheiat inainte de introducerea si publicarea in lege a unei asemenea sanctiuni. :)
Multumesc pentru raspuns.

Deci actul nu mai poate fi declarat nul.
Sunt alte riscuri asumate la semnarea contractului fara certificatul de performanta energetica? Care ar fi acestea?


Sunt si eu interesat de un raspuns la aceasta intrebare. Cata vreme legea nu prevede sanctiuni pentru neinmanarea certificatului de performanta energetica pentru tranzactiile efectuate incepand cu 01.01.2011, sanctiunile stabilite ulterior (amenzi de exemplu) pot fi aplicate retroactiv?
amenzile nu pot fi aplicate retroactiv.
Multumim, doamna avocat! :)

"avem cunostinta de obligatia proprietarului de a pune la dispozitia cumparatorului certificatul de performanta energetica a cladirii dar insistam in autentificarea prezentului inscris, asumandu-ne personal toate consecintele legale in acest sens."

Totusi, in ce consta "obligatia" daca de fapt actul se poate incheia si fara prezentarea unui document obligatoriu? Si care pot fi consecintele "legale"? Puteti exemplifica sau imagina o astfel de consecinta legala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este nevoie sau nu de certificat energetic? ricaramurica10 ricaramurica10 E NEVOIE SAU NU DE CERTIFICAT ENERGETIC. Mentionez ca detin la tara o cladire care in actele de la cadastru figureaza ca si casa de locuit, o cladire care a ... (vezi toată discuția)
Certificat energetic - obligatoriu sau nu prea ? tatutzul tatutzul bun gasit maine demarez procedurile de vanzare a apartamentului meu, si cautand documentatia necesara, am ajuns inevitabil la certificatul energetic ... ... (vezi toată discuția)
Certificatul de performanta energetica marinica71 marinica71 am achizitionat o casa la tara iar printre actele de care e nevoie apare si certificatul de performanta energetica.pot conveni cu cel care vinde sa incheiem ... (vezi toată discuția)