buna seara , v-as ruga sa ma lamuriti : 1) din punct de vedere juridic , un contract imobiliar de vanzare-cumparare este de preferat in raport cu unul de schimb imobiliar ? exista prevederi legale care protejeaza una din cele 2 variante , prezinta o valoare jurididica mai importanta cel de vanzare-cumparare ?
2. daca faci un schimb imobiliar , la schimbarea titularului de contract pt utilitati este obligatoriu ca vechiul proprietar sa fie de fata pt actualizarea respectivului contract ?
3. taxele pt notar , in cazul schimbului , cine le achita ?
multumesc pentru raspuns !
Ma conftunt cu urmatoarea dilema : in cazul unui schimb imobiliar , se poate adauga la clalitatea de " cumparator a uzufructului viager " inca un membru al familiei , atata timp cat titularul ( proprietarul) imobilului este de acord ? Mai exact lucrurile stau astfel : in contractul de vanzare-cumparare a apartamentului cu care se vrea a se face schimbul , " cumparatorul nudei proprietati " este fiul meu ,iar in calitate de cumparatoare a uzufructului viager , sunt eu ;am dori ca in momentul schimbului sa fie trecuta si mama mea (bunica ) cu aceeasi calitate ( cumparatoare a uzufructului viager ) .
V-as ruga sa ma lamuriti :
1. mama mea ( respectiv bunica proprietarului ) va trebui sa fie prezenta la notar ? - nu se afla in tara ( e nevoie de procura speciala din partea ei ?)
2.prin adaugarea mamei pe noul contract , se schimba cu ceva implicatiile legate de mostenire , in viitor ?
3.apartamentul a fost dobandit inainte de casatoria fiului ( practic bunica a dorit sa il lase nepotului ) ; acum daca este casatorit va avea drept la mostenire si nora mea ?
4.daca eu ma sfarsesc , sotul meu va putea pretinde drept de mostenire a unei cote din acest bun ? ( noi nu am contribuit cu nici o suma pt acest apartament )
Sunt convinsa ca prin amabilitatea acestor adevarati specialisti in domeniu , voi putea gasi un raspuns pertinent pentru problema mea si as dori sa va multumesc pentru timpul acordat .