Buna ziua
Deschid acest topic pentru lamurirea unor aspecte privind succesiunea dupa decesul unui parinte.
Situatia mea este urmatoarea:
A decedat mama in urma cu 5 luni. Tata mai traieste, si eu mai am o sora , care traieste in strainatate. Problema e ca tata a inceput sa vanda locuinta si bunurile din casa fara instiintarea mea sau a sorei mele. Pun urmatoarele intrebari:
- poate sa vanda locuinta fara intocmirea unei succesiuni ?
- daca numele mamei nu apare in contractul de vanzare cumparare, dar au dobandit locuinta impreuna vreme de cel putin 8 ani, se poate sa o vanda fara succesiune (nu am vazut contractul locuintei, nu stiu pe numele cui este)?
- ce ar trebui sa intreprind pentru a avea garantia ca nu ramanem eu si sora mea fara mostenire in urma mamei ?
- daca nu facem succesiunea in termen de 6 luni de cand a decedat mama, e posibil sa pierdem dreptul de mostenire in urma mamei ?
( mentionez faptul ca nu s-a intocmit nici un alt act sau testament, cat a trait mama, s-a pus problema dar eu si cu sora mea am fost de buna credinta si nu s-a recurs la aceste modalitati)
- pentru a incepe demersurile pentru succesiune trebuie sa fie prezenta si sora mea , din strainatate (pentru semnarea succesiunii la o adica oricum vine in tara)?