buna ziua...am si eu o intrebare....lucrez la o societate comerciala si din cauza mea sa produs o paguba in societate de 40000 lei....intrebarea mea este: patronul ma poate acuza de neglijenta in serviciu sau ce altceva imi poate face caci bani nu mi-a spus sa ii dau inapoi sau ca mi se opreste din salariu....si daca ma poate acuza de neglijenta ce mi se poate intimpla mai departe...multumesc mult..
ok..va multumesc ptr ajutor....singura solutie ptr mine acu ca sa nu fiu prins si sa nu fac puscarie este funia.....alta solutie nu mai am...la revedere#-o
va multumesc ptr ajutor...as mai dori sa stiu care este pedeapsa ptr astfel de fapte...cit as lua ptr ce am facut caci gaura este destul de mare si nu stiu daca voi reusi sa o acopar...
am mai facut o boaca acu 2 ani si a venit seful cu o cheie de a scos bani din aparate fara sa se inregistreze pe intrari si am facut o dispozitie de plata....eu am mai gasit o chestie pe net.....In principiu, nu exista nicio implicatie fiscala pentru lipsa sumei de bani in casierie, cu exceptia situatiilor in care aceasta este rezultatul unor operatiuni pentru care nu s-au emis si inregistrat in contabilitate toate documentele aferente (spre exemplu, a incasat avansuri de clienti, pentru care a emis chitante si si-a insusit banii, fara ca societatea sa cunoasca acest lucru si sa emita facturi pentru avansurile incasate in numele societatii).
Exista insa implicatii de natura legislatiei muncii si/sau legislatiei penale.
Din punct de vedere al legislatiei muncii, pentru recuperarea pagubei societatea are doua posibilitati:
- angajatul casier recunoaste paguba de buna voie si-si ia angajamentul in mod mod unilateral sa o acopere intr-o anumita perioada de timp, pe baza unui “Angajament de plata” cod 14-8-2/a (formular prevazut de OMEF 3512/2008), in baza art. 270 din Codul muncii si pct. 6 din Decizia Curtii Constitutionale nr. 24/2003, chiar daca acest angajament nu are caracter de titlu executoriu;
- se adreseaza instantei judecatoresti pentru a obtine o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pe baza careia sa opereze retinerile din salariu pentru acoperirea pagubei, conform art. 164 alin. 2 din Codul muncii.
Daca lipsa in casierie este rezultatul unor manevre frauduloase care atrag raspunderea penala, pentru recuperarea pagunei este nevoie ca societatea sa se constituie parte civila in procesul penal, conform reglementarilor specifice in materie.
buna ziua. am si eu problema.sunt sef pct lucru la o sala de jocuri...nu am pregatire de contabil decit scoala profesionala,in schimb am fost numit pe acest post fiind mai descurcaret decit ceilalti....ideea este ca de ceva timp am inceput sa ma incint sa joc la aparate si am lipsa bani in sold de casa.....vreau sa stiu ce as putea face si ce se intimpla daca ma afla seful meu la un moment dat..multumesc mult.