buna seara , v-as ruga sa ma lamuriti : 1) din punct de vedere juridic , un contract imobiliar de vanzare-cumparare este de preferat in raport cu unul de schimb imobiliar ? exista prevederi legale care protejeaza una din cele 2 variante , prezinta o valoare jurididica mai importanta cel de vanzare-cumparare ?
2. daca faci un schimb imobiliar , la schimbarea titularului de contract pt utilitati este obligatoriu ca vechiul proprietar sa fie de fata pt actualizarea respectivului contract ?
3. taxele pt notar , in cazul schimbului , cine le achita ?
multumesc pentru raspuns !
Nu prezinta o valoare juridica mai importanta, fiindca finalitatea este acceasi ca la vanzare, dobandirea dreptului de proprietate, doar ca spre deosebire de vanzare nu exista pret ( insa se poate plati o diferenta de bani daca valoarea imobilelor care se schimba nu este egala). De principiu sunt aplicabile regulile de la vanzare-cumparare , insa unele reguli ale vanzarii nu pot fi totusi aplicate datorita faptului ca in cazul schimbului fiecare dintre parti este si vanzator si cumparator.Astfel, de pilda, nu poate fi aplicata regula suportarii cheltuielilor contractului de catre cumparator (se suporta de ambele parti in mod egal, daca prin contract nu s-a prevazut altfel).
La schimbarea contractelor pentru utilitati nu este necesara prezenta vechiiului proprietar, fiindca va veti prezenta cu contractul de schimb care atesta calitatea dvs. de proprietar.
Da, separat de onorariul notarial pentru autentificarea actului, se calculeaza si se plateste impozit la valoarea tranzactiei prin care se transfera dreptul de proprietate, indiferent daca este vorba de vanzare-cumparare sau schimb. Se va plati impozit la suma declarata de parti in contractul de schimb. Astfel, daca imobilele au valoare egala, aceasta va fi si suma la care se plateste impozit. Daca nu, calculul impozitului va avea ca referinta imobilul cu valoarea mai ridicata.Valoarea o declarati dvs. iar taxa se suporta de ambele parti in mod egal.
...impozitul se achita de catre fiecare coschimbas in functie de valoarea bunului instrainat...deci vor fi 2 impozite...va fi un singur onorariu notarial calculat la valoarea bunului mai valoros...daca prin contract odata cu proprietatea s-a transmis in mod reciproc si drepturile din contractele cu furnizorii nu vad de ce sa mai fie nevoie de prezenta fostului proprietar pt schimbarea titularului de contract...
Schimb de locuinta
acilian
buna ziua,
sunt interesat sa imi schimb apartamentul cu un altul si as vrea sa stiu ce ar presupune acest lucru, ma refer la: documentatie, financiar, tipul ... (vezi toată discuția)