buna ziua.am si eu o problema.am facut si eu o promisune bilaterala de vanzare cumparare pt un apartament,am luat avans 500 euro,am depus toata documentatia necesara intocmiri contractului de vanzare cumparare,respectiv releveul apartamentului,certificatul de performanta energetica,certificatul fiscal,extrasul de carte funciara liber de sarcini.mentionez ca am facut o clauza:in situatia in care contractul de vanz-cump nu se va perfecta pana la o data mentionata in precontract,din culpa promitent-cumparator,in conditiile in care promitent vanzatorul detine toate documentele necesare si legale efectuari vanzari promitent vanzatorul va pastra suma primita astazi ca avns,cu titlu de despagubire.aceasta sanctiune SE aplica si in cazul in care banca sau fondul de garantare va respinge cererea de creditare ori de garantare din motive imputabile exclusiv promitent-cumparatorului.Problema : banca i-a respins dosarul pt ca certificaul energetic [care nu se specifica nicaieri in precontract ce clasa trebuie sa fie] a intrat in clasa D .Cine este de vina in aceasta problema : este banca ca nu l-a anuntat pe cumparator despre regulamentul intern al banci ca nu se acorda creditul prima casa decat certificatelor energetice clasa A,B, si C,sau problema cumparatorului ca nu s-a interesat inainte de a semna precontractul si a da acel avans,ce fel de clasa a certificatului energetic ii trebuie la acest fel de credit,sa-u a cui este vina ?Conform acestui precontract eu,vanzatorul sunt indreptatit sa pastrez avasul,sau trebuie,cu toate ca eu am dat toate actele mentionate in precontract,si apartamentul este grevat de sarcini,sa-i inapoiez avansul ?va rog o parere.va mutumesc