avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Activitate ionion64

Activitate ionion64

Eu intelesesem ca stagiul complet de cotizare se refera efectiv la numarul de ani lucrati. Pana la urma, am ajuns insa la aceeasi concluzie cu dvs - anul acesta voi indeplini conditiile. Partea mai complicata o constituie acum calculul cuantumului pensiei, pentru ca datele necesare nu mai sunt asa simplu de gasit.
Apreciez ca mi-ati alocat din timpul dvs si va multumesc.
Gabriela Pintea a scris:

ionion64 a scris:
Intrebarea este - pot aduna intervalele anterioare angajarii ca ofiter (in special armata si scoala militara, avand in vedere ca am lucrat inainte de incorporare)?

Nu, stagiul complet de cotizare nu cuprinde si aceste perioade. In cazul dvs., perioada in care ati satisfacut stagiul militar si perioada in care ati urmat scoala militara sunt avute in vedere la stabilirea stagiului minim de cotizare in specialitate.

Va lamureste pe deplin art. 37 din HG nr. 257/2011, pe care il puteti citi mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Daca reveniti cu intrebari, va rog sa precizati data nasterii dvs.

Art. 37. — (1) Stagiul minim/complet de cotizare prevazut la art. 53 alin. (2) si (3) din lege, respectiv stagiul complet de cotizare prevazut la art. 54 alin. (3) din lege cuprinde si:
a) stagiul de cotizare realizat pana la intrarea in vigoare a legii;
b) vechimea in serviciu recunoscuta pentru stabilirea pensiilor, pana la intrarea in vigoare a legii, in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege;

... prin urmare, daca pana la aparitia legii vechimea recunoscuta includea armata/scoala militara (asta se intampla numai daca s-a lucrat inainte de armata - cazul meu), perioadele respective vor fi incluse si acum in vechime. La fel spune si art 16 din Norme.
Data nasterii - aprilie 1964, indica (anexa 6) faptul ca pt mine varsta standard de pensionare ar fi 57/9, stagiul complet 25/6 si minim 17/9. Reducerea ar fi, conform art.55 tabelul nr.2 (la care ma incadrez), de 10/6. Ar insemna ca in august 2011 indeplinesc criteriul de varsta: 47/3 (57/9-10/6). Dar nu indeplinesc stagiul complet. Ciudat este ca stagiul minim - indeplinit deja - ar fi, in cazul meu, de 21+2+3=26 ani, adica mai mare decat stagiul complet necesar - neindeplinit, pt ca nu ia in calcul armata si scoala.
Cred ca perioada mea contributiva este in prezent de 21+1,6(lucru fabrica)= 22/6. Deci as mai avea inca 3 ani pana sa pot solicita pensionarea. Gresesc?
Am lucrat:
- 6 luni, intr-o intreprindere de stat
- 2 militar in termen
- 1 an din nou in fabrica
- 3 ani scoala de ofiteri
- 21 de ani ofiter.
Conform legii, beneficiez de o reducere a varstei de pensionare cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare.
Intrebarea este - pot aduna intervalele anterioare angajarii ca ofiter (in special armata si scoala militara, avand in vedere ca am lucrat inainte de incorporare) ?