avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am realizat stagiul complet de cotizare?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am realizat stagiul complet de cotizare?

Am lucrat:
- 6 luni, intr-o intreprindere de stat
- 2 militar in termen
- 1 an din nou in fabrica
- 3 ani scoala de ofiteri
- 21 de ani ofiter.
Conform legii, beneficiez de o reducere a varstei de pensionare cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare.
Intrebarea este - pot aduna intervalele anterioare angajarii ca ofiter (in special armata si scoala militara, avand in vedere ca am lucrat inainte de incorporare) ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:12, 9 Aprilie 2011
ionion64 a scris:
Intrebarea este - pot aduna intervalele anterioare angajarii ca ofiter (in special armata si scoala militara, avand in vedere ca am lucrat inainte de incorporare)?

Nu, stagiul complet de cotizare nu cuprinde si aceste perioade. In cazul dvs., perioada in care ati satisfacut stagiul militar si perioada in care ati urmat scoala militara sunt avute in vedere la stabilirea stagiului minim de cotizare in specialitate.

Va lamureste pe deplin art. 37 din HG nr. 257/2011, pe care il puteti citi mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Daca reveniti cu intrebari, va rog sa precizati data nasterii dvs.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Data nasterii - aprilie 1964, indica (anexa 6) faptul ca pt mine varsta standard de pensionare ar fi 57/9, stagiul complet 25/6 si minim 17/9. Reducerea ar fi, conform art.55 tabelul nr.2 (la care ma incadrez), de 10/6. Ar insemna ca in august 2011 indeplinesc criteriul de varsta: 47/3 (57/9-10/6). Dar nu indeplinesc stagiul complet. Ciudat este ca stagiul minim - indeplinit deja - ar fi, in cazul meu, de 21+2+3=26 ani, adica mai mare decat stagiul complet necesar - neindeplinit, pt ca nu ia in calcul armata si scoala.
Cred ca perioada mea contributiva este in prezent de 21+1,6(lucru fabrica)= 22/6. Deci as mai avea inca 3 ani pana sa pot solicita pensionarea. Gresesc?
ionion64 a scris:
Ciudat este ca stagiul minim - indeplinit deja - ar fi, in cazul meu, de 21+2+3=26 ani, adica mai mare decat stagiul complet necesar - neindeplinit, pt ca nu ia in calcul armata si scoala.

Aveti perfecta dreptate, armata si scoala militara sunt avute in vedere numai la stabilirea stagiului minim de cotizare in specialitate, nu si la stabilirea stagiului complet de cotizare. Asta este o ciudatenie a Legii nr. 263/2010, pe care nu incerc sa o inteleg.

ionion64 a scris:
Cred ca perioada mea contributiva este in prezent de 21+1,6(lucru fabrica)= 22/6. Deci as mai avea inca 3 ani pana sa pot solicita pensionarea. Gresesc?

Da, din fericire gresiti. Ati realizat cei 21 de ani in conditii speciale sau in grupe de munca, nu stiu pentru ca n-ati scris. Mi-am dat seama de acest aspect pentru ca ati precizat, referitor la reducerea varstei standard de pensionare, urmatoarele:
Reducerea ar fi, conform art.55 tabelul nr.2 (la care ma incadrez), de 10/6.

Pentru fiecare an intreg lucrat in grupa II de munca sau in conditii deosebite, stagiului realizat i se adauga o perioada de 3 luni. Pentru fiecare an intreg lucrat in grupa I de munca sau in conditii speciale, stagiului realizat i se adauga o perioada de 6 luni. Socotiti dvs. ce perioada suplimentara se adauga stagiului de 22 de ani si 6 luni si veti vedea ca anul acesta puteti iesi la pensie.

Pe de alta parte, daca cititi art. 55, alin. (2) din Legea nr. 263/2010 si art. 41, alin. (2) din HG nr. 257/2011 veti constata ca varsta standard se reduce, in cazul dvs., daca ati realizat stagiul minim de cotizare in specialitate, nu stagiul complet de cotizare.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Gabriela Pintea a scris:

ionion64 a scris:
Intrebarea este - pot aduna intervalele anterioare angajarii ca ofiter (in special armata si scoala militara, avand in vedere ca am lucrat inainte de incorporare)?

Nu, stagiul complet de cotizare nu cuprinde si aceste perioade. In cazul dvs., perioada in care ati satisfacut stagiul militar si perioada in care ati urmat scoala militara sunt avute in vedere la stabilirea stagiului minim de cotizare in specialitate.

Va lamureste pe deplin art. 37 din HG nr. 257/2011, pe care il puteti citi mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Daca reveniti cu intrebari, va rog sa precizati data nasterii dvs.

Art. 37. — (1) Stagiul minim/complet de cotizare prevazut la art. 53 alin. (2) si (3) din lege, respectiv stagiul complet de cotizare prevazut la art. 54 alin. (3) din lege cuprinde si:
a) stagiul de cotizare realizat pana la intrarea in vigoare a legii;
b) vechimea in serviciu recunoscuta pentru stabilirea pensiilor, pana la intrarea in vigoare a legii, in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege;

... prin urmare, daca pana la aparitia legii vechimea recunoscuta includea armata/scoala militara (asta se intampla numai daca s-a lucrat inainte de armata - cazul meu), perioadele respective vor fi incluse si acum in vechime. La fel spune si art 16 din Norme.
Eu intelesesem ca stagiul complet de cotizare se refera efectiv la numarul de ani lucrati. Pana la urma, am ajuns insa la aceeasi concluzie cu dvs - anul acesta voi indeplini conditiile. Partea mai complicata o constituie acum calculul cuantumului pensiei, pentru ca datele necesare nu mai sunt asa simplu de gasit.
Apreciez ca mi-ati alocat din timpul dvs si va multumesc.

Alte discuții în legătură

Data iesirii la pensie, activitate in cadrul mai rova66 rova66 Lucrez in MAI ca si politist din anul 1987(in afara de cei trei ani de scoala militara) La art 41 alin. 2 din HG 257 din 2011 privind normele de aplicare ale ... (vezi toată discuția)
Despre pensionarea anticipata - activitate in sistem militar marian4ever72 marian4ever72 Sunt interesat daca anii lucrati ca sergent angajat in Jandarmeria Romana se caculeaza la pensia militara .Am 14 ani lucrati ca subofiter , 2 ca sergent + 1 ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie - cadru militar vladconsta vladconsta Am lucrat 14 ani militar activ 2 ani scoala militara 1 an jumatate armata 11 ani salariat civil 2 ani somer actualmente nu lucrez .Sunt nascut la data 24 ... (vezi toată discuția)