avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii stagiu militar- vechime in munca pt spor de vechime
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

stagiu militar- vechime in munca pt spor de vechime

Am si eu un salariat care si-a satistacut stagiul militar in 1990. Perioada de stagiu militar reprezinta vechime in munca pt sporul de vechime sau nu?
Eu ar trebui ca incepand cu 01.02.2009 sa-i schimb procentul daca ii iau in calcul armata.
daca nu peste un an. Cum fac????Daca se poate si ceva legislatie.... Multumesc
Cel mai recent răspuns: bashar , utilizator 15:28, 4 Aprilie 2011
Nu e neaparat nevoie de o legislatie speciala. Fiind vorba de "vechime in munca" pentru care se acorda spor de vechime, stagiul militar nu constituie vechime in munca. Stagiul militar se ia in consideratie ca vechime in munca numai pentru pensia de limita de varsta.
Perioada stagiului militar nu poate fi luata in calcul la acordarea sporului de vechime. Acesta poate fi valorificat numai pentru calculul stagiului de cotizare la sistemul in pensii, potrivit Legii nr. 19/2000 care prevede:
Art. 38. - (1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e);
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007 - 2010 prevede:
Art. 41. - (1) Partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.
(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.
(3) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt:
a) pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul de baza;
b) pentru conditii nocive de munca, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;
d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;

Vechimea in munca, este statuata conform dispozitiilor art. 16 alin. 3 din Codul muncii, "munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca". ;)
(6) Perioada de timp în care o persoană îndeplineşte serviciul militar activ sau alternativ ori este concentrat sau mobilizat constituie vechime în serviciu sau stagiu de cotizare la sistemul public de asigurări sociale. Sunt exceptaţi de la prevederile acestui alineat elevii liceelor şi colegiilor militare


art 3 alin6 din Legea 446/2006...
ce parere aveti despre paragraful citat ?

si ca sa nu existe interpretari ale serviciului militar activ citez si:

Art. 3. - (1) Serviciul militar se îndeplineşte de către cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au împlinit vârsta de 18 ani, în formele prevăzute de lege.
(2) Serviciul militar se îndeplineşte în următoarele forme:
a) activ;
b) alternativ;
c) în rezervă.
(3) Serviciul militar activ se îndeplineşte în calitate de:
a) militar profesionist;
b) militar în termen;
c) elev sau student la instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare şi securitate naţională, cu excepţia elevilor liceelor şi colegiilor militare;
d) soldat sau gradat voluntar.
=D>
Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2009
mihaib2000, utilizator
mihaib_2000:
Ce parere avem? Ce ati citat dvs. nu contrazice tot ce s-a spus mai sus. Asa am spus si eu si colegii mei: constituie stagiu de cotizare (vechime in munca) pentru pensie.
Exemplul dvs. nu are legatura cu intrebarea initiatoarei acestui topic. S-a intrebat daca stagiul militar constituie vechime in munca pentru calculul sporului de vechime. Raspunsul este NU.:P
Nene Tudor, eu cred ca va cam grabiti. Legea 446/2006 nu stabileste vreun scop anume pentru care serviciul militar constituie vechime in serviciu/stagiu de cotizare. De ce distingeti, daca legea n-o face?

Daca elementul salarial "spor pentru vechime" se stabileste si se acorda potrivit vechimii in munca(stagiului de cotizare), si daca serviciul militar constituie stagiu de cotizare, care ar fi motivul ca acesta perioada sa nu fie luata in considerare? Ca asa "credem" noi ca inseamna ce scrie in lege? Eu zic s-o lasati mai usurel cu "ipse dixit"-ul pe scari...

M-ar interesa opinia dumneavoastra in exemplul particular al stabilirii vechimii daca e vorba de o cariera militara. Si militarii au un gen de "spor de vechime" denumit "gradatie" si care se stabileste potrivit vechimii in munca(mai nou - stagiului de cotizare/vechimii in serviciu)
Am mai vazut niste raspunsuri pe acest site (ale dumneavoastra sau ale altcuiva, nu mai retin), in care era vorba de ceva de genul "vechime in specialitate". In acest caz, considerati corecta stabilirea sporului de vechime/gradatiei prin luarea in considerare a vechimii acumulate in serviciul militar?


Alte discuții în legătură

Calcul vechime in munca euglup euglup Am terminat facultatea in 1997.Imediat am intrat in somaj din septembrie 1997 pana in ianuarie 1998 cand am plecat in armata pentru 6 luni.Se pot adauga armata ... (vezi toată discuția)
Trecerea la o noua trepta de vechime/sporul de vechime sebastian. sebastian. Doresc sa stiu daca satisfacerea stagiului militar este socotit ca vechime pentru trecerea la o alta treapta de vechime,dar perioada de somaj care a fost ... (vezi toată discuția)
Stagiul militar vechime in munca amramos amramos daca o persoana a plecat in armata din campul muncii,cu mentinerea contractului de munca,dupa cum este specificat in carnetul de munca,perioada cat a ... (vezi toată discuția)