avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Trecerea la o noua trepta de vechime/sporul de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Trecerea la o noua trepta de vechime/sporul de vechime

Doresc sa stiu daca satisfacerea stagiului militar este socotit ca vechime pentru trecerea la o alta treapta de vechime,dar perioada de somaj care a fost trecuta in cartea de munca este si ea socotita ca vechime pentru trecerea la o alta trepta de vechime.Am consultat HG-281/1993 si L-19/2000 dar nu am inteles exact .
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 19:29, 8 Februarie 2010
Vechimea in munca este constituita din perioada in care persoana a prestat activitate in baza unui CIM. Pe perioada satisfacerii stagiului militar obligatoriu CIM este suspendat, nu este vechime in munca in vederea stabilirii sporului de vechime. Cu toate acestea sunt multe firme care considera stagiul militar ca vechime in vederea acordarii sporului, legea neinterzicand acest avantaj pentru salariat. In cazul somajului, CIM este incetat, deci nu se pune problema vechimii in vederea stabilirii sporului. Atat stagiul militar cat si somajul constituie vechime asimilitata (stagii asimiliate) in vederea deschiderii drepturilor de pensionare conform legii 19/2000.
Este vechime in munca daca ati satisfacut stagiul militar in perioada 1996-2006.

LEGE nr. 46 din 5 iunie 1996 privind pregatirea populatiei pentru aparare

ART. 3
Serviciul militar este obligatoriu pentru toti barbatii, cetateni romani, si se indeplineste in urmatoarele forme:....
Timpul cit o persoana indeplineste serviciul militar constituie vechime in munca.

Lege privind pregatirea populatiei pentru aparare, 446/2006
Art. 3
(1) Serviciul militar se indeplineste de catre cetatenii romani, barbati si femei, care au implinit varsta de 18 ani, in formele prevazute de lege....
(6) Perioada de timp in care o persoana indeplineste serviciul militar activ sau alternativ ori este concentrat sau mobilizat constituie vechime in serviciu sau stagiu de cotizare la sistemul public de asigurari sociale. Sunt exceptati de la prevederile acestui alineat elevii liceelor si colegiilor militare.

Perioada de somaj este vechime in munca in perioada 1991-2000 conform
Legii nr. 1/1991

Art. 13. - Perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutorul de somaj constituie vechime in munca si nu intrerupe vechimea in munca si in aceeasi unitate.

Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2010
Tanjiani, utilizator
Perioada de somaj este vechime in munca in perioada 1991-2000 conform
Legii nr. 1/1991

Legea 76/2002 Art. 36. - (1) Vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea drepturilor de şomaj prevăzute de Legea nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională, republicată, cu modificările ulterioare, până la data intrării în vigoare a prezentei legi se asimilează cu stagiul de cotizare.

(6) Perioada de timp in care o persoana indeplineste serviciul militar activ sau alternativ ori este concentrat sau mobilizat constituie vechime in serviciu sau stagiu de cotizare la sistemul public de asigurari sociale.


Legea 19/2000 ART. 38
(1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e);
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

Codul muncii Art.16 (3) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă.
Referitor la vechimea in munca...dupa cat timp lucrat la o firma, se acorda spor de vechime si este obligatoriu acest spor? Zilele de concediu de odihna se acorda in nr mai mare odata cu vechimea, fara a fi necesara negocierea acestora?
Si daca nu exista intrerupere in cartea de munca, se considera vechime in munca, chiar daca angajatul nu a lucrat la firma actuala decat 1 - 2 ani?
Cand trebuie operat in CM sporul de vechime si cat %?
multumesc
RE: @alexandra...
CCMN
Art.41 (1) d) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază;
Art. 56. - (1) Salariaţii au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă plătit, de minimum 21 de zile lucrătoare.
Art. 58. - Prin contractele colective de muncă la celelalte niveluri se vor stabili criteriile pe baza cărora salariaţii să beneficieze de concedii de odihnă anuale şi de concedii de odihnă suplimentare mai mari.
Vechimea in munca se calculeaza in functie de perioadele inscrise in carnetul de munca (angjat la data de...; incetat la data de...), activitate prestata in baza unuia sau mai multor CIM-uri, la unul sau mai multi angajatori.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
ContSters42179, utilizator

Alte discuții în legătură

Vechime in munca daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie: o persoana a terminat liceul, a intrat in somaj, apoi a satisfacut stagiul militar obligatoriu ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca la contract cu 2 respectiv 4 ore Popescu Lorena Popescu Lorena Buna ziua Am de calculat o vechime in munca ptr o persoana care a inceput activitatea in 1985 iar in cartea de munca respectiv adev de vechime figureaza si cu ... (vezi toată discuția)
Stagiu militar se calculeaza la sporul de vechime? petronela_gav petronela_gav Buna ziua, In ce conditii perioada stagiului militar se calculeaza la sporul de vechime? (vezi toată discuția)