avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie - cadru militar
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie - cadru militar

Am lucrat 14 ani militar activ 2 ani scoala militara 1 an jumatate armata 11 ani salariat civil 2 ani somer actualmente nu lucrez .Sunt nascut la data 24 iulie 1958.Va rog sa-mi spuneti la ce varsta pot obtine pensie militara. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:24, 17 Iunie 2012
Puteti beneficia de:
-pensie anticipata partiala oricand doriti dvs. intrucat indepliniti cele doua conditii prevazute de lege: ati implinit varsta de 50 de ani si 10 luni si ati realizat stagiul complet de cotizare de 21 de ani si 9 luni;
-pensie pentru limita de varsta in mai 2014, la implinirea varstei de 55 de ani si 10 luni, intrucat ati realizat stagiul minim de cotizare in specialitate de 15 ani si 10 luni.

Cererea privind acordarea unei categorii de pensie si actele doveditoare se depun la unitatea militara din care ati facut parte, potrivit art. 74, alin. (3) din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010.
Art. 74
.........................................................
(3) In situatia persoanelor care au realizat cel putin stagiul minim de cotizare in specialitate, cererea de pensionare, insotita de actele doveditoare, se depune astfel:
a) la unitatea militara/inspectoratul judetean/structura sau directia judeteana de informatii, dupa caz, din care a facut parte persoana la data trecerii in rezerva sau direct in retragere/incetarii raporturilor de serviciu odata cu indeplinirea conditiilor de acordare a unei pensii;
b) la centrul militar zonal/judetean/de sector, unitatea militara/inspectoratul judetean/structura sau directia judeteana de informatii, dupa caz, din raza de domiciliu a urmasilor pensionarilor militari decedati ori la casa de pensii sectoriala.
(4) Pentru persoanele prevazute la alin. (3), cererea de pensionare, insotita de actele doveditoare, se transmite, in termen de 15 zile de la data depunerii, la casa de pensii sectoriala competenta, in functie de ultimul loc de munca la care a realizat stagiile de cotizare in specialitate.
.................................................................
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Revin cu datele mele .Nascut in iulie 1958,august 1976-august 1978 salariat civil ,octombrie1978-martie 1980 militar im termen,aprilie 1980-septembrie 1981 salariat civil,septembrie1981-august 1983 elev scoala de subofiteri slatina,septembrie 1983 -martie 1997 subofiter politie grupa I de munca,decembrie1997-decembrie 2003 salariat civil ,ianuarie 2004- ianuarie 2006 somer din acel an nu mai lucrez.Am fost la unitatea militara de care apartin si mi-au zis ca nu pot beneficia de pensie militara deoarece stagiul minim in specialitate nu cuprinde decat anii lucrati efectiv fara scoala militara si stagiul miltar, Revin la d-voastra cu rugamintea de a ma lamuri daca mai pot beneficia de pensie militara si in ce conditii .Va multumesc.
In primul rand ca unitatea militara de care apartineti nu are competenta sa stabileasca daca dvs. puteti sau nu beneficia de o categorie de pensie. Aceasta competenta apartine exclusiv casei sectoriale de pensii. Unitatea militara trebuie sa va primeasca dosarul si sa-l transmita casei de pensii sectoriale. Acesta este rolul ei, de curier. Dar daca vrea sa vorbeasca neintrebata, atunci unitatea militara sa faca bine sa citeasca legislatia.

Perioadele din care este alcatuit stagiul minim de cotizare in specialitate sunt prevazute atat la art. 3, alin. (1), lit. q) din Legea nr. 263/2010, cat si la art. 37, alin. (2) din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010. Intre cele doua prevederi nu sunt diferente, insa le voi posta pe amandoua mai jos. Duceti-va la unitatea militara cu ele si intrebati-i pe cei de acolo cu ce drept nu va primesc dosarul de pensie.
Art. 3 - Legea nr. 263/2010
(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
............................................
q) stagiu de cotizare in specialitate - perioada in care o persoana din sistemul national de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:
1. a avut calitatea de cadru militar in activitate;
2. a indeplinit serviciul militar ca militar in termen, militar cu termen redus, elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar;
3. a fost concentrata sau mobilizata ca rezervist;
4. a fost in captivitate;
5. a avut calitatea de functionar public cu statut special in institutiile din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare;
6. a avut calitatea de militar angajat pe baza de contract si/sau de soldat si gradat voluntar;


Art. 37 - HG nr. 257/2011
........................................
(2) Stagiul minim de cotizare in specialitate prevazut la art. 54 alin. (2) din lege este constituit din perioada in care o persoana din sistemul national de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:
1. a avut calitatea de cadru militar in activitate;
2. a indeplinit serviciul militar ca militar in termen, militar cu termen redus, elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar;
3. a fost concentrata sau mobilizata ca rezervist;
4. a fost in captivitate;
5. a avut calitatea de functionar public cu statut special in institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare;
6. a avut calitatea de militar angajat pe baza de contract si/sau de soldat si gradat voluntar.
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va rog frumos sa-mi spuneti la ce fel de pensie am dreptul conform legislatiei actuale.Cand v-ati referit la pensie anticipata partiala ,la stagiul complet de cotizare DE 21 ANI SI 9LUNI ati luat in considerare si anii din activitatea civila.Va rog sa-mi iertati insistenta ,dar de la casa de pensii nu primesti lamuriri. La pensia anticipata se iau in cosiderare si prevederile art 37.Va multumesc.
Eu v-am spus la ce varste aveti dreptul sa beneficiati de pensie. Acum vad ca ati scris ca perioada de aproximativ 13 ani si 6 luni lucrata ca subofiter de politie este lucrata in grupa I de munca. Asta va aduce o reducere a varstei standard de pensionare cu 2 ani si 6 luni, ceea ce inseamna ca in prezent puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta (din 55 de ani si 10 luni scadeti 2 ani si 6 luni iar rezultatul este varsta la care puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta).

La stabilirea stagiului complet de cotizare de 21 de ani si 9 luni am avut in vedere toate perioadele lucrate, nu numai cele lucrate in sistem militar, pentru ca asa trebuie.

Eu va sugerez sa faceti urmatorul lucru, ca sa nu mai stati la discutii fara rost si fara finalitate cu unitatea militara sau cu oricine altcineva. Faceti o cerere catre casa de pensii sectoriala in care intrebati daca ati realizat stagiul minim de cotizare in specialitate. Asta este tot ce va intereseaza, stagiul minim de cotizare in specialitate de 15 ani si 10 luni. In cerere specificati data nasterii dvs. si toate perioadele lucrate si in care ati fost elev si militar.

Teoretic, dvs. ar trebui sa depuneti dosarul de pensie la unitatea militara, iar aceasta sa-l trimita casei de pensii sectoriale care emite o decizie de pensie, fie ea de admitere sau de respingere. Insa, dupa cum am constatat si din alte situatii si discutii, angajatorilor dvs. le place foarte mult sa vorbeasca si sa dea verdicte verbal chiar fara sa aiba competenta de a o face. Prin urmare, singura solutie este sa faceti cereri scrise. Daca cei de la casa de pensii sectoriala va raspund ca ati realizat stagiul minim de cotizare in specialitate, duceti hartia unitatii militare, care nu va mai avea ce sa spuna.

Alte discuții în legătură

Pensia militarã pentru ofiþerii în rezervã cristel padurean cristel padurean Am fost elev al ªcolii militare de Ofiţeri activi N.Bălcescu din Sibiu în perioada 1975-1978. Am lucrat în armată în perioada 1978-1993, an în care am ... (vezi toată discuția)
Iesirea la pensie in conditiile legii nr. 263/2010 tare tare In conditiile noi legei a pensionarii, intreb cand pot iesi la pensie (limita de varsta, anticipata sau anticipata partial) ? Am 53 ani (nascut in iunie 1958 ... (vezi toată discuția)
Pensie militara veron24 veron24 Buna seara,am o nelamurire privind noua lege a pensiilor militare. Sunt nascut in 1956 si am o cariera de 11 ani,am fost trecut in rezerva in 1991,iar din ... (vezi toată discuția)