avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Certificat energetic - obligatoriu sau nu prea ?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Certificat energetic - obligatoriu sau nu prea ?

bun gasit

maine demarez procedurile de vanzare a apartamentului meu, si cautand documentatia necesara, am ajuns inevitabil la certificatul energetic ... printre altele am gasit aceste observatii aduse la imperfectiunea legii in vigoare, care spun cam asa:

"Pentru a nu mai lăsa loc de interpretări, noul act normativ specifică în mod repetat că proprietarul este „obligat” sau că are „obligația” de a prezenta certificatul energetic anterior încheierii tranzacției propriu-zise. O imperfecțiune a legii este că sancțiunea prevăzută în cazul încălcării este nulitatea relativă a contractelor și nu nulitatea absolută – ceea ce înseamnă că tranzacția poate fi declarată nulă doar dacă una dintre cele două părți reclamă absența documentului."

intrebarea 1 : daca e asa, in ce termen de la data actului final, cumparatorul poate reclama absenta documentului ?

intrebarea 2 : eliberarea celorlalte documente este conditionata de existenta acestui certificat ?

multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:22, 11 Martie 2014
Nu este legal prevazut termen in interiorul caruia una dintre parti sa denunte inexistenta certificatului.
Partile implicate in tranzactionarea bunului imobil,chiar daca ulterior incheieri formalitatilor ridica exceptia/pretentia certificatului energetic,fiecare este in culpa,deoarece norma in vigoare prevede obligativitatea ca orice contract de inchiriere sau de instrainare bun imobil sa se realizeze in baza certificatului energetic
Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, stipuleaza obligatia proprietarilor de imobile de a prezenta certificatul energetic la incheierea unei tranzactii de vanzare sau inchiriere .
sanctiunea fiind nulitatea relativa a actului incheiat de catre parti-nulitate care poate fi dispusa numai de instanta de judecata la cererea oficiala a uneia dintre parti
Certificatul de performanta energetica a cladirii este un document tehnic cu valabilitate de 10 ani ,care are caracter informativ si care atesta performanta energetica a unei cladiri
Legea in vigoare nu conditioneaza incheierea valabila a contractelor de vanzare-cumparare imobiliara ori a celor de inchiriere de existenta sau predarea certificatului de performanta energetica.
De asemenea, legea nu prevede aplicarea de sanctiuni in cazul perfectarii unor astfel de tranzactii in absenta existentei sau predarii certificatului de performanta energetica.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificatul de performanta energetica marinica71 marinica71 am achizitionat o casa la tara iar printre actele de care e nevoie apare si certificatul de performanta energetica.pot conveni cu cel care vinde sa incheiem ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde si intabula apartamentul daca nu posed certificat termic calbajosm calbajosm Apartamentul este situat in condominou care nu este reabilitat termic si as dori sa il vand. Neavand certificat termic doresc sa stiu daca se poate vinde si ... (vezi toată discuția)
vanzare - cumparare imobill- este necesar certificatul energetic ? FlorinKPM FlorinKPM Buna ziua, Doresc sa vand o casa la țara, pentru acest lucru trebuie sa obtin un Certificat Energetic? (vezi toată discuția)