avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Activitate Atitienei

Activitate Atitienei

Concursul de Pledoarii de Drept Penal și Drept Procesual Penal ”Nicolae Titulescu” - 2012

Și anul acesta Concursul de Pledoarii de Drept Penal și Drept Procesual Penal “Nicolae Titulescu” s-a bucurat de o bună implicare a studenților și sponsorizări pe măsură.
Astfel, Sâmbătă, 21 aprilie 2012, s-a desfășurat ultima etapă a Concursului de Pledoarii de Drept Penal și Drept Procesual Penal ”Nicolae Titulescu”, eveniment organizat de Asociația Studenților Universității ”Nicolae Titulescu” - ASUNT cu sprijinul Editurii Universul Juridic și al sponsorilor: S.C.A. „MICU, ZARAFIU ªI ASOCIAŢII”, S.C.A. „SINESCU & NAZAT” şi C.I. „NEDELCU CONSTANTIN”.

Concursul și-a păstrat structura de anul trecut dar, de această dată, cu participarea studenților Universității “Titu Maiorescu” din București. În cadrul primei faze a ultimei etape a concursului au participat două echipe formate din studenţi ai Universităţii ”Nicolae Titulescu” din Bucureşti şi două echipe formate din studenţi ai Universității “Titu Maiorescu” din București.

Echipele formate din studenţi ai Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti:
- ILIE Olimpia și GLEVEȘANU Cristina
- BÎRSAN Andreea și TOMA Simona

Echipele formate din studenţi ai Universitații „Titu Maiorescu”:
- ANGHEL Simona și TEAHA Andrei
- MITROIU Andrei și SIMILEA Marian

Dintre aceste patru echipe au fost alese câștigătoare în cadrul ultimei faze a etapei finale în care participanții au susținut pledoariile pe baza unui dosar la prima vedere pentru care au avut 45 de minute timp la dispoziție să îl pregătească:

Locul I - 3000 LEI:
ANGHEL Simona și TEAHA Andrei
(Universitatea “Titu Maiorescu” din București)

Locul II - 1500 LEI:
BÎRSAN Andreea și TOMA Simona
(Universitatea ”Nicolae Titulescu” din București)

Locul III - 1000 LEI:
MITROIU Andrei și SIMILEA Marian
(Universitatea “Titu Maiorescu” din București)

Cel mai bun orator – 1000 LEI:
ILIE Olimpia
(Universitatea ”Nicolae Titulescu” din București)

Precum și premii pentru toți participanții ce au constat în cărți de specialitate din partea Editurii Universul Juridic.

Mulțumim pe această cale Universitatii „Titu Maiorescu” pentru participarea la acest concurs și, totodată, tuturor participanților pentru modul exemplar în care s-au prezentat, prestația lor fiind apreciată în mod deosebit de către juriu, de către invitați și de către profesorii coordonatori.

Mulțumim Editurii Universul Juridic pentru sprijinul acordat și sponsorilor:
S.C.A. „MICU, ZARAFIU ªI ASOCIAŢII”
S.C.A. „SINESCU & NAZAT”
C.I. „NEDELCU CONSTANTIN”
CENTRUL DE EXCELENŢÃ ACADEMICÃ, în parteneriat cu UNIUNEA JURIªTILOR DIN ROMÂNIA, organizează în data de 22 iunie 2011 (miercuri), începând cu ora 10.00, conferinţa având ca temă „Tratatul de la Lisabona şi viitorul Uniunii Europene” .

Conferinţa va fi moderată de către:

Profesor AUGUSTIN FUEREA, Facultatea de Drept,

Universitatea „Nicolae Titulescu”| Universitatea din Bucureşti.

Vor lua cuvântul:

- Profesor EMILIAN DOBRESCU, secretar ştiinţific al Secţiei de ªtiinţe Economice, Juridice şi Sociologie al Academiei Române;

- Lector ROXANA POPESCU, Facultatea de Drept, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”; Consiliul Legislativ;

- VIOREL TOMESCU, doctor în drept, ministru plenipotenţiar, MAE.

Evenimentul se desfăşoară la sediul Uniunii Juriştilor din bd. Magheru nr. 22, sector 1, Bucureşti.
O echipa de cercetare din cadrul UNIVERSITATII "NICOLAE TITULESCU" a elaborat un anteproiect de lege privind asigurarea practicii judiciare unitare.

Anteproiectul de lege este rodul unor cercetari juridice intreprinse pe o perioada de aproximativ trei ani de zile, in baza contractului de finantare nr. 860/19.01.2009, cu titlul UNIFORMIZAREA PRACTICII JUDICIARE SI ARMONIZAREA CU JURISPRUDENTA CEDO, IMPERATIV AL INFAPTUIRII JUSTITIEI. PROPUNERI LEGISLATIVE PRIVIND ASIGURAREA UNEI PRACTICI JUDICIARE UNITARE.

Componenta echipei de cercetare este urmatoarea:
Prof. univ. dr. MIHAI ADRIAN HOTCA – director de proiect;
Conf. univ. dr. DAN LUPASCU – membru;
Conf. univ. dr. MIRCEA DAMASCHIN – membru;
Lect. univ. dr. BEATRICE ONICA-JARKA – membru.

In vederea elaborarii proiectului, in primul rand echipa de cercetare a efectuat o documentare (materializata intr-un volum publicat) referitoarele la modul in care diferitele sisteme de drept reglementeaza problema practicii judiciare neunitare.

In al doilea rand, echipa a facut un examen selectiv (materializat intr-un volum publicat), din toate materiile in care exista practica judiciara neunitara (drept penal, drept procesual penal, drept civil, drept procesual civil, drept comercial, dreptul muncii, contencios administrativ etc.), care a permis tragerea unor concluzii privind cauzele practicii judiciare neunitare.

In al treilea rand, echipa de cercetare a organizat dezbateri avand ca tema necesitatea unificarii practicii judiciare, dintre care una sub egida Asociatiei Internationale de Drept Penal, in cadrul conferintei internationale organizate de UNIVERSITATEA NICOLAE TITULESCU in luna aprilie 2011, la care au participat raportori (ale caror materiale urmeaza a fi publicate) din mai multe state (Spania, Italia, Germania, Croatia, Grecia, Ungaria, Macedonia etc.).

Anteproiectul inglobeaza rezultatele unei cercetari care a luat in considerare atat specificul sistemului dreptului romanesc, cat si elemente de drept comparat, fiind constienti de teza conform careia credibilitatea justitiei se bazeaza, printre altele, si pe unitatea practicii judiciare, intrucat justitiabilul care stie ca un alt cetatean o obtinut o solutie favorabila intr-un caz similar cu al sau spera in mod justificat ca va avea acelasi succes. Or, daca la finalul procesului, desi este vorba despre o speta asemanatoare, care ridica aceleasi probleme de drept, acesta pierde procesul, el nu poate intelege faptul ca aceeasi lege poate avea doua sau mai multe sensuri, astfel ca va fi dezamagit si va transmite dezamagirea persoanelor cu care el intra in contact, care la randul lor o vor raspandi in continuare.

in numele echipei de cercetare - Mihai Adrian Hotca



ANTEPROIECT DE LEGE privind asigurarea practicii judiciare unitare



CAPITOLUL I - Recursul in interesul legii


Art. 1 - Scopul recursului in interesul legii si calitatea procesuala
Pentru a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre toate instantele judecatoresti, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din oficiu sau la sesizarea intemeiata a colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, colegiilor de conducere ale curtilor de apel sau Avocatului Poporului, are obligatia sa solicite Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra problemelor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti, inclusiv in cazul lacunelor legislative.

Art. 2 - Continutul cererii
Cererea de recurs in interesul legii trebuie sa cuprinda solutiile diferite date problemei de drept si motivarea acestora si/sau, dupa caz, jurisprudenta relevanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Curtii Constitutionale, a Curtii Europene a Drepturilor Omului, a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, opiniile doctrinare relevante, precum si solutia propusa.

Art. 3 - Admisibilitate
Recursul in interesul legii este admisibil numai daca se face dovada ca problema de drept care formeaza obiectul judecatii a fost solutionata in mod diferit prin cel putin doua hotarari judecatoresti definitive, care se anexeaza cererii.

Art. 4 - Completul de judecata
(1) Recursul in interesul legii se judeca de un complet format din presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintii de sectii din cadrul acesteia, un numar de 14 judecatori din sectia in a carei competenta intra problema de drept care a fost solutionata diferit de instantele judecatoresti, precum si cate 2 judecatori din cadrul celorlalte sectii.
(2) In cazul in care problema de drept prezinta interes pentru doua sau mai multe sectii, colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie va stabili pentru cei 20 de judecatori numarul de judecatori din cadrul sectiilor interesate.
(3) Judecatorii care fac parte din complet sunt desemnati aleatoriu de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(4) Presedintele completului este presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Art. 5 - Judecatorul raportor si raportul asupra recursului in interesul legii
(1)Dupa inregistrarea cererii, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie va desemna unul dintre judecatorii care compun completul de judecata sa intocmeasca un raport asupra recursului in interesul legii.
(2) Judecatorul raportor nu este incompatibil.
(3) In vederea intocmirii raportului, judecatorul raportor poate solicita opinia scrisa a unor specialisti asupra problemei de drept solutionata diferit.
(4) Raportul va cuprinde solutiile diferite date problemei de drept si argumentele pe care se fundamenteaza si/sau, dupa caz, jurisprudenta relevanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Curtii Constitutionale, a Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, doctrina relevanta in materie, precum si opinia specialistilor consultati.
(5) Judecatorul raportor va intocmi separat proiectul motivat al solutiei propusa a fi data recursului in interesul legii.

Art. 6 - Sedinta de judecata
(1) Sedinta pentru judecarea recursului in interesul legii se convoaca de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu cel putin 20 de zile inainte de data desfasurarii acesteia.
(2) Odata cu convocarea sedintei se comunica fiecarui judecator o copie a raportului si a solutiei propusa a fi data recursului in interesul legii.
(3) La sedinta participa toti membrii completului. Daca unul sau mai multi judecatori sunt impiedicati, din motive obiective, sa participe la sedinta, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie va dispune inlocuirea, in conditiile art. 4 alin. (3).
(4) Recursul in interesul legii se sustine de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de procurorul desemnat de acesta.
(5) Recursul in interesul legii se judeca in cel mult 3 luni de la data sesizarii instantei.
(6) Solutia se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul membrilor completului de judecata.
(7) Nu se admit abtineri de la vot.

Art. 7 - Hotararea asupra recursului in interesul legii
(1) Recursul in interesul legii se solutioneaza prin decizie.
(2) Decizia se pronunta numai in interesul legii si nu are efecte asupra hotararilor judecatoresti examinate si nici cu privire la situatia partilor din acele procese.
(3) Decizia se motiveaza in cel mult 30 de zile de la pronuntare si se publica in cel mult 15 zile de la motivare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(4) Dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 8 – Incetarea sau modificarea efectelor deciziei
(1) Abrogarea, sau, dupa caz, declararea neconstitutionalitatii, modificarea totala a continutului dispozitiei legale care a generat interpretarile diferite ori inlaturarea lacunei legislative atrag de drept incetarea efectelor deciziei prin care a fost solutionat recursul in interesul legii.
(2) In cazul modificarii partiale a dispozitiei legale care a generat interpretarile diferite, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie va sesiza deindata Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de modificare a deciziei sau, dupa caz, de constatare a incetarii efectelor. Dispozitiile art. 4-7 se aplica in mod corespunzator.


CAPITOLUL II - Hotararea prealabila pentru dezlegarea unei probleme de drept


Art. 9 - Cazul in care se poate solicita pronuntarea hotararii prealabile
Daca, in cursul judecatii, pana la inceperea dezbaterilor, un complet de judecata investit cu solutionarea cauzei in ultima instanta, constata ca o problema de drept de care depinde solutionarea cauzei respective a fost solutionata diferit, prin hotarari judecatoresti definitive, poate solicita Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa pronunte o hotarare prin care sa rezolve de principiu acea problema de drept, inclusiv in cazul lacunelor legislative.

Art. 10 – Sesizarea pentru pronuntarea unei hotarari prealabile
(1) Sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face din oficiu sau la cererea partilor.
(2) Instanta este obligata sa puna in discutie sesizarea din oficiu sau la cererea partilor.
(3) Sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie si suspendarea judecatii cauzei pana la pronuntarea unei hotarari prealabile se dispun prin aceeasi incheiere, care nu este supusa niciunei cai de atac.
(4) Cererea pentru sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie este scutita de timbraj.

Art. 11 – Masuri privitoare la starea de arest
In cazul in care inculpatul se afla in arest la domiciliu sau este arestat preventiv, se aplica in mod corespunzator prevederile noului Cod de procedura penala.

Art. 12 – Admisibilitate
Sesizarea este admisibila numai daca se face dovada ca problema de drept a fost solutionata in mod diferit prin cel putin doua hotarari judecatoresti definitive, care se depun la dosarul cauzei.

Art. 13 – Completul de judecata
(1) Sesizarea se judeca de catre sectia corespunzatoare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(2) In cazul in care problema de drept prezinta interes pentru doua sau mai multe sectii, completul este format din judecatorii sectiilor respective.
(3) La sedinta de judecata trebuie sa participe cel putin trei patrimi din numarul judecatorilor in functie potrivit alin. (1) sau, dupa caz, alin. (2).
(4) Sedinta de judecata este condusa de presedintele de sectie - in cazul alin. (1), sau de presedintele de sectie cu cea mai mare vechime la Inalta Curte de Casatie si Justitie – in cazul alin. (2).

Art. 14 – Judecatorul raportor si raportul asupra sesizarii
(1) Dupa inregistrarea sesizarii, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie va desemna unul dintre judecatorii care compun completul de judecata sa intocmeasca un raport asupra sesizarii.
(2) Judecatorul raportor nu este incompatibil.
(3) In vederea intocmirii raportului, judecatorul raportor poate solicita opinia scrisa a unor specialisti asupra problemei de drept solutionata diferit.
(4) Raportul va cuprinde solutiile diferite date problemei de drept si argumentele pe care se fundamenteaza si/sau, dupa caz, jurisprudenta relevanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Curtii Constitutionale, a Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, doctrina relevanta in materie, precum si opinia specialistilor consultati.
(5) Judecatorul raportor va intocmi separat si proiectul motivat al solutiei propusa a fi data sesizarii.

Art. 15 – Sedinta de judecata
(1) Sedinta pentru judecarea sesizarii se convoaca de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu cel putin 20 de zile inainte de data desfasurarii acesteia.
(2) Odata cu convocarea sedintei se comunica fiecarui judecator o copie a raportului si a solutiei propusa a fi data sesizarii.
(3) Sedinta se desfasoara cu participarea procurorului.
(4) Sesizarea se judeca fara citarea partilor, in termen de cel mult 3 luni de la data inregistrarii.
(5) Solutia se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul judecatorilor care iau parte la judecata.
(6) Nu se admit abtineri de la vot.

Art. 16 – Hotararea asupra sesizarii
(1) Sesizarea se solutioneaza prin decizie.
(2) Decizia se motiveaza in cel mult 30 de zile de la pronuntare si se publica in cel mult 15 zile de la motivare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(3) Dezlegarea data problemei de drept este obligatorie, inclusiv in cauza respectiva, de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 17 – Incetarea sau modificarea efectelor deciziei
(1) Abrogarea, sau, dupa caz, declararea neconstitutionalitatii, modificarea totala a continutului dispozitiei legale care a generat interpretarile diferite ori inlaturarea lacunei legislative atrag de drept incetarea efectelor deciziei prin care a fost solutionata sesizarea.
(2) In cazul modificarii partiale a dispozitiei legale care a generat interpretarile diferite, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie va sesiza deindata Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunerea de modificare a deciziei sau, dupa caz, de constatare a incetarii efectelor acesteia. Dispozitiile art. 13 – 16 se aplica in mod corespunzator.
Sesiunea de comunicări ştiinţifice
a Cercului de Dreptul Uniunii Europene, cu tema Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene –Universitatea „Nicolae Titulescu” - Bucureşti


Catedra de Drept public din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii „Nicolae Titulescu” a organizat joi, 19 mai a.c., Sesiunea de comunicări ştiinţifice a Cercului de Dreptul Uniunii Europene, sesiune ce a fost dedicată Zilei Europei - 9 Mai.
La sesiune, ce a avut ca temă Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, au participat: membri ai Cercului ştiinţific, cadre didactice, doctoranzi, masteranzi şi studenţi din cadrul Universităţii „Nicolae Titulescu”.

Activitatea s-a desfăşurat în Amf. 6 al Universităţii şi a fost moderată de către prof. univ. dr. Augustin FUEREA.

Domnul prof. univ. dr. Augustin FUEREA a apreciat activitatea fiecărui participant care şi-a susţinut comunicarea şi a încheiat activitatea printr-un discurs privind importanţa Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, componentă esenţială a acquis-ului Uniunii Europene.


Ionuţ Atitienei
- Vicepreşedinte ASUNT -
Între 15-16 aprilie Universitatea „Nicolae Titulescu”, în perteneriat cu Asociaţia Română de ªtiinţe Penale, a organizat prima conferinţă regională AIDP – Asociaţia Internaţională de Drept Penal, cu tema Uniformizarea practicii judiciare şi armonizarea cu jurisprudenţa CEDO, imperativ al înfăptuirii justiţiei. Este de remarcat faptul că acest eveniment ştiinţific reprezintă o premieră pentru lumea ştiinţelor penale din România postbelică, ultima activitate organizată în România sub auspiciile AIDP, cea mai prestigioasă organizaţie profesională în domeniul dreptului penal, fiind cel de-al II-lea Congres, din 1929. În cadrul conferinţei regionale Uniformizarea practicii judiciare au participat personalităţi marcante ale ştiinţelor penale la nivel internaţional, după cum urmează:
- José Luis de la CUESTA – Preşedintele AIDP;
- Zlata DURDEVIC – Vice preşedintele AIDP, Universitatea din Zagreb, Croaţia;
- Lorena BACHMAIER WINTER – Universitatea „Complutense” din Madrid, Spania;
- María Amparo GRAU RUIZ – Prodecan al Facultăţii de Drept, Universitatea „Complutense” din Madrid, Spania;
- Zoe KONSTANTOPOULOU – Atena, Grecia;
- Erika RÓTH – Universitatea din Miskolc, Ungaria;
- Elena ANDREEVSKA – Decan al Facultăţii de ªtiinţe Sociale şi Administrative, Universitatea SEE, Tetovo, Macedonia;
- Clara TRACOGNA – Padova, Italia;
- Dieter SCHLAFEN – magistrat judecător, Germania, consilier al Coniliului Superior al Magistraturii din România.

Au mai participat, de asemenea, din partea Asociaţiei Române de ªtiinţe Penale – ARSP:
- George ANTONIU – Preşedintele ARSP;
- Ovidiu PREDESCU – Vicepreşedinte ARSP;
- Ilie PASCU – Vicepreşedinte ARSP;
- Constantin DUVAC, secretar al Asociaţiei;
- Mirela Gorunescu, Academia de Poliţie „Al.I. Cuza”, Bucureşti.

Din partea Universităţii „Nicolae Titulescu” au participat:
- prof.univ.dr. Ion NEAGU – Rector;
- prof.univ.dr. Mihai HOTCÃ – Decan al Facultăţii de Drept;
- conf.univ.dr. Dan LUPAªCU – Preşedintele Curţii de Apel Bucureşti;
- conf.univ.dr. Mircea DAMASCHIN – Decan al Facultăţii de ªtiinţe Sociale şi Administrative;
- prof.univ.dr. Raluca BEªTELIU;
- lect.univ.dr. Beatrice ONICA JARKA;
- lect.univ.drd. Catrinel BRUMAR.

Pentru mai multe detalii puteţi consulta BROªURA Conferinţei: [ link extern ]
Concursul de Pledoarii de Drept Penal și Drept Procesual Penal ”Nicolae Titulescu” - 2011


Sâmbătă, 9 aprilie 2011, s-a desfășurat ultima etapă a Concursului de Pledoarii de Drept Penal și Drept Procesual Penal ”Nicolae Titulescu”, eveniment organizat de Asociația Studențiolor Universității ”Nicolae Titulescu” - ASUNT cu sprijinul Editurii Universul Juridic și al sponsorilor: S.C.A. „MICU, ZARAFIU ªI ASOCIAŢII”, S.C.A. „SINESCU & NAZAT” şi C.I. „NEDELCU CONSTANTIN”.

În cadrul primei faze a ultimei etape a concursului au participat patru echipe formate din studenţi ai Universităţii ”Nicolae Titulescu” din Bucureşti şi patru echipe formate din studenţi ai Academiei de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza”, astfel:

I. - PROCURORI : POP Alin și ȘURTEA Aurelia;
(Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”)
Dosar nr. 2
- AVOCAȚI : CANTEMIR Nadia şi ILIE Sorin;
(Universitatea ”Nicolae Titulescu”)

II. - PROCURORI : PÎRVU Alexandra și GOLOMOZ Teodora;
(Universitatea ”Nicolae Titulescu”)
Dosar nr. 1
- AVOCAȚI : DECÃ Mihăiță și ȘTEFÃNESCU Costina;
(Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”)

III. - PROCURORI : SIMION Denisa și NEGREA Cătălin;
(Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”)
Dosar nr. 3
-AVOCAȚI : POPA Andreea şi ROGOZ Alina;
(Universitatea “Nicolae Titulescu”)

IV. -PROCURORI : PANȚIRU Raluca și TUDOR Claudiu;
(Universitatea ”Nicolae Titulescu”)
Dosar nr. 4
-AVOCAȚI : DIMA Georgian și CREAC Adrian;
(Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”)

Dintre aceste opt echipe au fost alese câștigătoare în cadrul ultimei faze a etapei finale în care participanții au susținut pledoariile pe baza unui dosar la prima vedere pentru care au avut o oră timp la dispoziție să îl pregătească:

Locul I - 3000 LEI:
CANTEMIR Nadia şi ILIE Sorin
(Universitatea ”Nicolae Titulescu” din București)

Locul II - 2000 LEI:
SIMION Denisa și NEGREA Cătălin
(Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”)

Locul III - 1000 LEI:
POPA Andreea şi ROGOZ Alina
(Universitatea ”Nicolae Titulescu” din București)

Locul IV:
DECÃ Mihăiță și ȘTEFÃNESCU Costina
(Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”)

Cel mai bun orator – 1500 LEI:
DECÃ Mihăiță
(Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”)

Echipele participante au fost evaluate de către juriul format din:
Judecător dr. Ioana RADU
Procuror drd. Edgar DUMBRAVÃ
Judecător Cătălin MAGDALENA

Mulțumim pe această cale Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” pentru că a acceptat participarea la acest concurs și, totodată, tuturor participanților pentru modul exemplar în care s-au prezentat, prestația lor fiind apreciată în mod deosebit de către juriu, de către invitați și de către profesorii coordonatori.

Mulțumim Editurii Universul Juridic pentru sprijinul acordat și sponsorilor:
S.C.A. „MICU, ZARAFIU ªI ASOCIAŢII”
S.C.A. „SINESCU & NAZAT”
C.I. „NEDELCU CONSTANTIN”

Asociaţia Studenţilor Universităţii “Nicolae Titulescu” din Bucureşti are onoarea să vă invite la desfăşurarea ultimei etape a Concursului de Pledoarii de Drept Penal şi Drept Procesual Penal „Nicolae Titulescu”.

Concursul de Pledoarii „Nicolae Titulescu” este un concurs destinat în special studenţilor din anul IV la facultatea de drept. Evenimentul presupune susţinerea unei pledoarii de către o echipă formată din câte doi studenţi în faţa juriului compus din cadre didactice şi magistraţi. Echipele vor fi formate din avocaţi, pe de o parte, şi procurori, pe de altă parte. Stabilirea taberei din care face parte fiecare echipă fiind făcută prin tragere la sorţi.

Cu doar două zile înainte de ziua concursului, fiecărei echipe îi este înmânat un dosar. Acest dosar este studiat de fiecare echipă în parte până în ziua concursului, în vederea pregătirii pledoariilor pe care le vor susţine în faţa juriului şi a auditoriului, în prima fază a concursului.

Astfel, în funcţie de prestaţia şi punctajul fiecărei echipe sunt alese cele patru echipe care vor trece în faza finală a competiţiei, când acestea vor primi câte un dosar la prima vedere, având ca obiect luarea măsurii arestării preventive, având aproximativ o oră la dispoziţie pentru a pregăti pledoariile în funcţie de care se vor decide echipele câştigătoare.

În cadrul acestui eveniment s-au desfăşurat până în prezent două etape:
- Prima etapă a debutat pe data de 12 februarie cu doisprezece echipe alcătuite din câte doi studenţi ai Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti. Din aceste echipe au fost alese opt echipe care s-au calificat la următoarea etapă a concursului;
- A doua etapă a concursului a avut loc pe data de 26 februarie. În urma acestei etape s-au calificat patru echipe care vor concura în ultima etapă, finala.
Fiecare echipă câştigătoare a acestor două etape a primit premii oferite de Editura Universul Juridic, premii ce constau în carţi de specialitate.

Finala sau ultima etapă a Concursului de Pledoarii „Nicolae Titulescu” cuprinde, de această dată, premii în bani, premii obţinute cu sprijinul S.C.A. „MICU, ZARAFIU ªI ASOCIAŢII”, S.C.A. „SINESCU & NAZAT” şi C.I. „NEDELCU CONSTANTIN”, premii ce vor fi acordate astfel:
- Premiul I – 3000 Lei;
- Premiul II – 2000 Lei;
- Premiul III – 1000 Lei;
- Cel mai bun orator – 1500 lei;

În cadrul acestei ultime etape a concursului vor participa echipele formate din studenţii Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti care s-au calificat pentru această etapă şi patru echipe formate din studenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

Echipele formate din studenţi ai Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti:
- CANTEMIR Nadia şi ILIE Sorin;
- PANŢIRU Raluca şi TUDOR Claudiu;
- PÎRVU Alexandra şi GOLOMOZ Teodora;
- POPA Andreea şi ROGOZ Alina.

Echipele formate din studenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”:
- DIMA Gregorian şi CREAC Adrian;
- POP Alin şi SURTEA Camelia;
- SIMION Denisa şi NEGREA Cătălin;
- ªTEFÃNESCU Costina şi DECA Mihăiţă.

Concursul se va desfăşura pe data de 09.04.2011, ora 10, în Amfiteatrul I din cadrul Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti.


Vă aşteptăm!

(dacă există posibilitatea publicării acestui articol pe site-ul principal, vă rog să mă contactaţi)