avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Activitate bashar

Activitate bashar

Eu am efectuat stagiul militar în perioada 1997-1998. Nu se consideră vechime în muncă această perioadă?


Nu , intrucat legea nu retroactiveaza .. modificarea se va aplica situatiilor aparute dupa intrarea acesteia in vigoare


Totusi, pe perioada 1997-1998 era in vigoare Legea 46/1996:

LEGE Nr. 46 din 5 iunie 1996
privind pregatirea populatiei pentru aparare
ACT EMIS DE: PARLAMENT
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 120 din 11 iunie 1996
[...]
Art. 3
Serviciul militar este obligatoriu pentru toti barbatii, cetateni romani, si se indeplineste in urmatoarele forme:
a) ca militari in termen;
b) ca militari cu termen redus;
c) ca rezervisti concentrati sau mobilizati.
Sunt considerati in serviciul militar si cetatenii romani, barbati si femei, care fac parte din cadrele in activitate, elevii si studentii institutiilor militare de invatamant si militarii angajati pe baza de contract.
Timpul cat o persoana indeplineste serviciul militar constituie vechime in munca.

In consecinta, stagiul militar aferent perioadei respective constituie vechime in munca.

Daca stagiul militar este satisfacut in 1990 niciuna dintre legile citate nu se aplica. Ati punctat foarte corect acest fapt. Discutia, insa, degenerase. Raspunsul domnului tudorvaleriu parea dat la modul general, chiar daca, banuiesc, se referea la cazul concret. Domnia sa spune ca "s-a intrebat daca stagiul militar constituie vechime in munca pentru calculul sporului de vechime. Raspunsul este NU." fara sa precizeze, asa cum ati facut-o dumneavoastra, de ce.
Iar cora2006 citeaza Legea 19/2000 in sprijinul parerii domniei sale.
Toate acestea m-au facut sa cred ca discutia a capatat un caracter general, al luarii in considerare a serviciului militar la stabilirea vechimii, nu doar al cazului in speta.
Care este, totusi, parerea dumneavoastra in cazul in care stagiul militar este satisfacut dupa aparitia Legii 46/1996, cea potrivit careia serviciul militar "constituie vechime in munca"? Ar trebui sa se tina cont de serviciul militar(sau de perioada de somaj potrivit Legii 1/1991) la stabilirea vechimii, sau nu, avand in vedere cele scrise de mine mai sus?

Cat despre spusele dumneavoastra cum ca "Vechimea in munca nu poate fi identica cu stagiu de cotizare ...", se pare ca, in cazul pensiei, la un moment dat chiar au fost egale. Am in vedere Art. 160. al Legii 19/2000 care preciza faptul ca " (1) Vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor până la intrarea în vigoare a prezentei legi constituie stagiu de cotizare.". Dar nici asta nu face parte din subiectul discutiei.


E adevarat ca, potrivit codului muncii, "munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca", insa nu vad NICAIERI ca EXCLUSIV munca prestata confera salariatului vechime in munca.
De-a lungul timpului au existat si alte acte normative care stabileau ca anumite perioade constituie "vechime in munca" fara a fi necesar un contract individual.
Printre acestea ar fi :
- Legea 1/1991 art. 13 (perioada de somaj a constituit vechime in munca pana la aparitia Legii 76)
- Legea 46/1996 art. 3 (serviciul militar, indiferent de forma, a constituit "vechime in munca")
- Legea 446/2006 art. 3 (serviciul militar indiferent de forma constituie INCA "vechime in serviciu sau stagiu de cotizare")
Niciunul dintre actele normative de mai sus nu specifica exclusivitatea utilizarii acestor perioade DOAR in cazul calculului pensiei.
Ba, mai mult, actele normative privind stabilirea pensiei stabilesc separat si de cele mai multe ori anterior actelor normative de mai sus faptul ca perioadele respective sunt luate in calcul la stabilirea pensiei.
Credeti ca actele normative insirate mai sus doresc cumva sa ne aduca aminte ca serviciul militar se ia in considerare la pensie, sau, mai degraba, aduc ceva in plus? Eu as merge pe varianta a doua, cea in care, zic eu, se rasplateste un serviciu adus tarii prin considerarea acestuia drept o prestatie, la fel ca si munca.
Desi a trecut mult timp de cand v-ati formulat raspunsurile, poate, totusi, am norocul sa va urmaresc in continuare rationamentele.
Nene Tudor, eu cred ca va cam grabiti. Legea 446/2006 nu stabileste vreun scop anume pentru care serviciul militar constituie vechime in serviciu/stagiu de cotizare. De ce distingeti, daca legea n-o face?

Daca elementul salarial "spor pentru vechime" se stabileste si se acorda potrivit vechimii in munca(stagiului de cotizare), si daca serviciul militar constituie stagiu de cotizare, care ar fi motivul ca acesta perioada sa nu fie luata in considerare? Ca asa "credem" noi ca inseamna ce scrie in lege? Eu zic s-o lasati mai usurel cu "ipse dixit"-ul pe scari...

M-ar interesa opinia dumneavoastra in exemplul particular al stabilirii vechimii daca e vorba de o cariera militara. Si militarii au un gen de "spor de vechime" denumit "gradatie" si care se stabileste potrivit vechimii in munca(mai nou - stagiului de cotizare/vechimii in serviciu)
Am mai vazut niste raspunsuri pe acest site (ale dumneavoastra sau ale altcuiva, nu mai retin), in care era vorba de ceva de genul "vechime in specialitate". In acest caz, considerati corecta stabilirea sporului de vechime/gradatiei prin luarea in considerare a vechimii acumulate in serviciul militar?