avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii stagiu militar- vechime in munca pt spor de vechime
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

stagiu militar- vechime in munca pt spor de vechime

Am si eu un salariat care si-a satistacut stagiul militar in 1990. Perioada de stagiu militar reprezinta vechime in munca pt sporul de vechime sau nu?
Eu ar trebui ca incepand cu 01.02.2009 sa-i schimb procentul daca ii iau in calcul armata.
daca nu peste un an. Cum fac????Daca se poate si ceva legislatie.... Multumesc
Cel mai recent răspuns: bashar , utilizator 15:28, 4 Aprilie 2011
E adevarat ca, potrivit codului muncii, "munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca", insa nu vad NICAIERI ca EXCLUSIV munca prestata confera salariatului vechime in munca.
De-a lungul timpului au existat si alte acte normative care stabileau ca anumite perioade constituie "vechime in munca" fara a fi necesar un contract individual.
Printre acestea ar fi :
- Legea 1/1991 art. 13 (perioada de somaj a constituit vechime in munca pana la aparitia Legii 76)
- Legea 46/1996 art. 3 (serviciul militar, indiferent de forma, a constituit "vechime in munca")
- Legea 446/2006 art. 3 (serviciul militar indiferent de forma constituie INCA "vechime in serviciu sau stagiu de cotizare")
Niciunul dintre actele normative de mai sus nu specifica exclusivitatea utilizarii acestor perioade DOAR in cazul calculului pensiei.
Ba, mai mult, actele normative privind stabilirea pensiei stabilesc separat si de cele mai multe ori anterior actelor normative de mai sus faptul ca perioadele respective sunt luate in calcul la stabilirea pensiei.
Credeti ca actele normative insirate mai sus doresc cumva sa ne aduca aminte ca serviciul militar se ia in considerare la pensie, sau, mai degraba, aduc ceva in plus? Eu as merge pe varianta a doua, cea in care, zic eu, se rasplateste un serviciu adus tarii prin considerarea acestuia drept o prestatie, la fel ca si munca.
Desi a trecut mult timp de cand v-ati formulat raspunsurile, poate, totusi, am norocul sa va urmaresc in continuare rationamentele.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
bashar, utilizator
In mesajul initial este vorba despre stagiu militar efectuat in 1990 .. prin urmare, niciuna din legislatiile la care ati facut referire nu are vreo legatura cu acest an.

Vechimea in munca nu poate fi identica cu stagiu de cotizare ...
Daca stagiul militar este satisfacut in 1990 niciuna dintre legile citate nu se aplica. Ati punctat foarte corect acest fapt. Discutia, insa, degenerase. Raspunsul domnului tudorvaleriu parea dat la modul general, chiar daca, banuiesc, se referea la cazul concret. Domnia sa spune ca "s-a intrebat daca stagiul militar constituie vechime in munca pentru calculul sporului de vechime. Raspunsul este NU." fara sa precizeze, asa cum ati facut-o dumneavoastra, de ce.
Iar cora2006 citeaza Legea 19/2000 in sprijinul parerii domniei sale.
Toate acestea m-au facut sa cred ca discutia a capatat un caracter general, al luarii in considerare a serviciului militar la stabilirea vechimii, nu doar al cazului in speta.
Care este, totusi, parerea dumneavoastra in cazul in care stagiul militar este satisfacut dupa aparitia Legii 46/1996, cea potrivit careia serviciul militar "constituie vechime in munca"? Ar trebui sa se tina cont de serviciul militar(sau de perioada de somaj potrivit Legii 1/1991) la stabilirea vechimii, sau nu, avand in vedere cele scrise de mine mai sus?

Cat despre spusele dumneavoastra cum ca "Vechimea in munca nu poate fi identica cu stagiu de cotizare ...", se pare ca, in cazul pensiei, la un moment dat chiar au fost egale. Am in vedere Art. 160. al Legii 19/2000 care preciza faptul ca " (1) Vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor până la intrarea în vigoare a prezentei legi constituie stagiu de cotizare.". Dar nici asta nu face parte din subiectul discutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul vechime in munca euglup euglup Am terminat facultatea in 1997.Imediat am intrat in somaj din septembrie 1997 pana in ianuarie 1998 cand am plecat in armata pentru 6 luni.Se pot adauga armata ... (vezi toată discuția)
Trecerea la o noua trepta de vechime/sporul de vechime sebastian. sebastian. Doresc sa stiu daca satisfacerea stagiului militar este socotit ca vechime pentru trecerea la o alta treapta de vechime,dar perioada de somaj care a fost ... (vezi toată discuția)
Stagiul militar vechime in munca amramos amramos daca o persoana a plecat in armata din campul muncii,cu mentinerea contractului de munca,dupa cum este specificat in carnetul de munca,perioada cat a ... (vezi toată discuția)