avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa decesul unui parinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa decesul unui parinte

Buna ziua
Deschid acest topic pentru lamurirea unor aspecte privind succesiunea dupa decesul unui parinte.
Situatia mea este urmatoarea:
A decedat mama in urma cu 5 luni. Tata mai traieste, si eu mai am o sora , care traieste in strainatate. Problema e ca tata a inceput sa vanda locuinta si bunurile din casa fara instiintarea mea sau a sorei mele. Pun urmatoarele intrebari:
- poate sa vanda locuinta fara intocmirea unei succesiuni ?
- daca numele mamei nu apare in contractul de vanzare cumparare, dar au dobandit locuinta impreuna vreme de cel putin 8 ani, se poate sa o vanda fara succesiune (nu am vazut contractul locuintei, nu stiu pe numele cui este)?
- ce ar trebui sa intreprind pentru a avea garantia ca nu ramanem eu si sora mea fara mostenire in urma mamei ?
- daca nu facem succesiunea in termen de 6 luni de cand a decedat mama, e posibil sa pierdem dreptul de mostenire in urma mamei ?
( mentionez faptul ca nu s-a intocmit nici un alt act sau testament, cat a trait mama, s-a pus problema dar eu si cu sora mea am fost de buna credinta si nu s-a recurs la aceste modalitati)
- pentru a incepe demersurile pentru succesiune trebuie sa fie prezenta si sora mea , din strainatate (pentru semnarea succesiunii la o adica oricum vine in tara)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:50, 12 Aprilie 2011
puteti solicita la notariatul locului in care se afla imobilul deschiderea succesiunii aratind numele mostenitorilor. sora dv. fiind in strainatate poate fi reprezentata prin mandat de catre un avocat sau de catre dv, mandat dat in forma autentica. cota care va revine din masa succesorala este de 3/8.
E indicat sa procedati la deschiderea succesiunii cat mai exista bunuri in masa succesorala.
Sora dumneavoastra trebue sa fie prezenta, insa poate imputernici o persoana care nu are interese contrare sa o reprezinte la dezbaterea mostenirii. Imputernirea se face prin procura autentica.
Mi-e putin neclar ce intelegeti prin "au dobandit locuinta impreuna vreme de cel putin 8 ani". Pentru a fi bun comun locuinta trebuie sa fie cumparata sau construita dupa data incheierii casatoriei parintilor d-voastra.
buna ziua.
in termen de 6 luni de la decesul defunctei tb sa va prezentati la notar sa dati o declaratie de acceptare a succesiunii.
sora dvs. poate sa dea o astfel de declaratie la consulat si v-o trimite dvs. sa o depuneti la notar . va tb sa trimita si o procura pt. dvs., sa o reprezentati la notar.
tatal dvs. nu este unic succesor si nu paote sa vanda fara acceptul dvs. si al surorii dvs.
este important sa dati acea declaratie notariala de acceptare a succesiunii, in termenul de 6 luni .
daca imobilul a fost achizitionat in perioada casatoriei este bun comun al sotilor, nua re relevanta daca a fost intabulat doar pe numele unuia dintre soti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune 3my 3my buna ziua. am o problema : tatal meu a murit acum 2 ani si ceva. mai am o sora , iar mama acum traieste cu alt barbat . noi, copii suntem plecati in ... (vezi toată discuția)
Succesiunea-cum se procedeaza?! nikola09 nikola09 Desi am citit pe site acesta multe despre succesiune,am inca niste nelamuriri! Am o prietena care traieste cu mine aici, in Italia.Si-a pierdut tatal in vara ... (vezi toată discuția)
Succesiunea-cum se procedeaza?! nikola09 nikola09 Desi am citit pe siteul acesta multe despre succesiune,am inca niste nelamuriri! Am o prietena care traieste cu mine aici, in Italia.Si-a pierdut tatal in vara ... (vezi toată discuția)